Naast dopamine is er nog een stofje dat veel vrijkomt tijdens de verliefdheid, oxytocine, dat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd. Die bijnaam verklapt al wel een beetje wat dit hormoon met je doet. Het zorgt ervoor dat je de hele tijd wil knuffelen met je vriendje of vriendinnetje.
Valentijn komt eraan. Een uitstekend moment om je even te laten kennismaken met het knuffelhormoon oxytocine. Dit liefdeshormoon speelt een belangrijke rol bij intimiteit. Het komt namelijk vrij bij het knuffelen, seks en fysiek gewenste aanrakingen.
Bij verliefdheid zijn de hormonen dopamine, noradrenaline, serotonine en PEA actief. Deze stimulerende stoffen geven de verliefde een buitengewoon energiek, euforisch en bijna 'high' gevoel. Als we verliefd zijn vertonen onze hersenen meer complexe golfpatronen en worden ze actiever.
Oxytocine wordt in de volksmond het 'knuffelhormoon' genoemd, maar het is ook één van de zwangerschapshormonen. Het is belangrijk bij de bevalling en heeft een bepalende functie bij de borstvoeding. Het hormoon draagt daarnaast een steentje bij tijdens de bevruchting en versterkt de band met je kindje.
Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt omdat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Bij mensen die redelijk veel serotonine aanmaken hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf.
“Tijdens seks komen stofjes vrij: onder andere dopamine, oxytocine en vasopressine. Dit zorgt voor verlangen, hunkering en obsessie.
De stof endorfine is een pijnstiller die het eigen lichaam maakt en die vrij komt bij een orgasme. Het heeft een vergelijkbare werking als morfine. Bij vrouwen helpt het hormoon oestrogeen, dat wordt afgescheiden tijdens een orgasme, bij bijvoorbeeld menstruatiepijn.
Het knuffelhormoon oxytocine zorgt ervoor dat mannen met een vaste relatie op een afstandje blijven van vrouwen die ze aantrekkelijk vinden. Het onderzoek suggereert dus dat het knuffelhormoon een belangrijke rol speelt in monogame relaties. Het lijkt trouw te promoten.
Normaliter stijgt oxytocine langzaam, op één moment na: Het moment dat een vrouw tijdens de seks een orgasme krijgt. Als een vrouw klaarkomt is het level van oxytocine sky high. Om het proces van verliefd worden te versnellen moet je een vrouw dus naar een hoogtepunt brengen, want goede seks maakt vrouwen verliefd.
1, 2, 3. Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld zo'n 3 keer écht verliefd worden op een persoon. Het gaat hier dan ook niet om zo maar een simpele verliefdheid. Het onderzoek laat namelijk ook weten dat het bij verliefdheid gaat om drie verschillende soorten verliefdheden.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Het ontwaakt je gelukshormoon
Als je met iemand knuffelt komt er een speciaal hormoon vrij genaamd oxytocine. Dat stofje komt bijvoorbeeld ook vrij bij het geven van borstvoeding, een massage of bij seks. Hoe ouder je wordt, hoe lager het gehalte oxytocine wordt. Meer knuffelen is dus goed!
Waarom het knuffelhormoon oxytocine relaties goed houdt. Het schijnt dat een dikke knuffel van 20 seconden al oxytocine vrijmaakt. Het 'liefdeshormoon' zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met je grote liefde, je beste vriend vertrouwt en als moeder een band creëert met je kindje.
Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact: een fijn en liefdevol moment dat je met een ander deelt. Momenten van aankijken, aanraken en knuffelen. Maar ook samen lachen, of iets leuks met iemand anders doen. Zoals muziek luisteren, wandelen of koken.
Door seks maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan (ook wel het knuffelhormoon genoemd). Dit hormoon zorgt voor een gevoel van vertrouwen, hechting en verbondenheid. Rondom de bevalling maken vrouwen extra oxytocine aan, zodat ze zich extra aan hun kind gaan hechten.
Omdat de clitoris ook de zijkanten van de vagina omsluit, is het zogenaamde 'vaginale orgasme' eigenlijk gewoon een clitoraal orgasme. De zenuwuiteinden in de vaginawand zelf en de uitlopers van de clitoris zorgen ervoor dat je kunt klaarkomen door vaginale bevrediging, zoals met een penis, dildo of met vingers.
Nee, borsten worden niet groter door seks, behalve als je erdoor zwanger wordt. Zwangerschapshormonen zorgen er wel voor dat je borsten groeien. Daarnaast groeien borsten door groeihormonen en vrouwelijke hormonen.
Serotonine Booster van AlphaVit is een uniek product omdat de uitgebalanceerde samenstelling van ingrediënten zowel tryptofaan als 5-HTP bevat. In combinatie met extra vitamines en mineralen krijgt u waar voor uw geld met dit veelzijdige natuurproduct.
Het is namelijk een gelukshormoon. Bij gebrek aan serotonine kan dat fysiek en mentaal nare gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan angst- en depressieklachten, een verminderde eetlust en minder behoefte aan seks en vrienden om je heen. Heb je voldoende serotonine, dan voel je je ook goed!
Serotonine wordt bijvoorbeeld door de hersenen gebruikt voor stemming, eetlust, geheugen, slaap of lichaamstemperatuur. De neurotransmitter dopamine is erg belangrijk bij beloning, plezier en beweging.
Neurotransmitters. Bepaalde stoffen in de hersenen maken een mens kwetsbaar voor depressie. Dat zijn de zogenaamde neurotransmitters, die zorgen voor emoties, eetlust en concentratievermogen. Enkele van deze neurotransmitters, namelijk serotonine en noradrenaline, werken in op de stemming.
Serotonine en drugs
Zo ontstaat er een serotonine tekort en voel je je slecht wanneer je stopt, waardoor je weer wilt gebruiken. Door deze neerwaartse spiraal kun je makkelijk verslaafd raken.
ADHD is een neurobiologische stoornis. Er gaat iets niet goed in de hersenen; er is een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline). Deze neurotransmitters zorgen ervoor dat informatie tussen de ene zenuwcel snel en goed worden doorgegeven aan een andere zenuwcel.