Gourmetten is zeker typisch Nederlands. Het bakken in kleine pannetjes werd echter aan de andere kant van de wereld uitgevonden: in Azië! Met die wetenschap is het des te leuker om van dat 'o zo Hollandse' gourmetten eens een multiculti-feest te maken. Altijd lekker, een mini-slavink met mayonaise.
2. De term gourmet komt uit het Frans. Gourmetten is een afgeleide van het Franse gourmandises: exclusieve hapjes.
Dat gourmet in heel Nederland populair is, dat hadden we wel gedacht. Maar liefst 80% van de Nederlanders geeft in een onderzoek van Plus (2015) aan te gourmetten tijdens kerst.
Het verschil tussen gourmetten en racletten
Gourmetten gebeurt met vlees, vis en groente, terwijl je voor racletten kaas gebruikt. Raclette is een Zwitsers kaasgerecht (kaasfondue). Hiervoor wordt een speciale kaas gebruikt die gehalveerd wordt en dan opgespiest, éénzijdig verwarmd.
Het gewicht bedraagt 250 gram per persoon. Prijs: € 8,95 per persoon.
Het gourmetten is van origine een Zwitserse uitvinding dat eind jaren '70 door chef-koks Ton Boer en Huub Oudshoorn naar Nederland is gebracht.
Men gourmet meestal binnen met meerdere personen. Het traditionele gourmetten gebeurt op vuur met kleine spiritusbranders onder de pannetjes. Er zijn steeds meer gourmetstellen in gebruik die meestal uit 4 tot 8 pannetjes bestaan die van onderaf elektrisch worden verwarmd.
Het woord raclette komt van “racler”, het Franse woord voor “schrapen”. Dat geeft eigenlijk al heel goed aan wat het letterlijk is: het schrapen van gesmolten kaas.
Een teppanyaki of Japanse grillplaat is een lange bakplaat die je gebruikt om vlees, vis, groenten, aardappelen en rijst te bakken. Je kan de plaat ook prima gebruiken voor onze gourmetschotels. De teppanyaki heeft een thermostaat waarmee je de temperatuur zelf kan regelen.
Dat is vaak het klassieke driegangenmenu, met vooral vlees (70 procent) en groenten (69 procent). Het meest populaire stukje vlees is nog altijd het biefstuk en de rollade, op de voet gevolgd door kip, wild en kalkoen.
Gourmetten zorgt ervoor dat je lekker bezig bent. Daardoor kunnen de gesprekken luchtig blijven en kun je pijnlijke stiltes en heftige discussies voorkomen – en daarmee de gezelligheid bewaken. 'Gezelligheid' is niet voor niets een typisch Nederlandse begrip.
Al met al kun je ervan uitgaan dat je tijdens een avondje gourmetten een totaal van ongeveer 1.170 calorieën binnenkrijgt.
De Franse term 'gourmet' staat voor een 'persoon die raffinement weet te waarderen op het gebied van drinken en eten'.
Het beste antwoord. Als goer-mét-ten, waarij je de g uitspreekt als ik het engelse Go (dus een soort zachte K).
Gourmetten kan gevaarlijk zijn voor alle huisdieren. Voor vogels kan het zelfs dodelijk zijn. Naast vogels kan het ook gevaarlijk zijn voor honden, katten en knaagdieren. Zo goed als ieder gourmetstel en -pannetje heeft een antiaanbaklaag.
Rode of witte wijn, beide zijn prima. Fransen drinken vaak: Rode wijn: een fruitige, lichte wijn: Côtes de Brouilly of Pinot Noir.
Mijn algemene vuistregel is: uiteenzetten porties van 2-3 gram vlees per persoon. Dus voor 10 gasten zou de totale hoeveelheid gesneden vlees ongeveer 20 - 30 gram moeten zijn.
Raclette werd in de 19de eeuw uitgevonden door herders in het Zwitserse kanton Wallis. Oorspronkelijk luidde de benaming niet “raclette”, maar “gebraden kaas” (“Bratkäse”).
De beste keuze om je vleesje of pannenkoekje in te bakken is olie of vloeibaar bak- en braadvet uit een fles, meldt het Voedingscentrum. Vloeibare boter is gezonder omdat het minder verzadigd vet bevat dan harde boter, en relatief veel onverzadigd vet.
Laat het geen uren duren
Naast eenzame bakkers ligt er namelijk nog een ander gevaar op de loer als je meer geint dan grillt. Rauw vlees en rauwe vis laat je beter niet langer dan twee uur op tafel staan (en dan moet het dus al zo rond de 4°C gekoeld zijn van te voren), om een enkeltje toiletpot te voorkomen.
In tegenstelling tot gourmetten zijn er bij het steengrillen geen mini-pannetjes. Steengrillen is het bereiden van eten op een zeer hete, stenen plaat die vaak van graniet gemaakt is. En daar waar je bij gourmetten en tafelgrillen wel (vloeibare) margarine, boter of olie gebruikt, heb je bij steengrillen niets nodig.
Meergangendiner (56%) Gourmet (41%) Allerlei kleine hapjes (22%) Eten afhalen/laten bezorgen (10%)
Op de tweede plaats dit jaar staat – jawel – gourmetten (41 procent), op de derde plaats allerlei kleine hapjes (22 procent), op de vierde plaats eten afhalen of laten bezorgen (10 procent), en op de vijfde plaats steengrillen (6 procent).
“Hoeveel vlees per persoon voor gourmetten?” Gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer 300-400 gram per persoon. Heb je grote(re) eters, reken dan iets ruimer bijvoorbeeld 400-500 gram per persoon. Zijn er veel (kleine) kinderen in het gezelschap dan kun je iets meer rond de 250-300 gram per persoon gaan zitten.