Bij een uittapsysteem in een woninginstallatie volstaat een temperatuur van 55°C op het tappunt. Bij woninginstallaties met een circulerend leidingnet of een collectieve installatie volstaat een minimumtemperatuur van 60°C op het tappunt.
Bij moderne ketels kan je de temperatuur van het verwarmingswater zelf instellen. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen.
Onderdeel van uw energiezuinige totaaloplossing. Om water te verwarmen, is energie nodig. Meer dan 40% van het water dat we gebruiken, is warm tapwater.
Pas bij 60 °C of hoger begint de bacterie af te sterven. Daarom is het voor legionellapreventie van belang dat het water wekelijks gedesinfecteerd wordt.” Als je alleen naar de legionella-eis kijkt, kunnen de temperaturen in individuele installaties voor het warm tapwater omlaag, vertelt hij.
Hoewel het van huishouden tot huishouden verschilt, is puur heet water uit de kraan in het algemeen circa 55 °C.
Temperaturen waar legionella niet tegen kan
In te koud water of te warm water kan legionella niet overleven. In water kouder dan 25 graden Celsius overleeft de legionellabacterie wel, maar kan deze zich niet vermenigvuldigen. Met temperaturen vanaf 55 tot 60 graden sterft de bacterie af.
De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Van nature komt de bacterie voor in grond en in water.
De ketel op 60 °C zetten bespaart gas en levert geld op. De watertemperatuur van de cv-ketel staat meestal standaard te hoog. Dan blijft het namelijk altijd warm, ook als het buiten min 20 graden is en het huis heel slecht is geïsoleerd.
De meeste cv-ketels hebben een fabrieksinstelling van 80 graden. Door deze naar 50 graden te zetten, bespaar je op gas én het is net zo comfortabel. In 2050 wil de Nederlandse overheid alle huizen van het aardgas af hebben. Dat betekent dat er andere vormen van verwarmen moeten komen.
Als u de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel kosten en CO2-uitstoot. Heeft u normale radiatoren, dan is 60-70 graden een prima temperatuur. Heeft u een bijzonder goed geïsoleerd huis, dan is een maximum van tussen de 40 en 55 graden het beste. De cv stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement.
De compressor van de warmtepomp zorgt voor tapwater van circa 55°C tot 60°C. Is een hogere temperatuur gewenst of vereist (bijvoorbeeld om tijdelijk extra veel warmtapwater te kunnen leveren of voor periodieke desinfectie), dan kunnen NIBE warmtepompen hier met hun thermische element standaard in voorzien.
De conclusie is dat de combinatie van een warmtepomp en douche-wtw ervoor zorgt dat je 20-25 minuten langer kunt douchen.
Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan je huis toch snel genoeg warm worden, als je radiatoren of de vloerverwarming (je afgiftesysteem) hiervoor geschikt zijn.
Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij die gasprijs van 80 naar 60 graden brengt, ligt de besparing op ongeveer €140 per jaar. De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen.
Zet de verwarming daarom lekker op 21°C, maar het liefst niet warmer dan dat! Zo krijg je het zeker niet koud en ga je het niet erg zien op je energierekening aan het einde van de maand. Als je dit toch wel warm vindt, dan is het natuurlijk altijd goed om de verwarming wat lager te zetten.
Standaard staan CV-ketels vaak op 70 of 80 graden aanvoertemperatuur voor de verwarming (het water wat naar de radiatoren, convectors of vloerverwarming aangevoerd wordt) en daardoor zijn deze ketels niet zo zuinig, als ze zouden kunnen zijn.
Verwarmingswater van 50 graden is de temperatuur die een warmtepomp levert. Wil je je huis warm krijgen met verwarmingswater van 50 graden, dan moeten je afgiftesysteem (dat zijn je radiatoren, convectoren of vloerverwarming) groot genoeg zijn. Ook moet je huis goed geïsoleerd zijn.
Zet de thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je gemiddeld 120 m3 gas per jaar (120 euro). Als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 125 m3 gas per jaar (125 euro).
Laat de pomp van de cv-ketel langzamer draaien
Het water heeft daardoor minder tijd om warmte af te geven. De snelheid staat standaard op 100% capaciteit, maar deze kun je aanpassen. Op de display van de cv-ketel kun je de snelheid van de pomp verlagen, waardoor het water meer tijd heeft om warmte af te geven.
Nieuwere ketels beschikken over een comfort programma waarbij de ketel alvast de wisselaar voor het sanitaire tapwater op temperatuur brengt, zodat er sneller warm water beschikbaar is. Indien deze modus op 'altijd aan' staat zal de ketel ook midden in de nacht aan slaan om deze wisselaar alvast voor te verwarmen.
De maximale waarden voor de concentratie koolmonoxide in rookgassen zijn: 50 ppm voor open, afvoerloze gastoestellen (type A); 200 ppm voor open, afvoergebonden gastoestellen (type B); 400 ppm voor gesloten gastoestellen (type C).
Douche U kunt veilig douchen als de temperatuur van het douchewater in uw warmwatertoestel afgesteld is op minimaal 55°C. Bij temperaturen boven de 55°C wordt de bacterie gedood. Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Laat dan het koude en warme water een minuut stromen.
Hoe herken je legionella? De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C.
De Salmonellabacterie, die te bestrijden is met medicijnen, kan eenvoudig gedood worden. Dit komt doordat de bacterie niet kan blijven leven bij temperaturen boven de 65 graden Celsius. In dit geval kan je een Salmonella voedselinfectie vrij makkelijk voorkomen.