Heeft een winterband een maximale snelheid? Bij winterbanden ligt de snelheidslimiet normaalgesproken tussen de 160 en 190 km/u. De volgende categorieen worden gehanteerd: 160 km/h (Speed Index Q), 190 km/h (T), 210 km/h (H), 240 km/h (V) en boven 240 km/h (ZR).
Met winterbanden kunt u even hard rijden als met zomerbanden. De snelheid hangt bij beide banden af van het snelheidssymbool op de banden. Pas uw snelheid echter altijd aan, aan de winterse omstandigheden.
In de zomer hebben winterbanden een langere remweg
Bij hoge temperaturen zijn winterbanden veel minder effectief en wordt je remweg dus langer. Vooral als het warmer is dan 30 °C graden wordt het rubber te zacht en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Kortom, rij veilig in de zomer, rij op zomerbanden.
Ondanks dat enkele factoren, zoals de type auto en de bandenmaat, de druk kunnen beïnvloeden, is de bandenspanning normaal gesproken tussen de 2.0 en 4.0 bar. Wilt u weten welke druk door uw autofabrikant is aanbevolen, raadpleeg dan uw handleiding of kijk aan de binnenkant van de benzineklep.
In Nederland is er geen wetgeving die aangeeft dat het verboden is om tijdens de zomer met winterbanden te rijden. Tegelijkertijd is er ook geen regelgeving die winterbanden verplicht maakt als het seizoen in aantocht is.
Winterbanden hebben een grotere rolweerstand, waardoor het benzineverbruik hoger is en de CO2-uitstoot tot vijf procent groter.
All season banden
Ze combineren de functies van zomer- en winterbanden, waardoor u veilig kunt rijden in droge en natte weersomstandigheden in de winter en de zomer, evenals over sneeuw. Dit is het belangrijkste voordeel van all season banden ten opzichte van zomerbanden.
Wissel je winterbanden als de temperatuur onder de 7 graden komt. Dat is vaak tussen november en april. Handige ezelsbruggetjes: plaats je winterbanden als de 'r' in de maand zit of laat winterbanden monteren als de wintertijd ingaat.
Over het algemeen is de minimale bandenspanning 2.0 bar en de maximale bandenspanning 3.0 bar. Vaak zit er een klein verschil in de bandenspanning van de voor- en de achterbanden. De meeste auto's zijn achter namelijk zwaarder.
In Nederland geldt dat de minimale profieldiepte voor zomerbanden 1,6 mm moet zijn, bij winterbanden dient de profieldiepte 4 mm te zijn. Indien het profiel van een winterband minder is dan 4 mm, worden de speciale winterse eigenschappen een stuk minder en mag de band geen winterband meer genoemd worden.
Bent u aan het twijfelen of u 2 of 4 winterbanden wilt gebruiken? Weet dan dat het aanbrengen van alleen 2 winterbanden op de voorwielen van de auto gevaarlijk kan zijn. Als u over sneeuw of ijs rijdt, bestaat de kans dat de achterkant van uw voertuig gaat slippen.
Winterbanden presteren optimaal bij temperaturen onder +7 °C.Zomerbanden presteren optimaal bij temperaturen boven +7 °C.
Het antwoord is ogenschijnlijk simpel, want in Duitsland zijn winterbanden niet verplicht. Met als uitzondering dat het gebruik van zomerbanden onder winterse omstandigheden wél verboden is. Dat geldt ook voor in het buitenland geregistreerde voertuigen.
Factoren zoals het type van de wagen en de bandenmaat kunnen de bandendruk beïnvloeden, maar normaal gesproken is de spanning tussen de 2,0 en 4,0 bar. Om de bandendruk die door de autofabrikant wordt aanbevolen te achterhalen, raadpleegt u best uw handleiding of de binnenkant van benzineklep.
Winterbanden zijn speciaal ontworpen om te presteren bij lage temperaturen en op gladde wegen. Ze bieden bij temperaturen on der +7 graden en bij een nat wegdek meer grip.
Waarom zou ik niet het hele jaar met winterbanden rijden? In de winter raden wij u af om met zomerbanden te rijden, maar kunt u in de zomer wel met winterbanden rijden? Ook dit raden wij af. Het profiel van de winterbanden zorgt ervoor dat u met hogere temperaturen minder grip en een langere remweg hebt.
Zowel een te hoge of te lage autobandenspanning kan gevaarlijke situaties opleveren. Een te hoge bandenspanning zorgt er namelijk voor dat een band sneller slijt. Bovendien heeft een band met te hoge spanning minder grip, trilt deze meer en is er vermindert rijcomfort. Daarnaast is de kans op een klapband groter.
Let erop dat de maximale bandenspanning kan afwijken van de standaard aangegeven lastindex. Bijvoorbeeld, een standaard band heeft vaak een lastindex van 2.4 bar, maar veel standaard banden kunnen een spanning van wel 3 bar aan.
Een te hoge bandenspanning zorgt voor een versnelde slijtage in het midden van de autoband. Dat betekent dus sneller nieuwe banden kopen, en dat is zonde van het geld. Bij te hoge spanning heb je ook minder grip op de weg, trilt de band meer en gaat het algehele rijcomfort achteruit.
Voordelen van winterbanden
Winterbanden hebben een andere samenstelling van het rubber. Is het kouder dan 7 graden, dan presteren winterbanden een stuk beter dan zomerbanden. Zomerbanden verharden bij deze temperaturen, terwijl winterbanden juist lekker soepel blijven. Hierdoor heb je veel meer grip.
Winterbanden zijn in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. Er is geen vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn. Het beste is om winterbanden te hebben tussen oktober en april (dan is er kans op winters weer).
De profieldiepte van een nieuwe winterband ligt meestal tussen de 8 en 10 mm. Het advies is om winterbanden te vervangen op het moment dat de profieldiepte 4 tot 4,5 mm is.
Over het algemeen kun je aanhouden dat de levensduur van all season banden met de hoogste kwaliteit ongeveer 50.000 kilometer bedraagt. Ga je voor een goedkopere klasse, dan gaan ze vaak maar tussen de 20.000 en 30.000 kilometer mee.
De beste voorbeelden van allround succesvolle vierseizoenenbanden zijn onze twee testwinnaars van Michelin en Hankook. Met €200 per band is de Michelin CrossClimate de duurste testkandidaat, maar in geen enkele testdiscipline scoorde hij slecht.
Ook veranderen de regels rondom de winterband per 1 oktober 2024. Vanaf dan is het sneeuwvlok/alpine symbool verplicht en is enkel M+S op je winterband in Duitsland niet meer voldoende. Je leest er hier meer over, inclusief meer informatie over je verzekering als je toch zonder winterbanden rijdt.