Op deze dag beklimmen de gelovigen de berg Arafat, ook wel de Berg van Vergeving en Genade genoemd. Moslims geloven dat het op deze berg was, dat de profeet Mohammed zijn laatste preek hield, nu zo'n veertien eeuwen geleden.
Vandaag bezoeken ze de berg Arafat bij Mekka, om tot bezinning te komen. Profeet Mohammed zou hier zijn laatste preek hebben gehouden. Deze tocht wordt gezien als het hoogtepunt van de bedevaart.
De Zwarte Steen (Arabisch: الحجر الأسود al-Hajar-ul-Aswad) is een steen in de zuidoostelijke hoek (de zogenaamde Jemenitische hoek) van de Ka'aba in de moskee Al-Masjid al-Haram in Mekka waarbij binnen de islam een bepaald soort cultus past. De Zwarte Steen bepaalt het beginpunt van de ommegang (Tawaaf) rond de Ka'aba.
Arafat (Arabisch: عرفات, عرفة) is de geografische naam van een landschap ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Mekka in Saoedi-Arabië met een heuvel genaamd "Berg van Vergeving en Genade" (Jabal al-Rahma)(454 m). De berg Arafat wordt soms verward met de berg Ararat.
In Mekka lopen de moslims onder andere zeven rondjes om een soort enorme zwarte kubus heen. Daarin ligt een belangrijke zwarte steen die volgens verhalen uit de hemel viel. De Kubus, ook wel Ka'aba genoemd, is het heiligste gebouw van de moslims. Het wordt ook wel 'het huis van God' genoemd.
Al-Masjid al-Haram (Ar: المسجد الحرام) is de grote moskee in de Saoedische stad Mekka. In deze moskee bevindt zich de Ka'aba. De Ka'aba is volgens de islamitische overlevering het eerste gebedshuis ter wereld. Deze moskee is ook bekend onder de naam Haram en Haram Sharif.
De Kaäba of Ka'aba (ook Ka'ba of Ka'bah, Arabisch الكعبة) is het centrale heiligdom van de islam en het staat in de Grote Moskee in het bedevaartsoord Mekka. Het staat ook wel bekend als Bayt Allah ("Huis van God").
Het is door de profeet Mohammed dan ook aangeraden om deze dag vastend door te brengen: "Met het vasten op de Dag van Arafa hoop ik dat Allah de zonden vergeeft van het voorgaande jaar en het komende jaar."
Volgens de soenna, de levenswijze van de profeet, vastte hij soms op maandagen en donderdagen. Er zijn daarnaast ook andere dagen in het jaar waarop moslims kunnen vasten, zoals 'Ayyam al Bid' (de witte dagen). Die zijn op de dertiende tot en met de vijftiende dag van de islamitische kalendermaand.
Er wonen op de wereld ruim 1,5 miljard moslims. Bijna het hele Midden-Oosten is islamitisch. Ook in Noord-Afrika is het grootste deel van de bevolking islamitisch, vaak meer dan 95% van de bevolking. Maar het land met de meeste moslims is Indonesië: ruim 200 miljoen.
Zamzam of Bron van Anouar (Ar: زمزم) ligt in Mekka, vlak naast de Ka'aba. De Bron is vernoemd naar het Arabische woord Zomë dat stop betekent en refereert naar de eerste poging om het vloeien van de bron te stoppen zodat men het bronwater kon opvangen.
Ook is het bekende offerfeest onderdeel van de hadj. De tocht eindigt in Mekka waar moslims tegelijkertijd zeven rondjes om de Kaäba lopen. De moskee waar de kubus staat, kan anderhalf miljoen mensen tegelijkertijd aan. In de Kaäba ligt een heilige steen die Mohammed daar volgens de koran heeft neergelegd.
Tijdens de hadj reizen miljoenen moslims eerst naar de tentenstad Mina, vanwaaruit ze de berg Arafat, de Grote Moskee van Mekka en andere locaties bezoeken. Bij elke tussenstop op de vijf tot zes dagen durende reis ontmoeten ze andere moslims, bidden samen en verrichten rituelen met een diepe symbolische lading.
Elk jaar maken duizenden pelgrims van vele religieuze stromingen de bedevaart, net zoals de moslims om de Kaäba lopen in Mekka. Het Tibetaans boeddhisme gelooft dat de Kailash het huis is van boeddha Demchok.
De hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka, is verplicht voor alle volwassen moslims die gezond zijn en het kunnen betalen. Het is een van de vijf zuilen (religieuze verplichtingen) van de islam. De andere vier zijn bidden, vasten, liefdadigheid en geloven in Allah als God en Mohammed als profeet.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
Elke dag die Hajar niet vast, doneert ze vijf euro aan een door haar gekozen goed doel. Dat wordt ook wel Fidyatu Siyaam genoemd en is een alternatief voor mensen die niet mee kunnen doen vanwege gezondheidsredenen.
Bijna vijf kilo in drie dagen tijd verliezen is toch echt wel serieus. Maar inmiddels zit het grootste gedeelte van het verloren gewicht er na 3 dagen weer aan.
Van 24 tot 72 uur vasten
Wanneer je 24 uur niks gegeten hebt, zal de voorraad glycogeen op zijn. Het lichaam gaat er dan alles aan doen om weer glucose aan te maken en gaat dan over op de lichamelijke reserves. Deze toestand wordt ketose genoemd.
De islam geeft echter aan dat er uitzonderingen zijn. De volgende groepen zijn niet verplicht te vasten: kinderen tot ze pubers zijn, vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, ouderen, (chronisch) zieken, reizigers, mensen die zware lichamelijke inspanning moeten leveren.
Embed. Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
Het werd uitgegraven door Djibriel en het is het water waarmee Allah de dorst van Ismaaiel (vrede zij met hem) heeft gelest.
De Kaaba , Ka'ba of Kaaba (Arabisch: الكعبة al-Ka'ba, " de kubus") is een gebouw uit de VII e eeuw en bedekt met een zwarte zijden doek, de kiswa , bijna in het centrum van de binnenplaats van de Grote Moskee van Mekka ( al-Masjid al-haram ).