'n Tosti heet in België een 'croque-monsieur' (spreek uit: krok mesjeu). Dat klinkt een stuk luxer, maar het is net zo snel te maken als een tosti. Met de onderstaande tosti- recepten heeft u in een handomdraai een heerlijke, warme kerstlunch voor de hele familie klaar.
Croque-monsieur is standaardtaal in België.
In informele gesproken taal wordt ook de verkorting croque gebruikt. Standaardtaal in Nederland is tosti. Hij start zijn dag altijd met een croque-monsieur als ontbijt.
De tosti (Nederland) of croque-monsieur (België/Frankrijk) is een sandwich-gerecht dat bereid wordt door twee dungesneden sneetjes brood samen met het tussenliggende beleg te roosteren in een tosti-ijzer (croque-monsieurmachine), grill, oven, speciaal broodrooster of koekenpan.
De Croque Monsieur (spreek uit: krok mesjeu) is in 1910 bedacht in Frankrijk. In Franse cafés en bars kun je het bestellen als snelle snack. De naam komt van croquer (kauwen) en monsieur (meneer). Een snelle snack voor meneer dus, in een tijd dat vooral mannen naar het café gingen.
Een croque-monsieur (of tenminste, de Belgische variant ervan) bestaat uit twee sneetjes (meestal wit) brood belegd met kaas en ham, die in een croque-monsieurapparaat of tussen een grilltoestel lekker goudbruin gebakken worden.
Het woord 'tosti' komt dus van de Italiaanse taal en kunnen we terugbrengen naar iets wat 'geroosterd' betekent. Helaas is het verder niet bekend hoe iemand dan de tosti heeft uitgevonden en waar ze dus deze naam voor hebben bedacht toen der tijd. Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk.
Croque-monsieur, nét anders dan 'onze' tosti – De Franse croque-monsieur is een tosti met bechamelsaus. Hij gaat niet in het tostiapparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack.
Een Monte Cristo sandwich is een variatie op de croque monsieur, maar met de toevoeging van plakjes kalkoen, ham en Zwitserse kaas . Ook wordt deze sandwich gedoopt in een eierbeslag, zoals wentelteefjes, en gebakken in plaats van gegrild, tot goudbruin.
In de Verenigde Staten is de Monte Cristo (een broodje met ham en kaas, vaak gedoopt in ei en gebakken) een populair gerecht in restaurants.
Twee boterhammen, kaas en een plakje ham en gaan! Dat is wel de meest bekende variant van de tosti.
Grilled cheese sandwich - De Amerikaanse Keuken.
'n Tosti heet in België een 'croque-monsieur' (spreek uit: krok mesjeu).
In principe heeft een tosti dezelfde voedingswaarden als een boterham met kaas. Als u het broodje met exact dezelfde ingrediënten en dus niet extra's in het tosti-ijzer stopt, is een tosti dus gewoon even gezond als een koude boterham met kaas.
Tosti in het Duits Schinken-Käsetoast (geslacht: mannelijk) Tosti in het Engels ham & cheese toast. Tosti in het Frans croque-monsieur (geslacht: mannelijk)
Geroosterd zuurdesembrood met duxelles van boschampignons, gestoofde spinazie en jonge Cantal kaas, afgewerkt met gebakken champignons, een spiegelei en een kruidensalade.
Hoe dan ook, de “bikini”, “biquini”, “mixto” of tosti is zeer populair in Spanje waarbij het brood in veel bars ingesmeerd wordt met wat boter en daarna met de ham en kaas op de bakplaat of in de oven gaat. Deze sandwich wordt veel gegeten als ontbijt bij de café con leche.
Het Franse woord croque betekent 'knapperig', dus de naam van dit gerecht betekent letterlijk ' knapperige meneer '. Het is een woordspeling en een opmerking over de knapperigheid van het brood en de gefrituurde buitenkant van deze warme sandwich.
Een croque madame is simpelweg een croque monsieur met een gepocheerd of gebakken ei erbovenop. Het verschil tussen de twee sandwiches heeft te maken met hoe het ei in de rest van de ingrediënten is verwerkt: Bij een croque monsieur wordt het brood in het geklopte ei gedoopt voordat het wordt gekookt (in de stijl van French toast) .
Nee, een Croque Monsieur is niet ongezonder dan een dubbele boterham met hesp en kaas. Het toasten van het brood doet niets af aan de hoeveelheid voedingsstoffen.
De Monte Cristo sandwich is vernoemd naar de gelijknamige roman, The Count of Monte Cristo . Het boek is diep geworteld in de Franse cultuur en de Monte Cristo sandwich brengt met zijn smaakprofiel hulde aan zijn Franse oorsprong. In de jaren 1900 werd de Croque Monsieur geïntroduceerd in Franse cafés en restaurants.
Het verscheen in veel Amerikaanse kookboeken onder namen als "French Sandwich" of "Toasted Ham Sandwich". Er is geen enkele erkende uitvinder van de Monte Cristo sandwich ; het wordt echter algemeen aangenomen dat de sandwich is vernoemd naar The Count of Monte Cristo, een avonturenroman van Alexandre Dumas.
Zo moet je een croque monsieur bewaren
Een croque monsieur kun je best vers en gloeiend heet serveren terwijl de kaas nog gesmolten is, maar eenmaal afgekoeld kun je hem nog minstens drie dagen in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren.
Twee boterhammen met ham en kaas ertussen. Een tosti. Dat is een croque monsieur voor veel mensen.
Deze tosti werd bereid in de pan en zouden rond 1950 ook in Nederland zijn opgedoken in espressobars en het werd een tosti genoemd omdat het werd afgeleid van het Engelse woord 'Toast'.
De mensen die zeggen dat een tosti in de pan gebakken hoort te worden, adviseren om boter of mayonaise (of beiden) op de buitenkant te smeren. Dat zorgt voor knapperig brood. Bak hem in dit geval op een middelmatige stand. Bij hoog vuur smelt de kaas wel, maar wordt het brood niet krokant.