Ja, ook in België! Al zijn er wel plaatsen waar Sinterklaas vervangen is door Sint-Maarten, een heilige die dezelfde functie vervult als Sinterklaas, maar zijn feestje viert op 11 november. Maar het overgrote deel van België viert Sinterklaas, en dat doet het volgens bepaalde tradities.
In het buitenland noemt men de figuur Sinterklaas net even anders dan bij ons. In Frankrijk bijvoorbeeld noemt men Sinterklaas Saint Nicolas, en in Griekeland wordt Sinterklaas Nikolaos genoemd. Ook ziet Sinterklaas er in elk land net iets anders uit en zijn zijn helpers ook heel verschillend.
Sinterklaas wordt in Nederland massaal gevierd, maar wist u dat ons land lang niet de enige plek is die de Sint aandoet? Hij komt bijvoorbeeld ook in België, Tsjechië en Frankrijk. Sint-Nicolaas zelf is vrij stijlvast, maar zijn gevolg ziet er in sommige landen heel anders uit dan wij gewend zijn.
Sinterklaas staat ook wel bekend als de bisschop van Myra: een historisch stadje in Turkije, waar je gigantische uitgehouwen steengraven in de rotsen bewondert! Al sinds de jaren vijftig worden figuren als Sinterklaas en de Kerstman (Santa Claus) in verband gebracht met de bisschop van Myra: Sint Nicolaas.
Het feestje rondom Nikolaus, zoals de goedheiligman in Duitsland bekend staat, wordt niet zo uitgebreid gevierd als in Nederland. Wel zijn er heel veel variaties op het feest, verschillend per regio en plaats.
Ook in Frankrijk wordt het Sinterklaasfeest gevierd door Franse kindertjes. Daar heet Sinterklaas Saint-Nicolas. Maar wist je dat Hoofdpiet ook een neef heeft in Frankrijk?
Sinterklaas in Zwitserland
Ook in Zwitserland kennen ze onze goedheiligman. Daar wordt Sinterklaas gevierd op 5 en 6 december en noemen ze de man Samichlaus. Hier zit Sinterklaas niet op een paard, maar op een ezel en worden zijn pieten Schmutzli genoemd.
Hier wordt op verschillende zaken geduid: De vrouw van Sinterklaas, in Bergtesgaden Nikoloweib genoemd. In Venray is sinte Berb (Barbara) de begeleider/vrouw van Sint Nicolaas en in Friesland ging zij, zo zegt men, rond onder de naam Sintele-Zij. Dat Sinterklaas en/of de Zwarte Pieten door een vrouw worden vertolkt.
Algemeen wordt aangenomen dat de onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863) de eerste was die Sinterklaas uit Spanje liet komen. Volgens hem was Sinterklaas de "Bisschop van Spanje". Schenkman introduceerde ook de knecht die later Zwarte Piet zou gaan heten, en de stoomboot waarmee hij naar Nederland kwam.
De historische figuur die model zou hebben gestaan voor de Nederlandse Sinterklaas werd volgens de overlevering ongeveer 270 na Christus geboren in de havenplaats Patara in de Griekse provincie Lycië in Klein-Azië (het huidige Turkije). Zijn Griekse naam Nikolaos betekent zoveel als 'overwinnaar van het volk'.
In België wordt Sinterklaas in de ochtend gevierd, op 6 december. Kinderen zetten op 5 december hun schoen met een wortel voor het paard en een glas melk voor de Sint (wat in sommige gezinnen vervangen wordt door een pintje, haha) en de volgende ochtend staat de woonkamer vol cadeautjes.
De eerste afbeeldingen van de zwarte knecht komen uit 1850. In het prentenboek Sint Nikolaas en zijn knecht (van onderwijzer Jan Schenkman) is een nieuw soort Sinterklaas te zien, met een nieuw element in het verhaal: een hulpje. Een donkere man met kleurige kleding.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar. Dat hangt natuurlijk ook een beetje af van het fantasievermogen en hoe veel kinderen al in de omgeving van je kind van het geheim weten.
Stefan de Walle speelt sinds 2011 de rol van de landelijke Sinterklaas, als opvolger van Bram van der Vlugt. Hij werd op voorspraak van Van der Vlugt, met wie hij eerder had gespeeld in het stuk Kopenhagen, gevraagd voor de rol.
In het noorden en noordoosten van Frankrijk wordt op 6 december het Sinterklaasfeest gevierd (in de rest van Frankrijk viert men alleen het Kerstfeest). Sint komt er met een ezel en Zwarte Piet heeft een baard en een zweepje. Lees over verschillen en overeenkomsten tussen het Nederlandse en Franse Sinterklaasfeest.
Het kan ook zijn dat Sinterklaas toch gekozen heeft voor een rustige plaats om te wonen op het vasteland van Spanje zoals in het ongeveer 80 inwoners tellende dorp San Nicolás del Real Camino in de provincie Palencia in de deelstaat Castilla y León.
Elk jaar van 12 november tot 6 december woont Sinterklaas in zijn eigen stad Sint-Niklaas. Hij verblijft er drie weken lang in het 'Huis van de Sint' in de Stationsstraat. Kinderen uit heel Vlaanderen komen hem daar bezoeken en ontdekken waar de Sint werkt, eet, slaapt en nog veel meer.
Dit gebruik verspreidde zich pas gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw over het hele land en naar andere sociale lagen van de bevolking. Kinderen werden steeeds meer betrokken bij deze pakjes- of surpriseavond. Thans geldt 5 december algemeen als de 'verjaardag' van Sinterklaas.
Waarom dan 5 december? We vieren dus niet de geboorte van Sint-Nicolaas, maar zijn sterfdag. De traditie om pakjesavond te vieren op de vooravond van zijn sterfdag, is ontstaan doordat kinderen vroeger hun schoen zetten op 5 december, waarna de Sint hem vulde met cadeautjes.
In 1990 maken we kennis met Amerigo. De rol van deze bekende schimmel wordt gespeeld door een politiepaard die ook echt de naam Amerigo draagt. In 2010 gaat Amerigo met pensioen en loopt Okki voor het eerst mee tijdens de intocht, dit blijft hij tot en met 2018 doen.
Daarom kwamen er vijf pietjes bij in 1934. Na de Tweede Wereldoorlog had Sinterklaas voor het eerst hulp van een massa Zwarte Pieten. En sindsdien is het aantal pieten enorm gegroeid. Volgens het Meertens Instituut zijn er momenteel ruim 4000 pieten in Nederland!
Mrs. Claus doet voor het eerst haar intrede in het kerstverhaal A Christmas Legend, geschreven door de Amerikaanse schrijver James Reese. Vanaf toen nam haar populariteit een vlucht en speelde ze meerdere keren de hoofdrol in haar eigen kerstverhaal.
Net als in Nederland staat ook Oostenrijk de komende dagen in het teken van Sinterklaas. Echter wordt de heilige Nicolaas hier niet vergezeld door zijn pieten, maar door Krampus.
Er zal definitief geen nationale sinterklaasviering meer plaatsvinden op Curaçao. De lokale overheid geeft geen subsidie of toestemming meer aan organisatoren van het kinderfeest.
De landelijke intocht van Sinterklaas vindt in 2022 plaats op zaterdag 12 november. Iedere eerste zaterdag na Sint Maarten komt Sinterklaas in Nederland aan. Hij wordt door een menigte zingende kinderen ontvangen en het evenement is live op televisie te volgen.