Met explosieven worden blokken ijzererts losgemaakt. Deze blokken worden vermalen tot kleinere stukken en naar boven gebracht. Een goederentrein brengt het erts van de mijn naar de hoogovens waar het wordt omgesmolten tot ijzer. De laag ijzererts zit zo'n 800 meter onder de grond.
IJzererts is een erts waaruit het metaal ijzer gewonnen kan worden. Dit gebeurt door verhitting tot een zeer hoge temperatuur, tot boven het smeltpunt van ijzer, in een gesloten oven, na toevoeging van een reductor om het metaal uit zijn oxide te winnen. Meestal wordt koolstof als reductor gebruikt.
Het opgeloste ijzer wordt aangevoerd door grondwater, door rivierwater of bij uitloging van de bodem. IJzeroer ontstaat onder verschillende omstandigheden, maar de meest ideale locaties voor de vorming van het ijzerhoudende gesteente treffen we aan in drassige of moerassige beekdalen in zandgronden of veengronden.
De grootste wingebieden van ijzererts liggen in China, Brazilië, Australië, Rusland en India, samen goed voor ongeveer 70% van de wereldproductie. De gedolven brokken ijzererts worden ter plekke gewassen, gecontroleerd op zuiverheid, gesorteerd en gebroken tot standaard groottes.
IJzererts is de grondstof voor ijzer en het harde staal, ijzererts is over de hele wereld te vinden in de ondergrond. Het duurste ijzererts komt uit Noorwegen en Zweden en de goedkopere versie komt uit Brazilië. Als alle ijzererts is gewonnen, is er dus een hele berg afgegraven.
In de hoogoven wordt ruwijzer gemaakt. Dit doet men door de ijzerertsmineralen, die oxides zijn van ijzer (Fe2O3, hematiet, of Fe3O4, magnetiet), of hydroxide (FeOOH, goethiet), te reduceren bij hoge temperatuur. Goethiet wordt bij de ertsvoorbereiding al grotendeels omgezet in Fe2O3.
Er kwam uit dat we met antimoon nog toe kunnen tot 2040, en met zink en molybdeen tot het einde van de eeuw. Over duizend jaar zijn van 15 grondstoffen de voorraden uitgeput, waaronder koper, nikkel, lood en ijzer.”
Al 4000 voor Christus gebruikten de Egyptenaren ijzer voor speerpunten en versieringen van hun gebouwen. Het ijzer wat zij toen gebruikten kwam voornamelijk van meteorieten. Pas veel later, zo'n 1000 jaar voor Christus, werd ontdekt hoe ijzer gewonnen kon worden uit de aarde.
Magnetiet behoort, naast Hematiet tot de meest gesmolten ijzerertsen en heeft in natuurlijke staat al magnetische eigenschappen. Met de term "magnetisch" wordt eigenlijk "ferromagnetisch" bedoel. Er zijn slechts een beperkt aantal elementen die ferromagnetische eigenschappen bezitten.
Een makkelijke oplossing voor grondwater ontijzeren is gebruik te maken van een filtersysteem. Groot voordeel van dit soort ontijzerinstallaties is dat ze niet alleen het ijzer uit het grondwater filteren, maar ook bijvoorbeeld zand, resten van pesticiden en hoge concentraties van mangaan.
Milieueffecten van Ijzer
IJzer (III)-O-arseniet, pentahydraat kan een risico opleveren voor het milieu; men moet daarbij specifiek letten op planten, lucht en water. Wij kunnen adviseren om de chemische stof niet in het milieu te lozen, omdat deze zeer persistent is.
Het aandeel van ijzer in de aardkorst is 5,63 % (op basis van gewicht). Het is daar het op drie na meest voorkomende element (na zuurstof, silicium en aluminium). Vooral in de kern van de aarde is enorm veel ijzer te vinden. Men schat dat ijzer goed is voor ongeveer een derde van de totale massa van de aarde.
Na uitputting van de winbare ertsen zit er nog steeds 99,99% in de grond, echter in een veel lagere concentratie. Zo belanden we in een vicieuze cirkel: bij een lagere ertsgraad heb je meer energie nodig, waardoor je weer meer installaties nodig hebt en dus meer metalen…
Lever en ander orgaanvlees
Een portie van 100 gram runderlever bevat 6.5 mg ijzer, ofwel 36 procent van de ADH (14). Orgaanvlees is rijk aan eiwitten en B-vitaminen, koper en selenium. Lever is vooral rijk aan vitamine A en bevat maar liefst 634 procent van de ADH per portie.
Gerecycled bouwmateriaal
Ook bestaat er gerecycled metaal, waarbij geen mijnbouw nodig is om het metaal te winnen. Gerecyclede metalen als aluminium, koper of ijzer zijn dan ook een goede duurzame optie.
Het orgaan dat veelal als eerste en bij uitstek wordt aangetast is de lever. Bij hemochromatose (ijzerstapeling) is sprake van teveel ijzer in het lichaam. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld inname van grote hoeveelheden ijzersupplementen, bepaalde vormen van bloedarmoede of veelvuldige bloedtransfusies.
Een beetje te veel ijzer is niet erg, want uw lichaam kan het ijzer opslaan. Vooral in uw lever. Het is niet goed als er steeds maar ijzer bij blijft komen. Dat kan uw organen beschadigen, bijvoorbeeld uw lever, alvleesklier, hart en gewrichten.
Belangrijkste basismetalen zijn koper, zink, lood, aluminium, ijzer en nikkel. Op aluminium en ijzer na, dreigen al deze metalen schaars te worden, wat de hoeveelheid bijproducten ook doet krimpen.
Belangrijk zijn bijvoorbeeld China (antimoon, vloeispaat, gallium, germanium, grafiet, indium, magnesium, zeldzame aardmetalen, wolfraam), Rusland (platinametalen), de Democratische Republiek Congo (kobalt, tantaal) en Brazilië (niobium en tantaal).” Nederland heeft aan de Europese lijst van 41 grondstoffen nog fosfaat ...
Goud is een schaars edelmetaal dat niet kan worden bijgedrukt of geproduceerd. Al het goud is namelijk al aanwezig op aarde sinds het ontstaan van de planeet zelf. Gek genoeg is goud niet gevormd op de aarde, omdat voor het ontstaan ervan fusiereacties nodig zijn.