In Europa hebben de meeste mensen een grote afkeer van entomofagie, zoals het eten van insecten officieel heet.
Het dieet van insecten is afhankelijk van de soort. Ongeveer de helft van de insecten eet plantaardig materiaal of drinkt plantensap. Volgroeide huisvliegen eten helemaal niet en sterven van de honger. Vaak eindigen ze echter als voedsel voordat de hongerdood optreedt.
Volgens cijfers eten meer dan 2 miljard mensen regelmatig bewust een portie insecten. Het zijn vooral mensen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika die er niet zo moeilijk over doen. In de tropen worden insecten bijvoorbeeld op grote schaal gegeten als seizoen product.
De voedingswaarde van insectenvlees is vergelijkbaar met die van gewoon vlees, terwijl voor de productie van één kilo eetbaar product de koudbloedige insecten veel minder voer nodig hebben dan warmbloedig vee. Ten slotte is de uitstoot van broeikasgassen wel honderd keer lager dan bij een varken of rund.
Insecten passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigd) vet, ijzer en vitamine B. Je kunt alleen beter niet meer dan 45 gram per keer eten. Dat advies komt van de NVWA.
De voedingsstoffen die insecten bevatten zijn vergelijkbaar met de voedingsstoffen die je in vlees tegenkomt; en dat maakt dat ook de bereidingswijze op veel manieren overeenkomt. Zo kun je jouw portie meelwormen koken, bakken, wokken, roosteren of zelfs frituren.
Mensen kunnen natuurlijk ook insecten eten. Het past volgens onderzoek in een gevarieerd dieet en biedt vooral uitkomst voor mensen die relatief weinig eiwitten binnenkrijgen. Omdat insecten aanzienlijk duurzamer zijn dan vlees, kan het (deels) overstappen van vlees naar insecten bijdragen aan CO2-reductie.
Ze bevatten vergelijkbare voedingstoffen als vlees. Je kunt ze gekookt, gebakken, geroosterd of gefrituurd eten. De smaak lijkt een beetje op noten. In sommige Nederlandse groothandels en supermarkten zijn producten met insecten te krijgen.
Mieren. Het verschilt per soort, maar als je een goeie mier te pakken hebt, smaakt hij een beetje zuur en citrusachtig, volgens Munchies. Ook de eitjes kun je eten. Ze zijn zelfs een echte delicatesse en worden ook wel Mexicaans kaviaar genoemd.
Het is in Nederland niet gebruikelijk, maar je kunt zeker mieren eten. Er zijn wereldwijd ruim 1.900 insectensoorten die gegeten worden waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. Zowel de volwassen insecten als de larven of poppen zijn eetbaar.
Gewervelde dieren die veel vliegen eten zijn vogels, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren. Ongewervelde vijanden die een breed scala aan insecten eten zijn spinnen, wespen en roofvliegen.
Sprinkhanen hebben een beetje een nootachtige (walnoot) smaak. Meelwormen smaken wat meer naar popcorn en. Bufallo`s juist weer wat meer naar spek / bacon. Giant Water Bug is zoutig en visachtig.
Als je voldoende planten in je natuurlijke tuinvijver zet, trekt dat de vijanden van muggen(larven) aan, zoals kikkers, salamanders en libellenlarven. Ook vissen eten graag muggenlarven.
Ze eten of doden allerlei potentieel schadelijke insecten, zoals muggen, en eten soms kadavers van kleine dieren op. Daarnaast bestuiven wespen bloemen. Dat doen ze vooral in de nazomer, wanneer ze geen larven meer kunnen voeden en dus ook geen zoet braaksel meer krijgen.
Kunnen ze denken? Of al deze dieren kunnen denken, is moeilijker te beantwoorden, zelfs bij zoogdieren. “Als je “denken” echter definieert als “abstract redeneren en bewustzijn”, dan is het antwoord voor de ongewervelde dieren: neen.”
Wat eten spinnen? Het zijn roofdieren, dus ze eten voornamelijk insecten. Gelukkig zijn dat meestal insecten die ons overlast kunnen bezorgen, zoals mieren, muggen, vliegen, wespen en kakkerlakken. Ook larven van insecten kunnen ten prooi vallen aan spinnen.
Wil je een schorpioen op een stokje, een gefrituurde vogelspin of allerlei soorten insecten zoals kakkerlakken eten? Dat kan in Bangkok. In menig reisreportage wordt echter de indruk gewekt dat dit het gemiddelde streetfood in Bangkok is en dat je dit dus op iedere hoek van de straat aantreft.
Het is crunchy en het smaakt een beetje naar bacon.
Rauwe wormen smaken heel romig
De insecten bestelden we in Azie en toen zijn we gaan experimenteren aan de hand van recepten die we op internet vonden." Om te kijken welk dier zich het beste leende voor verwerking aten ze er veel: "We hebben rauwe wormen geproefd, die smaken heel romig.
Bovendien poepen en plassen ze continu als ze lopen en die ontlasting is onhygiënisch. Als het bij je voedsel komt, kun je zelfs een voedselvergiftiging oplopen. En mierenkolonies kunnen behoorlijk uitdijen als ze zich eenmaal ergens hebben gevestigd.”
Hebben mieren hersenen? Als je alle hersencellen van 40.000 mieren samenneemt, verkrijg je de grootte van een menselijke brein. De hersenen van een mier tellen immers 250.000 hersencellen terwijl een menselijk brein er 10.000 miljoen telt.
De reuzenmiereneter heeft geen tanden, maar een 60cm lange plakkerige tong. Elke dag likt hij daarmee zo'n 35.000 mieren of termieten op. Soms staan larven, fruit of aas op het menu. In dierentuinen eten miereneters echter een speciaal papje, waarin alles zit wat ze nodig hebben.
Veelal worden insecten in hun geheel geconsumeerd, maar ze kunnen ook verwerkt worden tot pasta's of poeders. Insecten kunnen ziekmakende micro-organismen (schimmels, bacteriën, parasieten, enzovoorts) en giftige stoffen bevatten die bij consumptie een gevaar voor de gezondheid kunnen betekenen.
Insecten bevatten ook eiwitten, maar hebben veel minder voer nodig. Zo vergt een kilo eetbare krekels 2 kilo voer. Een belangrijke reden voor deze efficiëntie is dat insecten koudbloedig zijn: zij gebruiken hun voer niet om zichzelf warm te houden, in tegenstelling tot warmbloedige dieren als runderen.
Rijk aan voedingsstoffen
Insecten bevatten niet alleen veel proteïne, maar ze zijn ook rijk aan overige voedingsstoffen. De meerderheid van de insecten bevatten veel noodzakelijke voedingsstoffen die we nodig hebben, waaronder ijzer en kalium. Meelwormen zijn bijvoorbeeld rijk aan natrium, kalium, ijzer en zink.