Duur en snelheid van de groei Terwijl kleine hondenrassen reeds met acht maanden volgroeid zijn, groeien middelgrote honden tot een jaar lang. De grote rassen hebben anderhalf jaar nodig en de reuzenrassen zelfs twee jaar om hun uiteindelijke gewicht te bereiken.
Kleine honden groeien door tot ze 8 tot 10 maanden zijn. Middelgrote honden groeien door tot ze 12 maanden zijn (1 jaar). Grote honden groeien door tot ze 18 maanden zijn (1,5 jaar). Zeer grote honden groeien door tot ze 24 maanden zijn (2 jaar).
Een gezonde pup dient ongeveer 10% te groeien, waarbij geldt dat er iedere 10 dagen een verdubbeling van het gewicht heeft plaatsgevonden. Na elke 100 gram groei dient opnieuw te worden berekend hoeveel melk dient te worden gegeven. De maximale maaginhoud van een pup is ongeveer 5-10% van het lichaamsgewicht.
Als je hond te hard groeit, krijgt hij last van groeipijn. Uiteindelijk kan een te snelle groei zelfs leiden tot afwijkingen aan het skelet. Daarom is het belangrijk om je pup de juiste hoeveelheid voer te geven per dag.
De schoft is het deel van het lichaam waar de rug overgaat in de nek. Dit is dus net onder het nekvel en bij de schouders van je hond. De schofthoogte is de lengte vanaf de grond tot aan de schoft. Deze lengte is handig om te meten voor de aanschaf van bepaalde spullen zoals een bench of hondenkleding.
Kleine honden groeien door tot ze 8 tot 10 maanden zijn. Middelgrote honden groeien door tot ze 12 maanden zijn (1 jaar). Grote honden groeien door tot ze 18 maanden zijn (1,5 jaar).
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Symptomen. Bij jonge honden zijn de eerste klachten vaak te zien tussen vier en tien maanden oud. Ze kunnen kreupel lopen na inspanning, opvallend minder zin hebben in spelen dan andere honden, moeite hebben met opstaan en vaak gaan liggen of zitten.
Je herkent overgewicht doordat je pup minder speelt en sneller moe wordt. Je kunt voelen of je pup te dik is door met je vlakke hand licht over zijn borstkas te aaien. Als je zijn ribben kunt voelen, maar niet kunt zien, dan heeft je puppy een gezond gewicht.
Een schone neus zonder uitvloeiing.Een schone aangesloten glanzende vacht zonder overmatige schilfering en zonder vlooien en vlooienpoepjes (kleine zwarte “zandkorreltjes”). Een schone achterhand, een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree. Magere pups met bolle buiken hebben vaak veel wormen.
Een gezonde pup groeit ongeveer 10% per dag. Zicht op de groei is essentieel.
In eerste instantie blikvoer en later brokjes. Geef ze 5 tot 6 keer per dag voeding in een schotel waar de pups samen uit kunnen eten. Vanaf een leeftijd van 6 tot 8 weken zijn de pups volledig over op vaste voeding en kunnen ze gespeend worden. Het aantal voedingen kan dan naar 4 keer per dag tot 3 maanden leeftijd.
Puppy's groeien heel snel en hoe kleiner het ras, hoe sneller ze volwassen worden. Bij kleine rassen kan de adolescentie al na vijf maanden beginnen, bij grotere rassen na negen maanden en bij de allergrootste rassen na 18 maanden.
Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen. Indien de pup eerder uitingen geeft van vermoeidheid dan moet er eerder worden gestopt.
Woon je samen met een hond die tussen de 6 en 24 maanden oud is dan heb je te maken met de puberteit bij honden. De kindertijd is voorbij en het gaat snel! Tussen 8 weken en 6 maanden heeft jouw pup zich ontwikkelt tot de, volgens veel eigenaren, moeilijkste periode in een hondenleven.
Het is normaal dat een puppy in begin 5-6 keer per dag zijn ontlasting doet. Sommige pups poepen zelfs vaker. Het goede nieuws is dat dit minder wordt naarmate de hond ouder wordt. Hoewel een puppy van 2 weken bij elke voeding poept, zal dat na 12 weken nog maar 4 keer per dag zijn.
1 tot 3 keer per dag poepen is normaal.
Puppy's poepen meestal wat vaker: een puppy eet relatief meer dan een volwassen hond, ze hebben de energie hard nodig.
Het kan zijn dat hij voortdurend een hongergevoel heeft en daardoor zo snel eet. Zodra hij zijn maaltijd op heeft, zou hij meteen al de volgende kunnen opeten. Ook honden die te weinig gestimuleerd worden en weinig actief zijn kunnen te snel beginnen eten. Voor hen wordt eten dan de belevenis van de dag.
Honden communiceren met hun lichaam. Zij gaan ook uit van onze gezichtsuitdrukkingen en onze lichaamstaal. Een liefdevolle blik doet daarom wonderen. Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Dominante handelingen zoals de pup op zijn rug leggen, in zijn nekvel pakken of zelfs schudden zijn absoluut af te raden. Daardoor vertrouwt de pup u al snel niet meer en denkt hij dat hij zich tegen u moet verdedigen. Zo'n straf komt voor de pup vaak uit het niets, omdat hij zijn 'stoute' gedrag vaak als spel ziet.
Wanneer een pup al overprikkeld is, zeg dan zo min mogelijk en corrigeer de puppy niet.Zet de pup in bijvoorbeeld een puppyren met iets lekkers waar hij op mag kluiven.Ga er rustig naast zitten en lees bijvoorbeeld een boekje. De pup zal meestal al snel gaan slapen.