Per vierkante meter kan je ongeveer 0 tot 1 pruim planten laten groeien in de volle grond.In rijen kan je ongeveer 0 tot 1 pruim planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Een pruimenboom moet meestal wel enkele jaren oud zijn voordat deze fruit gaat dragen. Vooral het ras Reine Claude bomen staat erom bekend dat het jaren kan duren voordat de boom vruchten gaat dragen.
Meestal wordt een pruimenboom teruggesnoeid tot een meter of vijf, in het wild kan hij met gemak 12 meter hoog en 10 meter breed worden. Afhankelijk van de soort kun je tussen juli en eind september oogsten.
Hoeveel ruimte een boom nodig heeft om te groeien kun je zien aan de kroondiameter van de volwassen versie van die boom. Voor een pruimenboom is dit bijvoorbeeld 6 meter en een appelboom rond de 5 meter.
Standplaats pruimbomen. Pruimenbomen groeien prima in de zon tot halfschaduw maar voor lekkere, zoete vruchten is het wel aan te raden om deze een zo zonnig mogelijke plaats te geven.
Door te snoeien kun je deze boom op een hoogte van 2-2.5 meter houden. Voor half- en hoogstammen gelden deze regels in mindere mate. De eerste snoei en vormsnoei kun je best ook toepassen, daarna is de snoei veel minder intensief en bestaat hij hoofdzakelijk uit het openhouden van de kroon van de pruimenboom.
Het juiste moment
Fruitbomen kun je planten van november tot eind maart, wanneer ze in rust zijn. De beste periode is november, na het vallen van het blad.
Maak die greppel ca 50 cm diep en probeer onder het wortelgestel te graven zodat de boom los komt te staan. Met behulp van een stevig en lang touw en vooral veel mankracht trekken we de boom in de goede valrichting. Zorg er wel voor dat het touw lang genoeg is, zodat je niet onder de vallende boom kunt komen.
Een appelboom en een perenboom kunnen elkaar niet bestuiven. Bestuiving is wel van belang om fruit te kunnen plukken, want zonder bestuiving komen er na de bloei geen vruchten in de boom.
Het kan ook zo zijn dat de boom simpel weg te weinig of te veel water krijgt waardoor de fruitboom geen vruchten geeft. Of te weinig zonlicht dan gaat een fruitboom niet groeien en ook geen vruchten geven. Ook zien we vaak dat een fruitboom als een bolcatalpa gesnoeid wordt.
Een pruimenboom is prima winterhard, maar bloeit (afhankelijk van het ras) vroeg, als één van de eerste fruitbomen (maart). In die tijd is er nog veel kans op nachtvorst, en nachtvorst is niet erg voor de boom, maar wel voor de bloesem.
Een kleine pruim, ovaal van vorm en een paars-blauwe kleur. De Czar is zelfbestuivend en heeft grote bloesems. Dit ras kan prima alleen staan; vanwege de matige groei van de Czar blijft de boom redelijk compact en draagt de boom in de eerste jaren al veel vrucht.
De Pruimenboom heeft ongeveer 24-48 liter per dag aan water nodig. Dit is afhankelijk van het weer en de grootte van de boom.
Ook uit de pruimenpit kan gekweekt worden: Was de pruimenpit schoon en schrob er de restantjes vruchtvlees af. Laat de pit enkele dagen goed drogen. Wikkel de pruimenpit dan in vochtig keukenpapier, doe hem in een plastic zak en zet deze in de koelkast. Je moet 10 tot 12 weken wachten voordat het begint te ontkiemen!
Eet ze thuis of onderweg als tussendoortje of verwerk ze in een gerecht. Eet er zo'n drie per dag. Dan krijg je veel antioxidanten binnen.
Pruimenbomen snoei je het liefst zo min mogelijk. Eén keer per jaar is voldoende en grondig snoeien zoals bij appel- en perenbomen is niet nodig.
Als leiboom-fruit zijn de laagstammen prima geschikt. De lage takken kunnen we makkelijk leiden langs draad, tegen een schutting of tegen een muur. De halfstam pruimenboom is geënt op een onderstam van ongeveer 1 meter en vanuit die ent plaats zal de vertakking van de boom gaan beginnen.
De Prunus domestica 'Victoria' op halfstam is een pruimenboom die snel groeit. Het is een zelfbestuivende boom, dus je hebt geen tweede pruimenboom nodig om vruchten te krijgen. Wil je meer succes op pruimen, maak dan gebruik van kruisbestuiving. Je kunt hiervoor onder andere de 'Opal' en de 'Anna Spath' gebruiken.
De stam van laagstam fruitbomen is meestal rond de 50 centimeter hoog. In totaal kunnen deze fruitboompjes 2 tot 4 meter hoog worden. De eerste jaren moet je ze goed steunen met een boompaal. Laagstam fruitbomen passen heel goed in een kleine tot middelgrote moes- of siertuin.
Pruimenboom verplaatsen:
Steek in het voorjaar voorafgaande aan het verplaatsen de boom rond; zo worden de wortels voorbereid op de verhuizing.
Plantafstand. De afstand van de fruitbomen is dezelfde als de geschatte grootte van je fruitboom. Kies je voor patiofruitbomen houdt dan 1 tot 1,5 meter afstand aan, Laagstam fruitbomen 2,5 tot 4 meter, voor halfstam fruitbomen houdt je 5 meter afstand aan, enzoverder ...
Pruimenboom snoeien
Pruimenbomen kunnen in principe tussen april en september gesnoeid worden.
Vaak worden pruimen geënt en op de onderstam van een ander soort gezet. Je weet dan niet welk soort er uit de pitten komt. Bovendien duurt het minimaal vier jaar voor een pruimenboom uit pit de eerste vruchten kan dragen.
Pruimenbomen zijn er in verschillende soorten te krijgen en die krijgen ook verschillende kleuren vruchten. Uiteraard is er altijd een winnaar. De pruimenboom met de lekkerste vrucht is volgens vele de Prunus demestica Opal.
Graaf eerst een plantgat dat ongeveer twee keer zo breed is als de wortelkluit en zo diep is, dat de kluit van de boom in de grond verdwijnt. Maak ook de omliggende grond een beetje los. Meng de uitgegraven grond met een aangepaste bodemverbeteraar zodat de plant gemakkelijker kan groeien.