istretto is een klein maar sterk kopje koffie. Dat is ook wel af te leiden van de Italiaanse naam 'Ristretto', dat letterlijk beperkt betekent. De bereiding van een ristretto is bijna gelijk aan een espresso, waardoor ze familie van elkaar zijn.
Een espresso wordt geserveerd in een klein kopje – niet groter dan 90 milliliter – en kan puur worden gedronken of als basis dienen voor een cortado, espresso macchiato, cappuccino, flat white, latte of latte macchiato.
Wat is een cortado? Een cortado is een espresso verdund met warme melk. In de moderne versie is de melk vaak een beetje opgeschuimd waardoor er een soort kleine cappuccino ontstaat. Net als bij de cappuccino is het bij de cortado ook mogelijk om latte art te maken.
Bij een ristretto wordt namelijk minder water gebruikt. Bij een espresso gebruik je 30 ml water, waar een ristretto maar 15 ml nodig heeft. Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft. Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Ristretto . Een Ristretto is de sterkste koffiesoort! Het lijkt op een espresso in de manier waarop het wordt gemaakt. Er wordt nog steeds water door de koffiebonen getrokken om de koffie te maken, maar een Ristretto gebruikt minder water. Dit maakt de koffie korter en sterker omdat de concentratie koffie en cafeïne hoger is.
Je zal misschien verbaasd zijn, maar hoe sterker de smaak betekent niet hoe bitterder deze is. De ristretto heeft de meest sterke/geconcentreerde smaak, maar is minder bitter dan de espresso of lungo. De smaak van de ristretto neigt iets meer naar de zure en fruitige kant.
Terwijl een normale espresso een 1:2 verhouding van koffiedik tot water heeft, heeft een ristretto een 1:1 zetverhouding. Zetverhouding is de verhouding van gemalen koffie tot heet water. Als gevolg hiervan heeft een ristrettokoffie de helft van het volume van een normale espressoshot, maar wordt beschouwd als zwaarder en intenser van smaak .
Crema is het romige, roodgouden schuim boven op je espresso. Het ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar het zit vol smaak, textuur en aroma's. Deze prachtige schuimlaag verschijnt als heet water onder hoge druk door het koffiedik wordt gedrukt.
De cortado en de piccolo zijn beide korte koffiedrankjes met gestoomde melk. Beide zijn niet Italiaans. De cortado komt uit Spanje en betekent gesneden (met melk) . Piccolo is Italiaans voor klein, maar de piccolo latte komt uit Australië.
Een Italiaan zal je niet snel een cappuccino na 11.00 uur zien drinken. Dit is namelijk echt 'not done' in Italië. Cappuccino wordt gezien als een typisch ontbijt drankje en wordt in Italië daarom niet na 11.00 gedronken. Uiteraard kun je er als toerist vaak wel mee weg komen.
Une noisette
Als een café crème te veel koffie en vooral te veel melk voor je is, dan kun je kiezen voor een noisette. Dat is een koffie in espresso-formaat met wolkje opgestoomde melk erin. En soms krijg je het kannetje warme melk ernaast, zodat je zelf kunt doseren.
Piccolokoffie is een extreem populair drankje onder Australiërs, en dat is niet voor niets. Piccolo, wat in het Italiaans "klein" betekent, geeft aan dat dit drankje een kleine koffie is.
De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto - deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte. Een lungo is echter groter en bevat dus meer cafeïne dan een ristretto. Op basis van de cafeïneconcentraties zouden dit de sterkste koffiesoorten zijn: RISTRETTO CUPS.
een cortado en een flat white? Bij een cortado en een flat white wordt de melk dunner gestoomd, waardoor deze minder zoet smaakt en de koffesmaak sterker aanwezig is. Het verschil tussen een cortado en een flat white is dat een Cortado gemaakt wordt met één espresso shot en een flat white met twee.
Dus als je je kopje koffie met melk drinkt, voel je dan vrij om wat zuivel of room aan het drankje toe te voegen . Een ristretto kan een basis zijn voor andere drankjes zoals cappuccino of latte en soms de flat white. De melk in deze drankjes vult nu de zoetheid van de espresso aan.
De perfecte ristretto drink je uit een klein kopje. De smaak van een ristretto is sterk, doordat er veel oliën en aroma's vrijkomen bij het zetten van deze koffie. De koffie is zeer geconcentreerd, wat resulteert in een koffie die heerlijk vol is van smaak. De ristretto is het broertje van de welbekende espresso.
Een long shot is, simpel gezegd, een gewone espresso shot gemaakt met twee keer zoveel heet water als een gewone espresso shot . Hierdoor ontstaat een minder geconcentreerd smaakprofiel met een mildere smaak.
De Cortado komt van de westerburen van de Italianen. Volgens de Spanjaarden 'snijdt' (Aka 'cortar' in het Spaans) de romige melk de sterke smaak van de espresso.
Flat white
In dit kopje koffie worden 2 shots espresso geschonken. Daarna wordt er dunne opgeschuimde melk toegevoegd, waardoor een schuimlaagje ontstaat. Ook in deze koffie kan je met latte art spelen.
Ristretto is de sterkste en meest intense van de drie , espresso is de klassieke Italiaanse koffiedrank met een dikke en romige textuur, en lungo is de grootste en mildste van de drie. De keuze tussen ristretto, espresso en lungo hangt af van persoonlijke smaak en voorkeur, evenals de gelegenheid en het tijdstip van de dag.
De reden achter deze eetgewoonte is, dat Italianen ervan overtuigd zijn dat het drinken van melk na een maaltijd de spijsvertering moeilijker maakt. Dus het drinken van een cappuccino op elk moment na de lunch of het diner is in Italië ondenkbaar.
Italianen hebben een blijvende liefdesrelatie met koffie, en het is niet moeilijk om te zien waarom. Hun diepe waardering voor koffie is diepgeworteld in hun rijke culturele erfgoed . Van de iconische espresso tot de levendige koffiebarcultuur, Italianen hebben de kunst van het genieten van elke slok onder de knie.
Italianen drinken koffie ofwel thuis, waar het gewoonlijk wordt gemaakt in een percolator. Dan wel in café's, restaurants en op werk, waar het wordt klaargemaakt met behulp van een espresso koffiezetapparaat. 'Espresso' betekent in het Italiaans 'ter plekke klaargemaakt'.