We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood. Lees je op het wasetiket dat een hogere temperatuur ook mogelijk is? Dan kun je ervoor kiezen om heter te wassen.
Gebruikelijk is om het beddengoed te wassen op 60 graden. Daarmee dood je huisstofmijt, schimmels en bacteriën. Je kunt het beddengoed in de meeste gevallen veilig wassen op 60 graden. Dat geldt in ieder geval voor katoen, en ook voor de meeste andere materialen.
Kun je de temperatuur het beste instellen op 40 graden of 60 graden? Het wordt wel aangeraden om bont en donker beddengoed te wassen op 40 graden. De kleuren blijven zo langer mooi. Aan de andere kant heeft het wassen op 60 graden het voordeel dat alle bacteriën gedood worden.
De juiste temperatuur
Over het algemeen was je beddengoed op minstens 60 graden: de minimale temperatuur die alle huisstofmijten, schimmels en bacteriën doodt. Als je jouw dekbedovertrek, hoeslaken en kussens op 90 graden wast, dan ben je ook nog eens verzekerd van een was zonder vetluis.
Een katoenen dekbed kan goed gewassen worden tot 60 graden.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Benieuwd op hoeveel graden je jouw dekbedovertrek moet wassen? Je kunt standaard en voor de veiligheid gebruik maken van 40 graden Celsius. In combinatie met een kreukherstellend of fijn wasprogramma voorkomt het dat je jouw overtrek zal moeten strijken.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.
Hoeslakens adviseren wij zoveel mogelijk te wassen op lage temperaturen (30 of 40 graden) en met vloeibaar wasmiddel. 60 graden of 90 graden mag voor veel producten wel, maar geeft versnelde slijtage.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken.
90 en 95 graden
Meestal zijn alleen schoonmaakdoeken, witte tafelkleden en dweiltjes hiervoor geschikt. Tegenwoordig wassen niet veel mensen meer op deze hoge temperatuur. Een was op 90°C kost 5 keer zoveel dan een was op 30°C. Voor je wasmachine is het wel goed om een paar keer per jaar een kookwas te doen.
Je handdoeken wassen op 90 graden is niet nodig, 60 graden is voldoende. Toch wordt het aangeraden om zo nu en dan een wasje te draaien op 90 graden zodat alle zeepresten uit je wasmachine worden verwijderd. Wanneer het wasprogramma afgelopen is, moet je de handdoeken direct uit de wasmachine halen.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden.
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
*Drumroll* Om je apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan én om 'm lekker schoon te krijgen, is het key om je wasmachine één tot twee keer per maand op 90 graden te laten draaien. Zo wordt je hele wasmachine lekker uitgekookt waardoor vuil en restjes zo verdwijnen.
Lucht regelmatig de slaapkamer en de dekbedden. Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
De molton zit om je matras heen, maar je heb hier geen direct contact mee omdat het hoeslaken er nog tussen zit. Om deze reden hoef je deze minder vaak te wassen dan het hoeslaken. Je molton moet je eens per twee weken wassen. De meeste moltons kunnen op 60 graden gewassen worden, maar het waslabel is leidend.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Dit kan komen door de effecten van hard water, waspoederresten in de wasmachine of onzorgvuldig vijlen (geen scheiding van wit van donkere of gekleurde items). Daarom is regelmatig reinigen van je wasmachine een must. Hoe je dit het beste kunt doen lees je in mijn andere blog hierover.
Zorg voor een hoeslaken en een dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen, tencel, outlast of wol. Een goede molton beschermhoes om je matras en kussen kunnen ook schelen. Dit neemt het zweet en overmatig vocht tijdens de nacht goed op.
In theorie zouden handdoeken en beddengoed prima samen in de wasmachine kunnen, ze kunnen immers op dezelfde temperatuur gewassen worden. Helaas zorgt deze combinatie ervoor dat je beddengoed eerder slijt en geven handdoeken pluisjes af die, vooral tijdens het drogen, overal aan blijven plakken.