Van zuid naar noord zijn de Zeeuwse Wateren: Westerschelde, tussen Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Zuid-Beveland. Veerse Meer, tussen Walcheren, Zuid-Beveland en Noord-Beveland. Oosterschelde tussen Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Schouwen-Duiveland en Tholen.
Tholen en Sint Philipsland zijn schiereilanden, omringd door het Krammer, de Krabbenkreek en de Oosterschelde.
Zeeland stond aanvankelijk bekend onder de Latijnse naam maritima loca, letterlijk plekken aan zee. Tussen 1162 en 1189 werd de naam Zeelandia voor het eerst gebruikt. In dit gebied bevonden zich drie gouwen, Scaldis, Walachria en Bevelandia (Noord-Beveland en Zuid-Beveland).
Zeeuws Vlaanderen (ook wel Zeêuws-Vlaonderen) is het zuidelijkste gedeelte van de provincie Zeeland. Het is het enige provinciedeel dat niet tenminste aan drie delen door het water is omgeven. Zeeuws Vlaanderen ligt ten zuiden van de Westerschelde en wordt begrensd door de Belgische provincies Oost- en West Vlaanderen.
In Zeeland vindt u de mooiste plaatsen zoals Domburg, Renesse, Goes, Oostkapelle, Yerseke en meer. Elke plek heeft een eigen karakter. Zo moet u in Yerseke zijn voor de meest verse zeevruchten, in Goes voor een middagje shoppen en in Domburg voor heilzaam zeewater.
Tholen en Sint Philipsland zijn de eilanden waar je rust, natuur en water in de ideale combinatie vindt. De mooiste plekken op Tholen ontdek je wandelend of op de fiets. De slikken en schorren op Sint Philipsland en Tholen hebben een bijzondere flora en fauna.
Mosselen, oesters en garnalen, natuurlijk. Direct uit zee. Maar ook zilte groenten, appels en peren, rood fruit, zwarte bessen, brune bôônen en asperges. Zeeland is een paradijs voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt.
Goes ligt centraal op Zuid-Beveland en heeft naast Middelburg, door de geografische ligging, ook een belangrijke centrumfunctie. De grootste Zeeuwse stad is Middelburg met 39.210 inwoners in 2014. Tweede is Vlissingen met 33.100 inwoners.
Godsdienst in Zeeland tegenwoordig
Het is nog steeds het geval dat elk deel, elke plaats en elke gemeente zijn eigen geloof heeft. Echter kunnen we wel stellen dat u zeker wanneer u op vakantie in Zeeland bent, u in bijna iedere plaats een protestantse kerk kunt vinden.
Zeeland staat bekend om de schorren en slikken. Die zijn ontstaan waar water en land elkaar ontmoeten. Het Verdronken Land van Saeftinghe is het grootste brakwaterschor van West-Europa.
Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Het grenst aan België en aan de Noordzee. Het land ligt er lager dan de zee.
Brak water en kwel
Het water in Saeftinghe is brak: een mengsel van zout zeewater en zoet rivierwater. Het zoutgehalte in de Westerschelde verschuift met het getij: bij vloed dringt het zoute zeewater dieper landinwaarts, bij eb ligt de zoutgrens meer richting de kust.
Door de klimaatverandering neemt de vraag naar zoet water toe. In onze zilte provincie hebben we alleen weinig natuurlijke bronnen. Agrariërs zijn voor een groot deel aangewezen op regenwater om hun gewassen te telen.
Het oorspronkelijke Deltaplan voorzag dan wel in een zoet Zeeuws merengebied, maar uiteindelijk bleven Oosterschelde en Grevelingen geheel zout.
In 1840 heeft de gemeente Kleverskerke, die slechts het dorp omvat, 36 huizen met 194 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 30 huizen met ca. 70 inwoners en is daarmee het kleinste dorp van Zeeland.
De meeste winkels vind je in de smalle straten en steegjes rondom de Grote Markt in Goes. Dit maakt de Grote Markt een ideaal oriëntatiepunt en plek om even tussen het winkelen door uit te rusten. Ook is het winkelgebied heerlijk compact en is heeft het een sfeervol historisch karakter.
Zeeland ligt aan zee en heeft een lange kuststrook met veel strand. Enkele populaire badplaatsen in Zeeland zijn Vlissingen, Cadzand, Breskens, Zoutelande, Westkapelle, Domburg, Dishoek en Oostkapelle. De kust van Zeeland is populair voor een weekend weg maar zeker ook voor een dagje uit.
Zeeuws is een groep Friso-Frankische taalvariëteiten die in het zuidwesten van Nederland – in hoofdzaak delen van de provincie Zeeland – een dialectcontinuüm vormen dat door sommige taalkundigen als een variant van de Nederlandse taal en door anderen als een aparte streektaal gezien wordt (zie Status als taal, dialect ...
Oesters, kreeft, zeebaars, krab, kokkels en natuurlijk mosselen! Mosselen, oesters en onze eigen Oosterscheldekreeft. Je kunt niet in Zeeland zijn geweest zonder een mossel of oester geproefd te hebben. De vele visrestaurants in Zeeland hebben ze allemaal op het menu staan.
In de Zeeuwse knop staat het gezegde MokOke wat “wil ik ook hebben” betekend. De mok is een echte eyecatcher op tafel en een origineel Zeeuws product om cadeau te geven. De mok heeft een afmeting van van 8 x 8 cm en is vaatwasser bestendig.
Zeeland heeft de meeste zonuren van Nederland: hier schijnt de zon gemiddeld 10 tot 15 procent vaker dan elders in het land. In 2020 was Vlissingen de zonnigste gemeente: in totaal scheen de zon zo'n 2.135 uur. Dat is bijna honderd uur meer dan de nummer twee van de lijst, Den Helder.