Astrid Heligonda Roemer (Paramaribo, 27 april 1947) is een Nederlands schrijfster van Surinaamse herkomst. In 2016 ontving zij de P.C. Hooft-prijs, in 2021 werd haar de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend.
De P.C. Hooftprijs voor proza is toegekend aan de Surinaams-Nederlandse schrijfster Astrid H. Roemer (1947). Roemer debuteerde in 1970 met poëzie, in de daarop volgende decennia verwierf ze naam en faam met romans, verhalen, toneelstukken en poëzie.
Alle boeken van Cynthia Mc Leod (5 boeken).
Suriname is geen duur land. Vervoer is overal goedkoop, net als verblijfplaatsen en eten in lokale restaurantjes. De prijzen in supermarkten zijn wel verrassend hoog, vrijwel alles wordt geïmporteerd. Eigenlijk geldt hoe luxer je de reis maakt, hoe duurder het wordt.
Hoe duur was de suiker is een Nederlandse film (2013) en miniserie (2014) over de vroegere slavernij in de voormalige Nederlandse kolonie Suriname. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van Cynthia McLeod.
De Surinaamse schrijfster Astrid Roemer (68) krijgt de P.C. Hooftprijs 2016 voor verhalend proza. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde vandaag bekendgemaakt. Astrid Roemer, op 27 april 1947 in Paramaribo geboren, was de laatste jaren literair uit beeld verdwenen.
Hoe duur was de suiker is een historische roman, geschreven door de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod en speelt zich af in de slaventijd. Naast het boek is er ook een film uitgebracht.
The Cost of Sugar takes us to 18th-century Suriname, the heyday of the sugar trade. Set against a backdrop of historical events from the period, it tells the story of the sisters Sarith and Elizabeth.
In Hoe duur was de suiker? brengt Cynthia Mc Leod de geschiedenis van Suriname in de periode 1765-1779 tot leven. De bloeiperiode van de suikercultuur, maar ook de periode van de Boni-oorlogen. Elza en Sarith, dochters uit een joodse plantersfamilie, en hun slaven staan centraal in het verhaal.
In Suriname komt er criminaliteit voor, dat mogelijk gepaard gaat met geweld. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen tegen deze criminaliteit. Ga na zonsondergang nooit alleen de straat op, dit advies geldt voornamelijk buiten het uitgaanscentrum. Vermijd de afgelegen gebieden en sloppenwijken.
Hoe duur was de suiker gaat niet over slavernij, maar over de ravage die een kwaadaardige femme fatale aanricht ** Verbonden door slavernij, verscheurd door liefde, luidt het motto van Hoe duur was de suiker.
Hoe duur was de suiker gemist? Terugkijken doe je op NPO3.nl.
De VARA serie Hoe Duur Was De Suiker gaat over slavernij in Suriname en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Cynthia McLeod. De serie gaat vooral over het leven van Elza en Sarith, dochters uit een joodse plantersfamilie, en hun lijfslavinnen Mini-Mini en Maisa.
Met Hoe duur was de suiker? schetst Mc Leod een indringend portret van de situatie in Suriname in de periode 1765 - 1779. Door historische feiten te verweven met het drama van een plantersfamilie en hun slaven, weet ze op een fascinerende manier een beeld te geven van de Surinaamse geschiedenis.