De vruchtenhagel, ook wel suikerhagel genoemd, werd gemaakt in de smaken sinaasappel, anijs, framboos en citroen. Pas enkele jaren later werd de allereerste hagelslag van chocolade gemaakt.
De naam hagelslag was als merk vastgelegd door de firma Venco. Zodoende staat ook nu nog bij vele merken en op de oudere verpakkingen van Venz, de naam chocoladehagel op de verpakking. In België wordt deze hagelslag in de volksmond ook muizenstrontjes genoemd.
Gure herfstdag
Meneer Dieperink, de directeur van de (drop)fabriek Venco bedacht rond 1919 dat witte broze korrels met een anijssmaak misschien wel lekker zouden zijn op brood. Hij deed zijn ontdekking – naar eigen zeggen – op een gure herfstdag, terwijl het buiten hagelde. Et voilà: de hagelslag was geboren.
Gemiddeld liggen er zo'n 20 soorten hagelslag in de winkel. Natuurlijk is er de chocoladehagelslag, in de soorten puur, melk en wit en alle mogelijke mengvormen. Met allerlei exotische smaakjes zoals karamel, toffee, koffie et cetera. Ook zijn er de fruit- en vruchtenhagels en de anijshagels.
Letterlijk vertaald betekent hagelslag 'het slaan van hagel' zoals we dat kennen als de hagel bij een pittige onweersbui uit de lucht neerdondert op aarde. Het zou kunnen dat de hagelslag zijn naam ontleend aan het feit dat het vroeger vaak gemaakt werd van (wit) suiker of anijssuikerstrooisel.
Hagelslag is een typisch Hollands product en ook alleen te koop in Nederland, België en voormalige Nederlandse koloniën zoals de Nederlandse Antillen, Suriname en Indonesië.
hagelslag → chocolate confetti, chocolate sprinkles, hailstorm, hail damage. hagelslag → hundreds and thousands.
In allebei de soorten hagelslag zitten eigenlijk geen goede voedingsstoffen, zoals vezels. De Consumentenbond en het Voedingscentrum adviseren dan ook om het met mate te eten. Kortom: eet gewoon wat je het lekkerst vindt, want qua gezondheid is het één niet (veel) beter of slechter dan het ander.
De pure chocolade hagelslag van het huismerk van Delhaize wint de test. Maar eigenlijk is suiker de grote winnaar. Het is voor elk merk het hoofdingrediënt. Bij Delhaize zit er 65 gram suiker per 100 gram.
Maar welk zoet beleg is dan het gezondst? Voorbeelden van gezond zoet broodbeleg zijn producten die in de Schijf van Vijf staan, zoals appelstroop, perenstroop, halvajam of jam. Tevens is fruit ook een gezond broodbeleg, denk hierbij aan plakjes aardbei, appel of banaan.
doordat goedkope hagelslagvarianten weinig cacaoboter bevatten, kun je ze niet smelten zoals gewone chocolade. in hagelslag zit namelijk een goedkope vet met daarin een poeder dat smaakt naar cacao. maar wanneer je het verhit scheid de boter en de cacao en wordt het korrelig omdat er geen vocht in zit.
In vroeger tijden wordt er nog brood met geprakte aardappel gegeten en eind 19e eeuw is een arbeider al dolgelukkig met kaas als beleg. Sinds de firma Venz in 1936 de eerste chocoladehagelslag op de markt heeft gebracht, is er veel gebeurd. Na de Tweede Wereldoorlog is de vraag en daarmee de productie enorm toegenomen.
In een pak hagelslag van 400 gram zitten ongeveer 18.000 hagelslagjes, op één boterham liggen ongeveer 700 hagelslagjes. Per Nederlander eten we jaarlijks ongeveer één kilogram chocolade strooibeleg (hagelslag en vlokken). Hagelslag op brood is typisch Nederlands en wordt in het buitenland bijna niet gegeten.
Deze heerlijke crispy chocolade bolletjes zijn gemaakt van witte chocolade in de kleuren wit en groen en zijn de perfecte topping voor op de boterham, dessert, taart of een lekker Rotterdams 'gebakkie'.
Ingrediënten: suiker, magere cacaopoeder°, cacaoboter°, cacaomassa°, emulgator (lecithine [E322]), glansmiddel (arabische gom [E414]). cacaobestanddelen ten minste 32%.
Omdat ze alles onder één dak willen maken, gaan ze op zoek naar een grotere Venz fabriek. In 1930 wordt deze fabriek in Vaassen (Gelderland) geopend. In het begin wordt in deze fabriek alleen suikerwerk, zoals lolly's en borstplaat gemaakt.
Er zitten 68 kilocalorieën in 1 voor snee (15 gram) hagelslag. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hagelslag'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
Minder suikers, met smaak! Céréal Hagelslag is een heerlijk broodbeleg. Deze Hagelslag bevat 90% minder suikers in vergelijking met een gewone pure chocoladehagelslag.
Een boterham met 15 gram melk chocoladehagelslag bevat 64 calorieën en 9,7 gram suiker. Helaas is dit dus nog wel zonder de lik boter en het bammetje. Zijn concurrent, de chocoladevlokken, bevatten 68 calorieën en 10,5 gram vet.
A stroopwafel (English translation: syrup waffle or treacle waffle) is a waffle made from two thin layers of baked batter with a caramel-like syrup filling in the middle.
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven.
Wanneer je naar heel Nederland kijkt dan kun je stellen dat we in heel Nederland graag als hartige snack een kroket, bitterbal, haring, kibbeling, kaas of een patatje eten. Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels.
Hoe wordt het in de fabriek gemaakt? Chocolade wordt gemaakt van cacao, melkpoeder en suiker (want cacao is best bitter). Dit mengsel wordt samengeperst tot spaghettislierten, daarna worden de slierten afgekoeld en in kleine stukjes gehakt, net zolang tot ze klein genoeg zijn.