Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten. Er gaat dan natuurlijk wel wat warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer het raam de hele dag open staat. Bovendien is dat minder erg als je kleren al droog zijn.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Om te voorkomen dat je kleding aan de waslijn uitrekt tijdens het drogen, kun je het beste al je kleding ondersteboven ophangen. Zo voorkom je dat de schouders of armen van je trui of T-shirt vervormen. Klop daarnaast je kleding eerst even uit, zodat er tijdens het drogen minder kreukels in de stof ontstaan.
Wil je je was snel drogen of heb je geen (buiten)ruimte om de was op te hangen, dan is een wasdroger een goede optie. Zeker als je kinderen hebt en veel wassen achter elkaar wilt draaien, is het fijn om de kleding snel weer in de kast te kunnen leggen.
Je kleding buiten laten drogen is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook een stuk beter voor het milieu. Zo verbruik je namelijk minder stroom en laat je de natuur zijn werk doen. Ook is het beter voor je kleding om het buiten te laten drogen.
Soms moet je de was dus binnen of buiten ophangen. Maar wist je dat je de was beter niet in huis kunt ophangen? Uit een onderzoek van The Asthma Society of Ireland blijkt dat de was drogen ín huis niet zo goed is voor je gezondheid. In de zomer en lente is het ideaal om je was buiten op te hangen.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Nog een paar tips om was te drogen:
Hang grote kledingstukken goed uit, bijvoorbeeld aan meerdere hangers. Hang kleding nooit over elkaar. Een overvol wasrek zorgt er alleen maar voor dat was minder snel droogt. Beter is het om op het rek om en om een lijntje over te slaan.
Een vochtige muur laten drogen kun je versnellen door ramen en deuren open te zetten. Ook is het belangrijk dat wanneer je in bezit bent van ventilatiesystemen, deze ook gebruikt worden. Om vocht uit de lucht te verwijderen, is een ontvochtiger een goede optie. Deze verwijdert ook indirect het vocht uit de muren.
Als je kleinbehuisd bent, dan zijn kun je de was drogen in huis met behulp van droogrekjes. Je hebt staande droogrekjes, maar ook droogrekjes die je in een trappengat kunt hangen. Een wanddroogrek heet dat. Je kunt ook je was drogen op zolder, als je een zolder hebt.
Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.
Het scheelt je tijd om jeans snel op te hangen ten opzichte van netjes opvouwen. Ik adviseer je dan om te gaan voor hangers die dun zijn, bijvoorbeeld fluwelen hangers. Hang tevens de buitenkant van broekzijde in plaats van de kruiszijde, naar jouw kant toe. Dit zorgt voor een net aanzicht.
Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt.
Als het 's avonds afkoelt wil die warme lucht het vocht ergens aan kwijt. Daardoor ontstaat vaak condens op tuinstoelen en gras, maar jouw was zal dat vocht ook heel goed gaan absorberen. Hang je het druipnat op, dan zal het de volgende ochtend een stuk droger zijn dan toen je het ophing.
Probeer om je kleding te drogen in een slacentrifuge.
Stop je natte kleding in een slacentrifuge, als je die hebt. Hiermee kun je op een snelle manier al het overtollige water uit je kleding centrifugeren. Het voordeel is dat je geen elektriciteit verbruikt zoals de wasdroger.
Hoe ontstaat stank in de wasmachine
Een stinkende wasmachine wordt veroorzaakt door vetluis. Vetluis is een zeepbacterie die gedijt in een warme, vochtige omgeving. Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed.
Zo voorkom je een stinkende was: Was buiten hangen
De was droogt buiten met de wind en eventueel de zon het snelst. En ruikt heerlijk fris. De was buiten drogen is veel natuurlijker en lekkerder en ook nog eens sneller dan de wasdroger.
Zelfs wanneer je de was op het balkon ophangt, beweeg je meer dan wanneer je de was enkel in een wasmachine stopt. Daarnaast zorgt de frisse lucht buiten ervoor dat je meer zuurstof inademt. Ook dit is erg goed voor jouw gezondheid. Je beweegt nog meer wanneer je vergeet om buienradar in de gaten te houden.
De zon droogt je wasgoed extra snel, maar het kan er wel voor zorgen dat je wasgoed sneller lelijk wordt. De zon kan je kleding verkleuren en het maakt de vezels zwakker. Hang je was zo glad mogelijk op om kreukels te verminderen.
Het normale weerbericht is niet altijd bruikbaar om te bepalen of het zinvol is om je was buiten te hangen. Als het niet regent, maar wel windstil is, bewolkt en heiig dan is het geen wasweer. Als de lucht heel droog is en het waait flink, dan is het geen probleem, want dan droogt de was toch wel.