Zo van 'dat doe ik wel even', maar ze vergeten dat je in het water maar traag vooruit komt." Een onervaren zwemmer zwemt volgens Dackaarts met een snelheid van gemiddeld één a twee kilometer per uur. "Dat komt omdat het water erg veel weerstand biedt.
“Over het algemeen besteden mensen tussen 45 minuten en 1 uur aan een zwemsessie, goed voor een zwemafstand van ongeveer 1 kilometer.”
Een zeer geoefende zwemmer doet rond de 30 minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar al gauw 60 minuten of zelfs langer over. Met schoolslag zwem je langzamer dan met de borstcrawl.
De streeftijd voor 50 meter is dus 45 sec.
Niveau 1 zwemt ongeveer 1500 meter in een uur, niveau 2 ongeveer 2000 meter, niveau 3 ongeveer 2500 meter en niveau 4 zwemt ongeveer 3000 meter in een uur.
Ook voor hart en longen is zwemmen goed. Zoals bij alle sporten vergroot je longinhoud. Zelfs als je maar één keer per week zwemt voel je je fitter. Wie regelmatig zwemt heeft dan ook een pak minder kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Zij zwemt zo'n vijftien tot twintig keer harder. Bijna 130 kilometer per uur is wel eens gemeten en zij doet dat niet alleen in een binnenbad, maar tot 800 meter diepte in open zee.
Dat betekent dat deze zwemmer dus gedurende een lange afstand een tempo van 1.55 per 100 meter kan volhouden, zonder te verzuren. Op de 1000 meter zwemt hij ongeveer 19.10 minuut.
Maar in het water kan een 500m voor een beginnend zwemmer al snel een kwartier duren. 15 minuten over 500 meter. Wandelend zou je daar nog niet eens de helft van de tijd over doen.
Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
Een uur zwemmen in een normale schoolslag zorgt voor een verbranding van 417 kcal. Doet u het extra snel, dan verbruikt u bijna 600 kilocalorieën.
Om de conditie op te bouwen moet er minimaal 2 tot 3 keer per week gezwommen worden. De trainingen duren minimaal 30 minuten. Dit moet over een langere periode (minimaal een half jaar) worden volgehouden.
Ga je 3 keer per week een half uur zwemmen, dan verlies je zo'n 1.500 calorieën. Maar ook gezonde voeding is essentieel, door op een week nog zo'n 2.000 calorieën minder op te nemen (goed voor zo'n 285 calorieën minder per dag), val je gemiddeld een halve kilo per week af.
Gemiddeld zwem je ongeveer 60 baantjes per uur. Het ligt er wel aan welke slag je oefent en hoe goed je al bent, daardoor kan dit natuurlijk meer of minder zijn.
Met rustige banen trekken verbrand je al zo'n 500 calorieën per uur. Als je het tempo opvoert kom je al gauw op 700+ calorieën uit. Plus: al na 40 minuten zwemactie spreekt je lichaam zijn vetreserves aan.
Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen.
Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden. Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden!
Voorbeeld: je zwemt één baan in een 25 meterbad. Dit doe je met 20 slagen in 24 seconden. Jouw swolf-score is 44 (20 + 24). Tegenwoordig hebben veel sporthorloges de functie om automatisch de swolf-score te meten en te berekenen.
Ondanks dat deze slag het minst snel gaat van de 4 wedstrijdslagen, kunnen getrainde zwemmers een snelheid tot 1,67 meter per seconde halen. Er zijn verschillende oefeningen om je snelheid bij deze slag te verbeteren.
Zo bestaat er 'korte baan zwemmen' en 'lange baan zwemmen'. Korte baan zwemmen geeft aan dat er gezwommen wordt in een zwembad met een lengte van 25m. Als een zwemmer dus zegt: 'Ik heb een korte baan wedstrijd'. Bedoeld deze te zeggen dat de afstand die gezwommen wordt opgedeeld is in 25m lengte.
Michael Fred Phelps II (Baltimore, 30 juni 1985) is een Amerikaans zwemmer. Op de Olympische Zomerspelen 2008 in Peking won hij een recordaantal van acht gouden medailles, waarmee hij het record uit 1972 van zijn landgenoot en collega-zwemmer Mark Spitz uit de boeken zwom.
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
De nadelen van zwemmen
Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet je niet zeker of het zwembadwater waar je in zwemt schoon genoeg is. Ook moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad en met een constante chloorlucht.