Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs.
Met een stukje schuurpapier of een kras-pen kun je over de steen gaan. Omdat diamant een extreem hard materiaal is, zal deze geen krassen laten zien. Zirkonia of een andere imitatie zal daarentegen wel krassen.
Werking. Diamant is heel zuivere, geconcentreerde lichtenergie en bijzonder krachtig en intens. Het versterkt je verbinding met Goddelijke en hogere energieën en bevordert hierdoor spirituele inzichten en helderziendheid.
Diamant mag dan wel 'onverslaanbaar' betekenen in het Oudgrieks, deze flonkerende steen is niet onkwetsbaar. Wanneer de diamant in een bepaalde hoek geraakt wordt met een hard voorwerp, kan de steen barsten.
Anders dan de consument veronderstelt kan ook een diamant breken. Hoewel diamant het hardste mineraal is en in dat opzicht buitengemeen duurzaam is, kan er bij een (harde) stoot in de richting van een kristalvlak toch een stukje afspringen/afbreken.
Hoeveel kost een diamant van 1 karaat? De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1 karaat ligt tussen de 4000 en 6000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 16000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
Briljant is een manier waarop een diamant geslepen wordt. Het is de meest voorkomende cut en kan makkelijk herkend worden aan de ronde vorm. De briljant vorm heeft een opmerkelijke intense schittering.
Diamant is de hardste steen op aarde: een diamant slijt niet, breekt niet en er komen geen krassen op. Hij blijft dus altijd mooi en dat is precies de reden waarom hij zo geliefd is. Een gouden ring met diamant is echt voor altijd. Bovendien schittert diamant, als hij eenmaal is geslepen, als geen andere steen.
Diamant wordt vanwege zijn hardheid gebruikt voor boorkoppen in de olie-industrie, maar ook bij de tandarts. Diamant brandt bij temperaturen boven de 600 graden Celsius. Bij een felle brand in een huis verbranden diamanten juwelen gewoon mee. Diamanten zijn dus bepaald niet 'for ever'.
1. Blauwe diamant – €3.930.000 per karaat. De duurste edelsteen ter wereld is de prachtige blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam om een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden, waardoor de prijs enorm stijgt.
Diamant ontstaat diep in het binnenste van de aarde doordat zuivere koolstof onder zeer grote druk en bij extreem hoge temperaturen kristalliseert. De diepte kan 200 km onder het aardoppervlak zijn en de temperatuur kan variëren van 1300 tot 2000 graden Celsius.
Wat is de prijs van een zwarte diamant
De prijs van zwarte diamant ligt gemiddeld rond de 300 USD per karaat. Een fancy zwarte diamant kan gemakkelijk tussen de 3.000 USD en 5.000 USD per karaat kosten.
Naast het feit dat hoogwaardige diamanten waardevol zijn omdat ze zeldzaam zijn, zijn er meer factoren. Hoogwaardig vakmanschap speelt ook een grote rol. Geslepen diamanten zijn veel meer waard dan ruwe diamanten. U betaalt dus niet alleen voor het materiaal (carbon), maar ook voor het vakmanschap.
“De twee meest bekende en gebruikte diamant imitatie zijn cubic zirconia (zirconia) en synthetische moissaniet.” Zoals met alle diamant-imitaties het geval is, zijn de eigenschappen onvergelijkbaar met natuurlijke diamant.
Om natuurlijke diamant te creëren worden koolstof deeltjes tot ver onder het aardoppervlak samengeperst. Om een uiteindelijke diamant te kunnen vormen, zullen deze deeltjes miljoenen jaren lang samengeperst moeten worden. Voordat de diamant kan worden gewonnen, moeten er mijnen worden gegraven.
Omdat het slijpen van een diamant moeilijk is, tijdrovend is en met speciaal gereedschap moet gebeuren wordt de waarde van een briljant automatisch hoger dan een ruwe diamant. De tijd, het vakwerk en een aantal andere factoren zorgen ervoor dat een briljant duurder is dan een diamant.
Volgens Wikipedia ligt de temperatuur van lava tussen 700 en 1200 °C (973 tot 1473 K). Het smeltpunt van diamant bij ongeveer 100.000 atm is 4200 K, wat veel hoger is dan de temperatuur van lava. Het is dus onmogelijk voor lava om een diamant te smelten. Een diamant is koolstof en brandt net als houtskool.
Diamant mag dan wel het hardste mineraal zijn (hardheid 10, op de schaal van alle soorten mineralen) maar het kan wel degelijk kapot. Een slag met de hamer overleeft het niet. Ook splijten is zeet goed mogelijk. Dat komt doordat diamant een octaëdrische kristal structuur heeft.
Swarovski Zirconia is geen synthetische diamant, maar het is algemeen bekend als een diamantimitatie.
Omdat natuurlijke diamanten zo kostbaar zijn worden voor sieraden ook vaak kunstmatige kristallen gebruikt. Een voorbeeld hiervan is Zirkonia, dat ook wel kunstdiamant genoemd wordt. Deze kristallen ontstaan niet door een natuurlijk proces, maar door het smelten van mineralen bij extreem hoge temperaturen.
Een lichtblauwe diamant van 0,30 karaat heeft echter al een gemiddelde prijs van $ 15.700. Een 0,50 karaat kost u bijna het dubbele met gemiddeld $ 26.280. Een diepblauwe, levendig gekleurde blauwe diamant kost ongeveer $ 75.000.
Spinel benadert kwa duurzaamheid de saffier maar komt in weer net wat andere mooie kleuren. Zo bestaat er spinel van donker roze rood tot klaproosrood en in donker zeegroen blauw. Spinel heeft een hardheid van 8 en is net zoals saffier een edelsteen welke heel geschikt is voor in een ring.
Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatige steen. Het lijkt het meeste op de diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt als je het tegen het licht houdt.
Er zijn ook zirkonia kralen, dat is wel een duidelijk duurdere kraal dan bijvoorbeeld glas of Swarovski kralen, maar dan is de reflectie natuurlijk ook superieur. Maar als steen om te zetten, is zirkonia heel gewoontjes. Ze worden ook met handenvol verwerkt in Chinese sieraden.
Diamanten worden steeds meer waard
Diamanten zijn in tegenstelling tot goud extreem hard. Dit maakt het dan ook tot een gegeerde grondstof. Volgens de laatste cijfers kan een diamant – sinds de jaren 50 – elk jaar tot ruim 15% meer waard zijn.