Gehoorschade is onomkeerbaar. Wanneer zijn geluiden schadelijk voor je gehoor? Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan een drukke weg met auto's of drukke kroeg. Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen.
Blijvende gehoorschade kan al ontstaan door geluid boven de 80 decibel (db), wanneer je er langer dan 8 uur naar luistert. Maar zelfs 5 minuten luisteren naar 100 db kan permanente gehoorschade veroorzaken.
Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in je oor beschadigd raken. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Als je na harde geluiden, bijvoorbeeld tijdens het stappen, steeds terugkomende oorklachten hebt, dan zijn dit meestal de eerste tekenen van gehoorschade. Pijn in je oor wordt het meest veroorzaakt door een verstopping in de buis van Eustachuis.
Wanneer een mens schreeuwt, heeft dit gemiddeld een sterkte van zo'n 70 decibel. Het dierenrijk kan er ook wat van, want een aantal van de meest luidruchtige dieren op aarde gaat ver boven die 70 decibel heen.
Er zit op koptelefoons, oortjes en telefoons een begrenzer. Fabrikanten zijn wettelijk verplicht om bij 85 decibel een waarschuwing voor gehoorschade te geven en mogen hun apparaat niet luider dan 100 decibel laten gaan. Toch is deze grens van 85 decibel niet voor iedereen veilig.
Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes. Als je te lang naar hard geluid luistert, kan je gehoorschade oplopen. Je beschadigt de haarcellen in je oor, waardoor je tijdelijk minder goed hoort of tinnitus krijgt (fluitende, suizende of piepende geluiden).
Bij plotselinge doofheid met een onbekende oorzaak kan het gehoor vanzelf herstellen. Dat gebeurt bij ongeveer 30% procent van de patiënten. Bij ongeveer 30% van de patiënten verbetert het gehoor wel enigszins maar is de restschade zo groot dat het herstel in de praktijk weinig of niets oplevert.
Soms ligt de oorzaak erg voor de hand: door een hoofdletsel, waarbij het binnenoor bijvoorbeeld beschadigd raakt; door een plotselinge drukverandering, zoals bij duiken of vliegen kan optreden; door een ernstige infectie zoals een hersenvliesontsteking.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies.
De laagst waarneembare geluidssterkte voor mensen – de zachtste toon dus, die een mens kan horen – bedraagt 0 decibel. Een geluidssterkte rond de 50 dB is voor ons aangenaam.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Een eenvoudige truc om te weten of uw muziek te luid staat is de volgende: als u muziek uit uw hoofdtelefoon hoort spelen wanneer deze op een armlengte afstand is verwijderd, dan staat de muziek te luid en is er kans op gehoorschade.
Zo hard mag de muziek
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Een stille vaatwasser heeft een geluidsniveau van 43 dB of minder. Een vaatwasser met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 44 dB t/m 47 dB. Een luide vaatwasser heeft een geluidsniveau van 48 dB of meer.
Vliegtuigen plegen lawaai te maken. Fabrikanten geven officieel op hoeveel herrie een vliegtuig produceert op 6 500 meter na de start en op 2 000 meter voor de landing. Voor een nieuwe Boeing 747-400 (Jumbo) is dat bijvoorbeeld 89.6 decibel en 93 decibel.
Het hardste geluid ooit gemeten is de Tunguska meteoor, die in 1908 met een geluidsniveau van maar liefst 300-315 dB in Rusland terechtkwam!
De Australische Neville Sharp verbreekt na meer dan tien jaar het wereldrecord voor de luidste boer ter wereld. Maar liefst 112,4 decibel wist hij op 30 november 2021 te produceren.
De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB. Cicaden zijn met 120 dB de luidste insecten ter wereld.
Stimuleer uw gehoor
Strategische spelletjes, gehoorspellen of cognitieve associaties kunnen helpen het gehoor te stimuleren en het brein te trainen om geluiden te herkennen, in te schatten hoe ver ze weg zijn, etc. Bovendien helpen ze u het gehoor beter te focussen, bijvoorbeeld in een lawaaiige omgeving.
Anders dan vogels en vissen kunnen zoogdieren deze haarcellen niet zelf herstellen. Bij de nieuwe aanpak worden cellen in het oor geherprogrammeerd door het blokkeren van 'Notch', een proteïne dat voorkomt dat stamcellen in het slakkenhuis zich omzetten in sensorische haartjes.