Het klinkt misschien een beetje vies, maar de eieren en de poep van kippen komen uit één en hetzelfde gat. Je moet het een beetje zien als een buizensysteem: twee 'leidingen' komen samen uit op één gat, in dit geval de cloaca van de kip. Bij mensen noemen we dit de anus.
De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten. Onder veren verstopt vind je de opening van de cloaca. Achter die opening zit een holte waar poep en plas, maar soms ook eieren en zaadcellen langs gaan. Alles in één orgaan.
Kippen zijn van nature bosdieren; ze stammen af van het rode kamhoen uit Zuidoost-Azië. Wilde kippen besteden een groot deel van hun tijd aan scharrelen op zoek naar voedsel, waardoor ze grote afstanden moeten lopen. Dat kippen van scharrelen houden, is ook terug te zien aan de kippen die in gevangenschap leven.
De ontlasting van kippen heeft onder normale omstandigheden een groen-bruine kleur met een witte punt. De keutel hoort droog te zijn en vormen daarbij een stevige klont. Wanneer kippen last hebben van diarree is dit een teken dat er iets mis is met de kippen.
Het kan zijn dat de legnesten waar de hen haar eieren hoort te leggen, te klein of niet comfortabel genoeg zijn. Bij voorkeur leggen kippen hun eieren op een ruime, rustige, donkere plek. Ook moet het legnest voldoende privacy bieden. Er kunnen te weinig plaatsen beschikbaar zijn voor de hennen die leggen.
Het klinkt misschien een beetje vies, maar de eieren en de poep van kippen komen uit één en hetzelfde gat. Je moet het een beetje zien als een buizensysteem: twee 'leidingen' komen samen uit op één gat, in dit geval de cloaca van de kip. Bij mensen noemen we dit de anus.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Willem Wever zocht het uit! Kippen plassen niet zoals mensen dat doen.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Bovendien kunnen kippen mensen aan hun gezicht herkennen en onderscheiden. En daarbij geven ze klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. In een studie uit 2002 werd aangetoond dat kippen dezelfde voorkeur voor bepaalde menselijke gezichten vertonen als mensen zelf.
De kip is wel vaker de pineut als proefdier. Alle vogels stammen af van de dinosaurus, maar de kip lijkt genetisch nog het meest op een dinosaurus.
Een van de oudst bekende vliegende dino's is de archaeopteryx (kleine foto), ook wel de oervogel genoemd. Die soort lijkt nog erg op een dinosaurus, maar vertoont al duidelijke kenmerken van de vogel. Zo had het dier wel tanden zoals een dino en geen snavel als een vogel, maar wel al veren.
Normale ontlasting is stevig, droog, meestal bruin van kleur met daarop een grijswitte punt. Een keer per dag leegt de kip de blinde darm. Dan zie je een plasje dunne mest. Heeft een kip dunne, waterige ontlasting, dan is er sprake van diarree.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
De geslachtsorganen zitten inwendig bij vogels. De uitgang bij vogels aan de buitenkant heet cloaca, en is een soort voorportaal waarbinnen de geslachtsorganen en ook darmen uitkomen. Uit dat portaal komen dus zowel de flatsen als de eieren.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
De kip heeft twee magen: de kliermaag en de spiermaag. In de kliermaag vindt de eerste chemische vertering van eiwit plaats. Door zoutzuur (HCl) zakt de pH-waarde in de maag tussen 3 en 4, waardoor pepsine de vertering kan inzetten.
Spijsvertering van kippen
Via de slokdarm komt het voedsel eerst in de zogenoemde 'krop' terecht. Hier wordt het voedsel geweekt om het beter geschikt te maken voor de vertering. Daarna gaat het geweekte voedsel naar twee magen: eerst naar de kliermaag en daarna naar de spiermaag.
Wanneer ze over genoeg ruimte beschikken zijn kippen dol op rennen, springen, een (stof)bad nemen en zelfs zonnebaden.
Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent “Laat ons eruit – er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!”
het ei dat ik het lekkerst vind is: het Theodora-ei. Ik ben eerlijk, een ei blijft een ei, de verschillende soorten zijn dan ook lastig te onderscheiden en vergeet niet, smaken verschillen. Maar de combinatie tussen het romige eigeel en het minder 'rubberige' eiwit, maakt dat dit voor mij het favoriete eitje is.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Door een kip bepaalde dingen wel of niet te voeren, kun je de smaak van het ei beïnvloeden. Zo geven knoflook, prei, uien en vis eieren met een vreemde en soms vieze smaak. Maar ook bedorven etensresten en chemicaliën zijn in het ei terug te proeven.