Schiermonnikoog kent twee 'vuurtorens': de witte en de rode. Alleen de rode vuurtoren (de Noordertoren) is nog in functie en wordt 24 uur per dag bemand. Naar besluit van Koning Willem III worden in 1853 twee torens op het eiland geplaatst, die een jaar later worden voorzien van een stilstaand lichttoestel.
Twee vuurtorens? Op het Waddeneiland Schiermonnikoog vind je niet één maar twee vuurtorens. Ver staan ze niet uit elkaar; tussen de Noordertoren en Zuidertoren zit slechts een dikke kilometer afstand.
Het beroep vuurtorenwachter bestaat niet meer. Er zijn nog een paar vuurtorens bemand (op Terschelling, Schiermonnikoog en Ouddorp), maar de mensen die daar zitten zijn eigenlijk verkeersleiders voor de scheepvaart.
De komende tijd schijnen we een lichtje op alle zes vuurtorens. We beginnen met de allerkleinste: de Vuurduin van Vlieland. Ook wel de Rode Kabouter genoemd.
Vuurtoren Vlieland I De Rode Kabouter is de kleinste vuurtoren in Nederland | NAUPAR.
Schiermonnikoog kent twee 'vuurtorens': de witte en de rode. Alleen de rode vuurtoren (de Noordertoren) is nog in functie en wordt 24 uur per dag bemand. Naar besluit van Koning Willem III worden in 1853 twee torens op het eiland geplaatst, die een jaar later worden voorzien van een stilstaand lichttoestel.
Een knallend afscheid! De historiche vuurtoren van Egmond aan Zee is al bijna 200 jaar oud! De toren is in 1833 gebouwd, is 37 meter hoog en heet J.C.J. van Speijk.
De oudste nog werkende vuurtoren ter wereld staat in Ierland en biedt nu een zonsondergangtour aan. De tour vindt plaats in de 800 jaar oude Hook Lighthouse, op het puntje van Hook Peninsula in Wexford.
De Brandaris is een vuurtoren op Terschelling, en tevens de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland. Deze toren is vernoemd naar Sint Brandarius of Sint Brandaan. In het huidige dorp West-Terschelling stond in de middeleeuwen een Sint-Brandariuskerk, waarvan de toren als baken voor de scheepvaart diende.
Omdat men vroeger niet beschikte over lichtkarakters plaatste men soms twee torens of vuren, zodat de zeeman wist waar hij was. Bovendien konden twee vuren of torens een lijn vormen, zodat schepen langs gevaarlijke ondiepten geleid konden worden. De "zuidertoren" op Schiermonnikoog.
In het hoogseizoen (zomermaanden) kan het op Schiermonnikoog redelijk druk zijn. Ben jij gesteld op maximale rust en wil je zo min mogelijk andere toeristen zien? Ga dan tussen november en maart want dan is het er heerlijk rustig. In de herfst en in het voorjaar is de natuur op het Waddeneiland zeer fraai!
Schiermonnikoog is een autoluw eiland. Daarom mag u een auto, motor of brommer alleen meenemen als u daarvoor een ontheffing heeft van de gemeente Schiermonnikoog.
De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland. Alleen de torens op Ameland, Terschelling, Vlieland en de rode Noordertoren op Schiermonnikoog functioneren nog als vuurtoren.
Van meerdere gehuchten op het eiland, naar een echt dorp genaamd Schiermonnikoog. Het ontstaan van het dorp Schiermonnikoog geschiedde rond de 17de eeuw in opdracht van de familie Stachouwer.
Het strand is achttien kilometer lang en op veel plaatsen meer dan één kilometer breed. Het strand van Schiermonnikoog groeit ieder jaar met ongeveer zeven meter. Schiermonnikoog is dus niet alleen prachtig qua natuur maar heeft ook nog eens een fantastisch mooi zandstrand.
Vuurtoren van Jeddah
De vuurtoren van Jeddah is te vinden in Saoedi-Arabië. Het is de hoogste vuurtoren ter wereld, met een hoogte van maar liefst 133 meter. Hij staat aan het uiteinde van de pier van de haven van Jeddah, waar hij uitkijkt over de binnenkomende schepen.
De hoogste vuurtoren van Nederland is geel-zwart gestreept, bijna 45 jaar oud, 65 meter hoog en staat op de Maasvlakte in Rotterdam.
Wereldwijd zijn er maar liefst 50.000 vuurtorens te vinden.
Daarom zijn vuurtorens uitgerust met een zogeheten Fresnel-lens, uitgevonden door Augustin-Jean Fresnel (1788-1827). Deze dunnere getrapte lens bundelt licht op dezelfde manier als een bolle lens. Boven en onder de Fresnel-lens buigen prisma's het licht in de goede richting.
Vuurtoren bezoeken
Na een trap van 118 treden heb je op de omloop, op 45 meter boven zeeniveau, een schitterend uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee, het noordelijk deel van het eiland en het nabijgelegen Vlieland. In het donker is het licht van de Texelse vuurtoren helemaal in Leeuwarden te zien.
Er zijn nu nog 53 vuurtorens in Nederland. Veel vuurtorens zijn verdwenen, bijvoorbeeld de vuurtoren van Schokland: https://www.zuiderzeecollectie.nl/object/collect/75524 Er zijn totaal nog 30 vuurtorens actief.
De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste puntje van het eiland Texel. Zes van de acht verdiepingen zijn van maart tot november en in de vakanties dagelijks te beklimmen. In de winter is de toren open op woensdag en in het weekend.
Op de Waddeneilanden vind je er in totaal zes, Schiermonnikoog heeft er namelijk twee. Van de zes vuurtorens zijn er drie toegankelijk.
De lamp gaat een half uur voor zonsondergang aan, een half uur voor zonsopkomst gaat hij automatisch weer uit. Het lenzenstelsel van de Texelse vuurtoren maakt een draaiende beweging, zodat de lichtbundels in tien seconden twee keer langs komen.