Hang de radiator iets schuin in de beugels. Zorg dat het ontluchtingsventiel ongeveer 2 mm hoger hangt dan de kant waaraan de radiatorkraan zit. Stel eventueel de ophangbeugels een beetje bij. Sluit de radiator op de aan- en afvoerleidingen aan.
Radiatoren moeten worden geplaatst op 3 à 5 cm van het afgewerkte muuroppervlak en op minimum 10 cm boven de afgewerkte vloerpas. Je plaatst ze best nog iets hoger zodat je geen problemen krijgt wanneer je een nieuwe vloer wil plaatsen.
Een radiatoronderblok, ook wel H-blok of voetventiel genoemd, maakt het mogelijk om een radiator met een onderaansluiting op een compacte manier aan te sluiten. Door een onderblok zijn de aanvoer van warm water en de koude retourstroom samen in één metalen afsluiter verbonden met de radiator.
Een radiator kunt u het beste op de koudste plaatst in de ruimte bevestigen. Hierbij kunt u denken aan een buitenmuur of onder een raam. Hierdoor voorkomt u dat er grote temperatuurverschillen ontstaan in de ruimte. U kunt een radiator het best zo laag mogelijk bij de grond plaatsen.
Aan- en afvoer omgedraaid (verkeerd om)
Helaas blijkt in de praktijk dat dit weleens wordt vergeten, waardoor je de afvoerleiding op de aanvoer van de radiator aansluit en de aanvoerleiding juist op de afvoer (retour) van de radiator aansluit. De radiator wordt op deze manier niet of slechts voor een deel warm.
De radiator onder het raam creëert immers een soort warmteluchtgordijn. Dat gordijn houdt de koude lucht tegen die langs de ruiten naar binnenkomt. Ramen zijn immers vaak de slechtst geïsoleerde oppervlakken in je woning, zeker als ze nog uit enkel glas bestaan. De isolatiewaarde van je vensters ligt dan ook heel laag.
Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie werkt door de straling van de radiator te reflecteren.
Houd er rekening mee dat je de radiator plaatst op 3cm tot 5cm afstand van de muur. Aan de onderzijde houd je het beste minimaal 10cm afstand vrij. Wanneer je overweegt in de toekomst een nieuwe vloer te plaatsen, kun je de radiator het beste op een hogere afstand van de vloer plaatsen.
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
Als je het woord DROL onthoudt, draai je altijd in goede richting! Onthoud dat DROL voor deze letters staat: Dicht Rechts, Open Links.
In de woonkamer regelt de (klok)thermostaat die aan de muur hangt de verwarming. Daarvoor moeten de radiatorkranen in de woonkamer altijd helemaal open staan, anders werkt de cv-ketel niet meer goed. Neem in de huiskamer dus gewone knoppen op de radiatoren en draai die helemaal open.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
De reguliere horizontale paneelradiatoren geven de meeste warmte af per oppervlakte. Verticale- en handdoekradiatoren zijn echter vaak mooier en handiger qua plaatsing en gebruik.
Radiatoren hebben ruimte nodig
U moet ervoor zorgen dat de ruimte tussen de vloer en de radiator ongeveer 10 cm bedraagt, ook tussen de radiator en de vensterbank moet een ruimte zijn van ongeveer 10 cm. Dit is zodat de radiator voldoende lucht kan circuleren.
Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om er voor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie.
Radiatorfolie houdt stralingswarmte tegen
Radiatorfolie is gewoon een soort aluminiumfolie. En elke padvinder weet dat aluminiumfolie goed werkt om bananen of aardappels te poffen op een kampvuur zonder dat je eten aanbrandt.
De radiatorfolie zorgt er dus voor dat er in huis meer warmte wordt vastgehouden. Hierdoor kunt u met radiatorfolie zo'n 30 euro per jaar besparen. In onze webshop vindt u meerdere soorten radiatorfolie, die tussen de 30 en de 40 euro kosten.
Plaats je radiatoren op de juiste hoogte
Zo installeer je nieuwe radiatoren idealiter op 3 à 5 centimeter van het muuroppervlak en op minstens 10 à 15 centimeter boven de vloer. Zo kan de lucht beter circuleren rondom de radiator en wordt de stralingswarmte beter verspreid.
In de praktijk is dat vaak tegen een buitenmuur of onder een raam. Als je woning goed geïsoleerd is, functioneert je radiator op elke plaats goed, op voorwaarde dat hij op 3 à 5 cm van de muur en op 10 à 15 cm van de vloer geïnstalleerd wordt.
Retourstroom is het geheel van het terugvloeien van elektrische-, vloeistof- en gasstromen in een bepaal systeem. Men heeft het in de techniek meestal over een aanvoerstroom en een retourstroom. Aanvoerstroom is het geheel van aangevoerde vloeistof-, elektrische- en gasstromen in een bepaald systeem.
Een radiator van uw verwarming vervangen is niet ingewikkeld, maar moet wel zorgvuldig gebeuren. Wij helpen u met een stappenplan om een radiator van uw verwarming te vervangen. En eventueel kunt u het altijd door een van onze experts laten doen.
Wil je de verticale radiator aan de bovenkant aansluiten? Controleer dan eerst of dit mogelijk is met de radiator die je hebt, anders dan moet je een stromingsbuis plaatsen om het hete water eerst aan de onderkant van de radiator te brengen. Doe je dit niet, dan wordt de radiator enkel aan de bovenkant warm.