Afgelopen seizoen raasden in vier dagen tijd drie stormen over ons land: Dudley, Eunice en Franklin. Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we 18 februari 2022 met een code rood. De eerste storm van het seizoen was Corrie.
Als de storm die op zondag en maandag wordt verwacht van het KNMI code oranje krijgt, is Franklin een feit. De lijst met namen van stormen werkt het alfabet af. Dus na Franklin krijgen we Gladys, die weer wordt opgevolgd door Herman, waarna de beurt is aan Imani.
Dit jaar zal de eerste storm 'vrouwelijk' zijn en Arwen heten, de tweede storm is 'mannelijk' en krijgt de naam Barra.
In samenwerking met het Britse en Ierse weerstation komt het KNMI vandaag, het begin van het nieuwe stormseizoen, weer met een serie namen voor de stormen die ons de komende periode zullen teisteren. Voor de nieuwe lijst draagt het KNMI vijf namen aan: Corrie, Eunice, Herman, Franklin en Tineke.
Dit jaar zal de eerste storm 'mannelijk' zijn en Antoni heten, de tweede storm is 'vrouwelijk' en krijgt de naam Betty. De namen van het KNMI die de lijst gehaald hebben, zijn Antoni, Hendrika, Johanna, Loes, Tobias en Wouter.
De laatste storm van betekenis die we in Nederland hadden, was Ciara die op zondag 9 februari 2020 over het land trok. Ook toen werd flink wat schade aangericht en was er in de loop van de dag flink wat overlast door de harde wind.
Storm Dudley doorkruist het land en we bereiden ons voor op de komst van storm Eunice vrijdag 18/02/2022 in de namiddag en avond. Volgens de laatste weerberichten kunnen de windstoten oplopen tot 150 km/u. De storm is in aantocht ! Sluit deuren, vensters en dakramen.
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt.
De naam Corrie is ingediend door het KNMI. Corrie van Dijk was in 1964 de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI. Nadat de naam bekend wordt, ontdekken journalisten al snel dat Corrie van Dijk nog leeft.
Die orkanen krijgen een naam: Dianna, Rita, Gustav, Hugo. Volgens onderzoekers zijn orkanen met een vrouwennaam dodelijker dan orkanen met een mannennaam. Dat heeft niets te maken met de kracht van de orkaan, maar met de impliciete vooroordelen van de Amerikanen over de man-vrouwverhouding.
Op 6 februari viel in een groot deel van het land tussen 20 en 50 millimeter. Vlissingen noteerde een uurgemiddelde van windkracht 9 en daarmee was de tweede officiële storm van 2022 een feit en de eerste van februari.
Gisteravond en vannacht trok storm Dudley over de Noordzee ten noorden langs Nederland. Tussen 20:00 en 21:00 uur kwam het in IJmuiden tot een uurgemiddelde van windkracht 9 en daarmee was storm Dudley een feit.
Een storm is officieel een storm als er een uurgemiddelde wind van meer dan 20 meter per seconde is, of 40 knopen voor de zeelui onder ons. Dudley haalde donderdag de 46 knopen, dat is windkracht 9. Ook Franklin, die maandag over het land raasde, haalde windkracht 9 met zo'n 44 knopen.
Dudley is een storm met een lange adem, maar de piek van de storm is wel voorbij. De zwaarste windstoot die afgelopen nacht werd gemeten bedroeg 114 km/uur en werd gemeten in Lauwersoog. Ook elders in Groningen, in het Waddengebied en op het IJsselmeer kwamen zeer zware windstoten voor van meer dan 100 km/uur.
Tussen 11 en 12 uur werd in Vlissingen een gemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort gemeten. Daarmee is de tweede officiële storm van 2022 een feit. In IJmuiden werd een windstoot gemeten van 104 km/u. Begin deze week hadden we te maken met de eerste officiële storm van dit jaar, die toen de naam 'Corrie' kreeg.
De schade van storm Eunice is nog lang niet overal opgeruimd en opnieuw moeten we rekening houden met zware tot zeer zware windstoten door de volgende storm die langs ons land trekt. Deze storm heeft de naam Franklin gekregen. Lees hier waarom sommige stormen een naam krijgen.
Storm Eunice (In Duitsland storm Zeynep) was een intense extratropische cycloon die in februari 2022 over Europa trok. Meer dan € 1,8 miljard.
Storm Franklin bereikte zondag 20 februari ons land. In Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied gold hiervoor code oranje, in de rest van het land code geel.
Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we 18 februari 2022 met een code rood. De eerste storm van het seizoen was Corrie. Op 31 januari 2022 stond hiervoor code oranje uit in een deel van het land.
Orkaankracht 12
Het ontwricht de samenleving en is zeker boven land ronduit verwoestend. De meeste schade hangt echter samen met de windstoten die zich bij een storm voordoen. De windsnelheid ligt in korte windvlagen in het algemeen enkele tientallen kilometers per uur hoger dan de gemiddelden.
Het wereldrecord staat op 870 millibar en werd op 12 oktober 1979 gemeten in een tyfoon, zoals orkanen in de Grote Oceaan worden genoemd. Tyfoon TIp bereikte de enorme kracht bij Guam in de Grote Oceaan.
Vele stations registreerden rukwinden van meer dan 110 km/h, zoals Zaventem of Charleroi met 115,3 km/h (Ukkel: 104,5 km/h). Helaas heeft het stormweer geleid tot materiële schade en talrijke gewonden, waarvan sommige ernstig. Er vielen ook 2 doden als gevolg van de storm Eunice.
De storm komt naar verwachting rond 14.00 uur aan land. De piek van Eunice ligt in de middag en avond. Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind van het zuidwesten uit af. Eunice wordt de vierde storm dit jaar, en de vijfde deze winter.
Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd voor de westelijke kustprovincies en het IJsselmeergebied. Daar kunnen tussen 20.00 uur en 23.00 uur zeer zware windstoten voorkomen van 100 tot 120 kilometer per uur. "We mogen het officieel storm Franklin noemen", zegt Buienradar-meteoroloog Philippe Schambergen.