Als je de fles opendraait, dan verdwijnt de druk en kan het koolzuur verdampen. Je ziet het koolzuurgas in de vorm van kleine gasbelletje uit de frisdrank ontsnappen. Door te schudden zal de prik sneller gaan verdampen, waardoor de gasbelletjes uit de fles 'spuiten' en onderweg ook frisdrank meenemen.
Nadat je twee glazen cola hebt ingeschonken, kun je in de fles knijpen, zodat al het overige lucht weg is. Het koolzuur kan in een volle fles frisdrank niet uit de vloeistof ontsnappen, omdat er nauwelijks lucht in de fles zit. Hoe leger de fles wordt, hoe groter de hoeveelheid lucht waar het koolzuur naartoe kan gaan.
Je zult het vast welk herkennen: je hebt een fles frisdrank en op dag één schenk je een glaasje in. Lekker veel prik! Op dag drie pak je nog een glas en dan zit er bijna geen koolzuur meer in jouw (suiker-)drankje.
Koolzuur, die komt vanuit die leiding. En dit ventiel gaat open om hier met hele hoge druk de koolzuur in de limonade te spuiten. En doordat de limonade van een dikke leiding naar een dunne leiding gaat, ontstaat er een soort ministorm waardoor die koolzuur heel goed gemengd wordt met al die moleculen van de limonade.
Frisdrank is in de zeventiende eeuw ontstaan. Men noemde het destijds nog priklimonade. De drankjes werden eigenlijk vernoemd naar het fruit dat er in zit. Door koolzuur toe te voegen aan de drank, ontstaat er prik frisdrank.
Door met een lepel in de frisdrank te roeren komt het koolzuurgas sneller vrij en ontstaat er door alle belletjes bij elkaar een beetje schuim. Als de kleine gasbelletje in je mond en op je tong ontstaan, dan prikt dat een beetje. Het opgeloste koolzuurgas maakt de frisdrank een beetje zuurder van smaak.
Een fles spuitwater zal dan ook meer spuiten wanneer ze warm is dan wanneer ze gekoeld is. Breng je spuitwater aan de kook dan zal het gas beetje per beetje ontsnappen uit het water en in de lucht komen. Daar zie je het natuurlijk niet meer. Je houdt daarna "plat" water over.
In een fles of blikje is de lucht boven de vloeistof verzadigd met koolzuurgas, er bestaat een evenwicht. Op het moment dat je de fles opent verdwijnt het koolzuurgas. Het evenwicht is verstoord en zal zich opnieuw instellen. Daarbij gaat koolzuur weer over in koolzuurgas en dat zien we als belletjes.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Na deze datum neemt de kwaliteit af. Voor Coca-Cola Light en Coca-Cola Zero adviseren wij de softdrinks na de houdbaarheidsdatum niet meer te nuttigen, omdat de zoetstoffen die zijn toegevoegd om de natuurlijke suikers te vervangen, hun smaak kunnen verliezen na deze datum.
Sodawater wordt in de praktijk ook weleens gebruikt voor koolzuurhoudend water, bijvoorbeeld als ingrediënt van cocktails. Spa bruis is standaardtaal in België. Het wordt vooral in informele taal gebruikt. Spa rood is standaardtaal in Nederland.
Bruisend water wordt ook wel koolzuurhoudend water genoemd. De bubbeltjes in dit water zijn kooldioxide die natuurlijk of kunstmatig in het water gevangen is waardoor het bubbels veroorzaakt. Het enige bijproduct van koolzuur in water is dat het een iets hogere zuurtegraad heeft.
Bier opzuigen tot ongeveer een derde van de inhoud van de cilinder. Vinger op de opening van spuit zetten en de zuiger zo veel mogelijk naar achteren trekken. De vrijkomende koolzuur verwijderen door zuiger weer omhoog te duwen tot er bijna bier uit de spuit komt. 3 keer halen en je ben nagenoeg alle koolzuur kwijt.
De prik in frisdrank en bruisend water noemen we koolzuur. Koolzuur ontstaat door koolstofdioxide (CO2), ook wel kooldioxide of koolzuurgas genoemd, op te lossen in water. Koolzuur is een natuurlijk gas, maar wordt altijd aan dranken toegevoegd.
Is koolzuur slecht voor je tanden? De prik in frisdrank is niet slecht voor de tanden. Koolzuur is wel een zwak zuur maar heeft geen invloed op het gebit1,2. Sterke zuren, zoals citroenzuur, zorgen ervoor dat de pH-waarde in de mond omlaag gaat.
Door koolzuur aan het water toe te voegen ontstaat er een zuur in het water dat schadelijk is voor je tanden, zegt tandarts Adam thorne in de Daily Mail. Het koolzuur tast het glazuur van je tanden aan waardoor je op den duur gele, gebroken tanden kunt krijgen.
Sprankelend water geeft je een vol gevoel
De koolstofdioxide in bruisend water zorgt ervoor dat koolzuurhoudende bubbels je maag vullen en je hersenen verleiden tot een vol gevoel, wat betekent dat je waarschijnlijk minder zult eten. Het bruisen verhoogt de maagactiviteit die helpt bij dat “volle” gevoel.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
Jazeker! In feite heeft het zelfs een geheim wapen dat plat water niet heeft: bubbels. Die kleine koolzuurbubbeltjes in een glas bruisend water hebben een groot effect als het gaat om gewichtsverlies en gewichtsbehoud. De koolzuurhoudende bubbels vullen de maag meer dan gewoon water en geven je hersenen een vol gevoel.
In water zonder prik zitten sowieso al geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
Een SodaStream soda bevat 50% minder suikers dan een reguliere frisdrank en met de nieuwe Stevia collectie drink je zelfs een volledig natuurlijk en suikervrij product.” Als we naar het etiket van bijvoorbeeld de (gewone) cola kijken, hebben we niet het idee dat het echt gezond is.
'Koolzuurhoudend water is net zo ongezond als frisdrank' en 'water met bubbels maakt je dik'. Uitspraken die we regelmatig horen, maar zijn ze wel waar? Meng wat C02 door je H2O en voor je het weet heb je een Spa Rood.
Een bruiswatertoestel voegt koolstofdioxide (CO2) toe aan je water of frisdrank, indien het toestel dat toelaat. De CO2 zit bij al de bovenstaande modellen samengeperst in een cilinder. Door op een knop drukken, pomp je de CO2 in de fles met water en krijg je bruiswater.