De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die wordt ingelegd in azijn of pekel om te fermenteren.
Een augurk is eigenlijk een komkommer
Dat klopt: een augurk is gewoon een kleine komkommer, wist je dat? Met dit verschil dat een augurk rauw niet te eten is. Daarom worden onze groene vrienden ingelegd in azijn, eventueel met kruiden of suiker.
Augurken bevatten relatief weinig calorieën en daarom lijkt het alsof je er oneindig veel van kan eten. Het is een gezonder tussendoortje dan vele andere opties. Er zit veel vitamine K in augurken. Vitamine K ondersteunt onder andere een normale bloedstolling.
Het ontstaan van alle komkommers: zaaien
Vervolgens duurt het ongeveer 50 dagen om van zaadje uit te groeien tot een oogstbare augurk. Elke augurkenplant draagt meerdere eetbare vruchten en door regelmatig en voorzichtig oogsten zorgen we ervoor dat de andere vruchten kunnen doorgroeien.
Een augurk kan net zoals een komkommer rauw gegeten worden. Het verwijderen van de het stukje aan de kant waar de steel zat is aan te raden.
Ja augurk is gezond. Het bevat diverse belangrijke vitamines en mineralen, zoals kalium en magnesium. Daarnaast bevat het erg weinig calorieën en geen vetten. Het bevat namelijk slechts 5 kcal per 20 gram (1).
Augurk en Komkommer zijn het nauwst verwant en heten -beiden- officieel: Cucumis sativus. Toch zijn het twee verschillende soorten groene vruchten, die als 'groente' worden verhandeld. Vers ge-oogste Augurken zijn knapperig, fris van smaak maar pittger dan Komkommers.
De augurk is eigenlijk hetzelfde als een komkommer, beiden behoren tot de soort Cucumis sativus. In tegenstelling tot de komkommer is de augurk niet lekker om rauw te eten, de augurk is erg hard, en smaak zit er niet aan. De augurk heeft altijd een bereiding nodig.
Een zure bom is een Noord-Nederlandse term voor een ingelegde (grote) augurk, die vooral in Nederlandse haringkarren wordt verkocht. De smaak is zoetzuur, waarbij het zuur overheerst. Ook de rolmops, een opgerolde haring met een stuk augurk, wordt wel zure bom genoemd.
Samen met de komkommer behoort de augurk tot de Cucumis sativus. Het verschil ten opzichte van komkommers is dat augurken kleiner zijn, omdat ze jonger geplukt worden. Vers worden augurken bijna niet gegeten. We kennen de augurk dan ook uit de supermarkt wanneer deze in het zuur of zoetzuur zijn opgelegd.
Vitaminen en antioxidanten
Naast dat het dus spierkramp kan verkorten, zit het vocht in een pot augurken boordevol antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteem een boost (dag griepjes!)en je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan.
Azijn. Het consumeren van teveel azijn zorgt ervoor dat je lever verzuurt.Het wordt een augurkje en functioneert minder goed.
In augurken zit dankzij de fermentatie veel probiotica, wat weer goed is voor je darmen. Je kunt je darmflora dus een handje helpen door regelmatig wat augurkensap shots te nemen. Verder zou augurkensap ook goed zijn tegen hoofd- en spierpijn.
De augurk vindt zijn oorsprong in India en behoort net als de komkommer tot de soort Cucumis sativus, maar het zijn geheel verschillende rassen.
Een augurk is net een kleine komkommer, maar in tegenstelling tot komkommers worden ze zelden rauw gegeten. Augurken worden vooral ingemaakt in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Heel groot of mini: augurken vind je in alle maten.
Naast bleekselderij zijn stukjes augurk heerlijk als garnituur bij een goede bloody mary. Misschien een tikje ouderwets, maar door een onvervalste aardappelsalade horen augurkjes.
Augurken en komkommers zijn eigenlijk hetzelfde! De augurk is er echter op geteeld dat deze van zichzelf minder (komkommer) smaak heeft en heeft een dunnere schil.
Door de hoge zuurtegraad zou augurkensap bepaalde zenuwprikkels beïnvloeden, waardoor de spiercontracties afnemen. De spier ontspant zich dan weer.
Ze zijn ongeveer 2 weken houdbaar. Ingemaakte augurken zijn in ongeopende pot houdbaar tot de datum die op de verpakking staat. Eenmaal geopend in de koelkast bewaren.
Komkommers en augurken zijn eigenlijk dezelfde planten: door kruisen en selecteren zijn augurken klein en hard en vooral geschikt voor de inmaak, en komkommers groter, zachter, sappiger en zachtfris van smaak. Zaaien doe je van half april tot half mei.
Olijven in zeewater
Kesbeke haalt zijn augurken vooral van één teler uit het Spreewald, dé augurkenstreek van Duitsland, de zilveruitjes komen uit Zeeland. In de wintermaanden worden de Amsterdamse uien, wortels, selderij, kappertjes, piccalilly en diverse mixen ingelegd.
Een groffie is een speciaal soort augurk die in de polders van gemeente Kaag en Braassem groeit. Het is een variant op de komkommer, maar dan veel minder waterig en wat bitter van smaak. Ben je in het Groene Hart, kom dan eens kijken bij de stalletjes langs de weg of bezoek de lokale groenteboer.
Augurk is Joods
Volgens de Joodse wetten is het inmaken van voedsel gelijk aan het koken ervan. Het inleggen in zuur of zout is dan ook minstens zo oud als de Talmoed, waar het dan ook in wordt genoemd.
Hoe smaken ze? Over de smaak van een verse augurk zijn de meningen wat verschillend, de ene vind hem wat saai met een wat bittere 'bite'. Er wordt ook wel gezegd: het is een kleine “komkommer” met relatief weinig smaak, totdat hij ingelegd wordt met bijvoorbeeld azijn en/of pekel.