Quartier Latin is de studentenwijk van Parijs, maar trekt ook veel kunstenaars en eigenlijk iedereen die houdt van gezelligheid. Een ander pluspunt van deze wijk is dat de prijzen een stuk schappelijker zijn. En dat is fijn in Parijs!
Quartier Latin is een gezellige studentenwijk waar het altijd lekker levendig is en een goede sfeer hangt. Je vindt er veel leuke restaurantjes, hippe cafétjes, boetiekjes en een bruisend nachtleven. Ook grote bezienswaardigheden zoals het Panthéon en de Notre-Dame vind je in deze wijk.
Het 16e arrondissement, Passy, is het 'duurste' arrondissement van Parijs. Dat is goed te zien aan de prachtige huizen, de lange avenues, de vele musea en prestigieuze scholen. In het 18e arrondissement vind je de kunstenaarswijk Montmartre en de beroemde vlooienmarkt Les Puces bij Porte de Clignancourt.
Bij het eten drinken de Fransen... water. Normaal gesproken betaalt u niet voor de kan die standaard op uw tafeltje wordt neergezet maar er wordt natuurlijk niet alleen maar water gedronken in dit land van de wijnstok.
Het 1ste arrondissement van Parijs – Louvre
Het is niet alleen het centrum van Parijs, maar ook één van de rijkere stadsdelen. Hier is het Louvre, waar je kunt genieten van kunst en cultuur. In het 'Jardin de Tuileries' kan je heerlijk wandelen. En rondom de Place Vendôme kan je shoppen in luxe winkels.
Parijs heeft veel wijken met een bruisend nachtleven, en elke wijk heeft een andere vibe. De beste buurten zijn onder andere Bastille, Grands Boulevards, Oberkampf, Le Marais, Belleville, Pigalle, Saint-Germain-des-Prés, Ménilmontant en Gambetta.
Hoe dichter bij het centrum je overnacht, hoe duurder de accommodatie zal zijn. Nu is het in Parijs gelukkig niet zo dat het 1e of 2e arrondissement ook het beste is om te verblijven. Leuke wijken om te overnachten zijn: Le Marais (verdeeld over het 3e en 4e arrondissement)
Een banlieue is het Franse woord voor buitenwijk die aan de rand van een grote stad ligt. Het is een onderdeel van het stadsgewest van de stad waartoe het behoort, maar bevindt zich strikt gesproken net buiten de stedelijke agglomeratie.
Elk arrondissement heeft weer meerdere wijken, die ze quartiers noemen. De bewoners van een arrondissement zien hun stadswijk vaak als een eigen stad(je) en zo hebben ze allemaal een eigen stadhuis, een eigen burgemeester, een eigen stadsraad en vooral een eigen sfeer.
Louvre Les Halles ligt in het eerste Arrondissement van Parijs. In deze wijk is het bekende en grote musuem Louvre te vinden.
De stad staat steevast in de top 10 van duurste steden van Europa als het aankomt op overnachtingen en ook op het gebied van eten, drinken en bezienswaardigheden is Parijs geen budgetbestemming. Je kunt een stedentrip naar Parijs echter zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.
In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'. Fransen nemen vaak uitgebreid de tijd voor hun eten.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kop koffie. De Fransen drinken dit liever niet zwart, maar met veel melk erbij. Hoe later op de dag, hoe minder melk ze in hun koffie zullen doen. Ze doppen er graag met een stukje stokbrood in.
Parijs bestaat uit 20 arrondissementen (stadsdelen) en dankzij de impôt de solidarité sur la fortune (een soort rijke mensen-belasting) is goed te zien waar de miljonairs bij elkaar zitten: in het 7e arrondissement.
Parijs is in de basis geen goedkope stad. Qua kosten behoort Parijs zelfs tot de duurste steden van Europa. Vrij prijzig is het om op het terras een drankje te doen, om uit te eten en om te overnachten. Hotelkamers die redelijk gunstig gelegen zijn, kunnen erg duur zijn.
Er zijn ook hele chique banlieue-gemeentes waaronder Saint-Cloud, Neuilly sur Seine en Versailles, gelegen aan de westkant van Parijs, daar waar de rijke Parijzenaars wonen.