Witgoud is altijd een beetje warm geelachtig grijsachtig. Er bestaat geen wit goud in de natuur. Witgoud is eerder een gemengde legering van goud, zilver en palladium die door goudsmeden wordt vervaardigd. Het lichte palladium werkt ontkleurend en haalt de geel-gouden kleur uit de legering.
Trouwringen van 14 karaat witgoud hebben een fijngoud gehalte van 58,5%, wat ook wel wordt aangeduid wordt als 585 goud. Het keurmerk met het getal 585 wordt in de binnenkant van de ring gestempeld om de zuiverheid van het goud weer te geven.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
is een legering van goud en palladium (of nikkel), maar tegenwoordig wordt veel meer palladium gebruikt, omdat witgoud met (veel) nikkel i.v.m. de nikkelafgifte binnen de EU niet meer mag worden toegepast. En het gebruik van palladium zorgt voor een mooier sieraad. Witgoud is een duurder materiaal dan zilver.
De hoeveelheid karaat kan je ook bij witgouden sieraden herkennen aan de stempel in het sieraad. Bijvoorbeeld bij 14 karaat witgoud met een percentage van 58,5% staat er in het sieraad een stempel met de code 585.
De meeste juwelen in witgoud worden gemaakt in 18 karaat. Deze legering bestaat uit 75% puur goud en 25% andere metalen. Witgouden juwelen worden gerodineerd, wat het juweel haar heldere kleur geeft. Witgoud herkent u aan de uitgesproken zilveren schittering, terwijl platina meer naar grijs neigt.
De meeste witgouden ringen zijn namelijk gerodineerd om ze extra te beschermen en hun kenmerkende witte glans te geven. Het laagje rodium is kwetsbaar: pas dus op met schuurmiddelen en ruwe oppervlakken. Bovendien reageert het niet zo goed op make-up, alcohol en andere corrosieve reinigingsmiddelen.
Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Witgoud oxideert niet zichtbaar
Oxidatie oftewel roesten is ook een belangrijk verschil. Zilver en witgoud oxideren allebei alleen het verschil is dat het bij zilver zichtbaar is (als het zwart wordt) en bij witgoud is het niet zichtbaar met het oog. Overigens is zilver wel makkelijk op te poetsen.
Kan Witgoud zwart worden en vlekken maken? Ja, Witgoud legeringen met een laag goudgehalte hebben een hoog zilvergehalte (9kt of 8kt). Voor mensen die veel zweten of allergisch zijn voor zilver, kunnen witgouden ringen ook aanslag en vlekken veroorzaken.
Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platina.
Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur. Witgoud is wel duurder, dat komt omdat de metalen die bij witgoud worden toegevoegd veel kostbaarder zijn.
Witgoud: een legering van geelgoud, palladium en andere metalen. Witgoud bestaat meestal uit een combinatie van geelgoud, zilver, palladium en/of mangaan. Vroeger werd veelal nikkel gebruikt in plaats van palladium, doordat dit goedkoper is en het resultaat mooier wit is.
18 karaat goud: 75% puur goud (aangeduid met 750) 14 karaat goud: 58.5% puur goud (aangeduid met 585) 9 karaat: 37.5% puur goud (aangeduid met 375) 8 karaat: 33.3% puur goud (aangeduid met 333)
9 karaat (375).
In Duitsland, Engeland en veel andere landen, echter wel en is het een veel voorkomende legering voor sieraden. Het “geelgoud” is vaak wat wat warmer van kleur aangezien er meer koper wordt gebruikt in deze legering. De “witgoud” legering is echter bij AllianceRingen™ qua kleur identiek aan 14K ringen.
Platina is doorgaans duurder dan witgoud, omdat het een zwaarder gewicht heeft, (in het geval van Pt 950) zuiverder* is en door zijn hardheid bovendien moeilijker is om te bewerken. Pt 600 is iets minder zuiver en minder hard dan Pt 950, maar daarom ook goedkoper.
Het voornaamste verschil tussen witgoud en geelgoud is dus de kleur. Witgoud is wit(ter) en geelgoud is geel. Daarnaast is witgoud 'sterker' dan geelgoud, doordat er andere metalen aan toe zijn gevoegd. Witgoud wordt ook vaak verward met platina.
Witgoud heeft een zilverachtige kleur en een glanzende afwerking vergelijkbaar met platina. Het is een harder en duurzamer materiaal dan puur goud, waardoor het minder snel beschadigt. Na verloop van tijd heeft witgoud de neiging om te vergelen, vooral als het vaak wordt gedragen.
Hoe kan Lucardi zo goedkoop zijn? Lucardi is de grootste juweliersketen van Nederland en heeft naast de winkels in Nederland, België en Duitsland ook een webshop. Hierdoor kunnen de sieraden en horloges in grote hoeveelheden worden ingekocht voor een lagere prijs en dus ook weer voor een scherpe prijs verkocht worden.
Helaas is dit niet mogelijk.
Om witgoud te poetsen, laat u het juweel weken in warm water met mild afwasmiddel zonder ammoniak en fosfaten. Schrob het voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel en spoel af in proper warm water. Droog uw juweel af met een zachte handdoek.
Witgoud bestaat grotendeels uit geelgoud en heeft van nature een geelachtige schijn. Een wit laagje rodium zorgt voor de strakke, heldere glans. Dat bovenste rodiumlaagje begint na enkele jaren stilaan af te slijten. Als je je ring dagelijks draagt, kan dat zelfs al na een jaar gebeuren.
Stop je sieraden met kleurstenen of edelstenen nooit in de vloeibare goud- of zilverpoets! De chemische samenstelling van deze middelen kan de steenkleur aantasten. Gebruik om deze reden ook geen andere schoonmaakmiddelen.
Niet alleen chloor is schadelijk voor uw gouden juwelen met diamant, ook zout water kan uw juwelen aantasten. Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina. Op die plaatsen verzwakt het edelmetaal en kan uw juweel breken.