Funktelefon; Mobiltelefon; Handy; Mobilfunktelefon; Gerät.
Een mobiele telefoon, ook wel mobiel(tje) (Nederland), gsm (België) of cellulair (Suriname), is een apparaat waarmee draadloos getelefoneerd kan worden met behulp van een netwerk van antennes.
Hoe zag de eerste mobiele telefoon eruit? Wij nemen je terug in de tijd, naar 1983 toen de allereerste mobiele telefoon gelanceerd werd: de Motorola DynaTAC 8000X. DynaTAC is een afkorting van Dynamic Adaptive Total Area Coverage. Erg draagbaar was het toestel niet, hij woog meer dan een kilo.
De Motorola DynaTAC 8000X was de eerste commerciële mobiele telefoon. In 1983 begon de verkoop in de Verenigde Staten. Dr. Martin Cooper van Motorola (niet de man op de bovenstaande foto) hield het eerste mobiele telefoongesprek op 3 april 1973 met Joel Engel van Bell Labs.
Dat is een Engelse term die letterlijk 'slimme telefoon' betekent. Met deze telefoons kunnen mensen bellen en sms'en, maar ook andere dingen zoals e-mailen, spelletjes spelen en internetten.
De Duitse natuurkundeleraar Philipp Reis kwam in 1860 met het eerste concept van telefonie. Zijn telefoontoestel – de naam Telephon is van hem afkomstig – bestond uit een opnemer en een weergever die via twee draden met elkaar verbonden waren.
In 1992 kwam in Amerika namelijk de eerste smartphone ter wereld uit, de IBM Simon. Het was de eerste smartphone met een touchscreen, fax en semafoon. In Nederland is deze smartphone nooit verschenen.
Wat zeggen de deskundigen
Is er een ideale leeftijd om een kind zijn eerste smartphone te geven? De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. 'Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind', zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.
Hun woordenschat en grammatica zijn nagenoeg identiek. Hebben, van, zeven, verboden, schort, verstoppen, slingerplant, de, grot, paljas: Vlamingen en Nederlanders kennen en gebruiken die woorden. Het belangrijkste verschil is dat ze die met een andere, meestal onmiddellijk herkenbare tongval uitspreken.
Belgisch-Nederlands, Zuid-Nederlands of Vlaams is de aanduiding voor woorden, uitdrukkingen en grammaticale constructies die alleen in de Vlaamse variant van het Standaardnederlands algemeen voorkomen.
Vlaanderen spreekt Vlaams
Het Nederlands is, naast het Frans en het Duits, een officiële taal in België. Dat staat zo in de grondwet. De Vlaamse overheid heeft daarbovenop in decreten vastgelegd waar het gebruikt moet worden.
Vaak kun je met featurephones niet veel meer dan sms-en en bellen en dat hoeft ook niet. Daarom betaal je voor deze telefoons ook erg weinig en zijn ze erg betaalbaar. Deze toestellen kunnen vaak goed tegen een stootje en hebben fysieke toetsen.
Achtergrondinformatie. De mobiele operator Ben ontstond toen in februari 1998 een consortium van het Belgische Belgacom en het Deense Tele Danmark in Nederland onder de werknaam Brucop (een lettergreepwoord, gevormd uit de steden Brussel en Kopenhagen) vijf gsm-licenties in handen kreeg.
Op 1 januari 1989 krijgt de PTT een nieuwe naam: Koninklijke PTT Nederland NV, oftewel KPN.
2007: iPhone 2G, de eerste iPhone ooit!
"Voor het verbinden van alle micro-electronica in je telefoon is materiaal nodig wat goed elektriciteit geleidt, niet roest, niet reageert met andere onderdelen van de telefoon en ook nog eens gemakkelijk is om mee te werken. Goud bevat al deze eigenschappen en is daarin uniek en dus onvervangbaar gebleken”.
De Nokia 3310 is dinsdag precies twintig jaar oud. Op 1 september 2000 werd de klassieker aangekondigd door het Finse Nokia. Het toestel was vijf jaar lang op de markt en razend populair: er werden 126 miljoen exemplaren van verkocht.
Het woord telefoon is afgeleid uit het Grieks en betekent: ver geluid. Het bestaat uit drie lettergrepen. Als je telefoneert betekent dat dat je via de kabel of door de lucht via zendmasten met iemand spreekt. De telefoon is in de 19de eeuw uitgevonden en is nog steeds erg handig.
De trendsetter: Nokia 9000 Communicator (1996)
In 1996 bracht Nokia de 9000 Communicator uit, een revolutionair toestel om te bellen, browsen en faxen. De 'smartphone' kwam met 8 MB opslagruimte en had een reeks zakelijke programma's aan boord, waaronder een tekstverwerker.
De iphone is een smartphone, er zit dus geen verschil in. Bijna alle huidige toestellen zijn smartphones. Smartphones zijn in feit kleine computers, je kunt er mee bellen maar ook mee mailen, webcammen, internetten, etc, etc.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.