De meest bekende is de rode peper, ook wel de Spaanse peper genoemd. Het lijkt een beetje op een uitgerekte paprika. De pittigheid kan variëren, maar ligt ergens tussen de 5.000 en 15.000 punten op de schaal van Scoville. Rode pepers worden gebruikt bij bijvoorbeeld pittige marinades, salades en wokgerechten.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper. Deze laatste is perfect als je van niet té pittig houdt.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Er zijn veel verschillende soorten pepers te koop. Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.
Jalapeño is een peper uit Mexico die tussen de 2.500 en 6.000 punten scoort op de schaal van Scoville. Hij is dus een stuk heter dan de Spaanse peper.
Paprika – 0 SHU
Paprika's zijn heel gewoon.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU. Met maar liefst 2.200.000 SHU is de Carolina Reaper de topper wat hitte-niveaus betreft. Deze peper is ontwikkeld door de Amerikaanse chili-kweker Ed Currie in South Carolina en wordt gekenmerkt door zijn rode, gerimpelde uiterlijk en taps toelopende staartje.
De heetste peper ter wereld is de Pepper X , gekweekt door Ed Currie van de PuckerButt Pepper Company in South Carolina. De Pepper X onttroonde de Caroline Reaper (ook gecreëerd door Currie) in oktober 2023 en heeft nu de Guinness World Record-titel.
Wat wil je weten over madame jeanette peper? De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper.
Ontdek de veelzijdige en wereldwijd geliefde Spaanse peper, ook wel bekend als de 'gewone' chilipeper, Lombok of Cayenne. Peper rood/groen/geel is een verzamelnaam voor de bekende langwerpige chilipepers en deze wordt wereldwijd in zowat alle keukens gebruikt.
De Carolina Reaper werd vijf jaar geleden door het Guinness Book of Records uitgeroepen tot heetste peper ter wereld. Eetwedstrijden en challenges met hete pepers zijn niet ongevaarlijk, zo waarschuwt arts Sanjeev Jain van de Columbia Astma- en allergiekliniek in Huffington Post.
Daarom is de groene Jalapeño-peper milder
Verder wordt de pittigheid ook bepaald door de rijpheid; hoe rijper, hoe roder ze zijn. Rode pepers zijn dus veel heter dan de groene versie.
Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar. Beeld: kiza.eu. De Carolina Reaper heeft een gemiddelde heetheid van ruim 1,5 miljoen op de schaal van Scoville, met uitschieters tot 2,2 miljoen. Deze schaal geeft weer hoe heet stoffen zijn als je ze inneemt, gebaseerd op het capsaïcinegehalte.
Mild (100 tot 2.500) Medium (2.500 tot 30.000) Heet (30.000 tot 100.000) Extra heet (100.000 tot 300.000)
Koningsvogel Sambal Jolokia Badjak (super heet) 200gr. De Bhut Jolokia was de heetste peper ter wereld. De Bhut Jolokia (of Naga Jolokia, Ghost Pepper) stond in het Guinness Book of Records beschreven als heetste peper ter wereld en is liefst twee keer zo heet als de voorgaande “kampioen”, de Red Savina.
Nummer 1: Carolina Reaper (1.5 miljoen tot 2.2 miljoen Scoville) Last but not least, de Carolina Reaper. De Carolinea Reaper is de heetste peper ter wereld.
Het resultaat was een werkelijk verbazingwekkende peper met waanzinnige hitte. Onze Carolina Reaper Seeds produceren pepers met gemiddelde hitteniveaus van 1.569.300 SHU's, maar individuele pepers staan erom bekend tot wel 2.000.000-2.200.000 SHU's te bereiken!
Wat is vierseizoenen peper? Onze 4 seizoenen peper is een heerlijke mix van de beste kwaliteit zwarte peper, witte peper, groene peper, roze pepers en piment. Vier seizoenen peper is lekker op bijvoorbeeld biefstuk, gegrilde vis, vlees en in roerbak gerechten.
Pepper X is een cultivar van Capsicum chilipeper, gekweekt door de Amerikaanse chilipeperveredelaar Ed Currie, de maker van de Carolina Reaper. In 2023 erkende Guinness World Records het als 's werelds heetste chilipeper.
Carolina Reaper sambal (extreem heet) De heetste sambal ter wereld! Toepassing: Ideaal bij gegrilde kip, vlees en in de soep.
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken.De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
Maak je leven leuker
Hatch-pepers kunnen variëren van 1.000 tot 8.000 in Scoville Heat Units . Ter vergelijking: ze vallen over het algemeen tussen de milde pittigheid van een poblano of Anaheim-chilipeper en kunnen op de Scovilleschaal oplopen tot een jalapeno of habanero.
Ze zijn meestal ongeveer 2 tot 3 inch lang en zijn meestal felrood of groen van kleur als ze rijp zijn. Ze hebben een knapperige textuur en worden over het algemeen als vrij heet beschouwd, met een Scoville-hitteclassificatie van ongeveer 50.000 tot 100.000 eenheden , wat aanzienlijk heter is dan een jalapeñopeper.