Om de cafeïne uit de koffiebonen te halen, wordt er een extractiemiddel toegevoegd, die zich aan de cafeïne bindt. Daarna worden de bonen in water gedompeld, waardoor de bonen zwellen en de cafeïne mobiel wordt. Vervolgens wordt met behulp van koolzuur, onder zeer hoge druk en lage temperatuur, de cafeïne verwijderd.
Zo halen ze cafeïne uit de koffie
Wat vaak gebeurt, is dat de koffiebonen in water met koolzuur worden geweekt. De koolzuurbubbels nemen de cafeïne op, maar helaas ook smaakelementen. Het water wordt daarom door een koolstoffilter gehaald. Dat haalt de cafeïne eruit, terwijl de smaakelementen bewaard blijven.
Cafeïne is beter oplosbaar in dichloormethaan dan in water. Bijgevolg zal de toevoeging van dichloormethaan aan een koffieoplossing die cafeïne bevat resulteren in de overdracht van cafeïne naar het dichloormethaanoplosmiddel. Het oplosmiddel dat cafeïne bevat kan worden gescheiden van de koffieoplossing met een scheitrechter .
Zo remt cafeïne de opname van een aantal belangrijke voedingsstoffen (zoals ijzer) en kan het de slaap – en daarmee het herstel – verstoren. Verder kan (over)consumptie leiden tot rusteloosheid, beven, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen.
Cafeïnevrije koffie wordt gemaakt van koffiebonen waar de cafeïne uit verwijderd is vóórdat ze gebrand worden. Wel blijven er vaak wat restanten cafeïne achter, dus let er op dat een decafé nooit 100% cafeïnevrij is. Er blijft alleen nagenoeg zo weinig cafeïne over dat het niet meer schadelijk is.
Volgens Dr. Brown voorkomt het drinken van cafeïnevrije koffie dan ook niet dat je 's ochtends aandrang voelt om naar het toilet te gaan. Toch heeft het minder effect op je spijsvertering dan een gewone kop koffie.
Het proces van het verwijderen van de cafeïne uit de bonen wordt gedaan vóór het branden en malen . Goede cafeïnevrije koffie mag niet inleveren op smaak of kwaliteit, daarom helpt ons zorgvuldig geselecteerde, chemicaliënvrije, natuurlijke proces om al die Raw Bean-smaak te behouden waar we zo van houden.
Allereerst is voldoende beweging goed voor de vertering van koffie. Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat je genoeg water drinkt tussen het koffie drinken door. Producten eten waar veel kalium of magnesium in zit (zoals melk en bananen) helpt ook.
Het is waarschijnlijk dat cafeïne de hersenen beschermt bij gematigde consumptie, maar mogelijk schaadt bij overmatige consumptie , zegt Dr. Hensrud. Tot slot nemen de meeste mensen geen shots cafeïne rechtstreeks. In plaats daarvan zit de chemische stof in een voedingsmiddel of drankje, waaronder cola, energiedrankjes, koffie, thee en chocolade.
Alle decaf methodes met chemische hulpmiddelen zijn bestempeld als veilig. Na het branden van de koffiebonen verdwijnen vrijwel alle chemicaliën. De minimale hoeveelheid die nog overblijft in de koffiebonen is niet schadelijk voor de gezondheid2. Kortom, cafeïnevrije koffie zit niet vol met chemicaliën.
Verdere zuivering van cafeïne is mogelijk door sublimatie als onzuiverheden niet-vluchtig zijn. Ruw materiaal wordt op de bodem van een sublimatiekamer onder een koele oppervlaktetestbuis geplaatst. Onzuiver cafeïne-extract wordt vervolgens verhit tot sublimatie.
Decaf is koffie zonder cafeïne. Of nou ja, minder cafeïne. Een kopje decaf koffie bevat namelijk nog steeds 2 tot 4 milligram cafeïne. Dit is echter zo'n kleine hoeveelheid - een normaal kopje koffie bevat ongeveer 85 milligram - dat je de effecten niet zult merken.
Specifiek is onmogelijk, maar we kunnen je wel een schatting geven. Gemiddeld bevat gebruikte koffiedik tussen de 3,59 en 8,09 milligram cafeïne per gram . Blader terug naar de bovenkant van dit artikel en je zult zien dat dit een stuk minder is dan de 12 milligram cafeïne per gram van versgemalen koffie.
CAFEÏNEVRIJE KOFFIE VEROORZAAKT GEEN HOGE BLOEDDRUK
Over het algemeen is het effect van cafeïne op ons een kwestie van gewenning. Bij een regelmatige koffiedrinker stijgt de bloeddruk na het drinken van het gebruikelijke kopje koffie niet noemenswaardig, bijna niet.
Ontwenningsverschijnselen treden op als de hersenen zich aanpassen aan het functioneren zonder cafeïne. Gelukkig duurt ontwenning niet lang en kunnen de symptomen relatief mild zijn. De duur van cafeïneontwenningsverschijnselen verschilt van persoon tot persoon, maar cafeïneontwenning duurt meestal ten minste 2 tot 9 dagen .
Effecten op de lange termijn
Prikkelbaarheid en hoofdpijn. Zwakte en vermoeidheid. Misselijkheid, braken. Diarree.
Uit sommige onderzoeken is gebleken dat cafeïne in koffie en thee het risico op dementie enigszins kan verlagen, terwijl andere onderzoeken geen effect of een licht verhoogd risico aantonen.
- Drink water. Jezelf hydrateren kan de symptomen van een overdosis inperken en zorgt ervoor dat de cafeïne in je lichaam sneller afbreekt. - Eet voedingsmiddelen met magnesium of kalium, die de cafeïne neutraliseren. Bananen en groene bladgroenten kunnen het bibberen en beven van onder meer je handen verminderen.
Water bij de koffie
Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.
Officieel is het decafe koffiebonen. Dit omdat koffiebonen nooit helemaal cafeïnevrij kunnen zijn. Het zijn dus eigenlijk allemaal decafé koffiebonen. Gemiddeld genomen zit er nog circa 3mg aan cafeïne in decafe koffiebonen.
Er worden drie hoofdmethoden gebruikt om cafeïne te verwijderen: chemische oplosmiddelen, vloeibare koolstofdioxide (CO₂) of gewoon water met speciale filters . De extra stappen die nodig zijn bij al deze verwerkingsmethoden zijn de reden waarom cafeïnevrije koffie vaak duurder is.
In de Europese Unie mogen gebrande cafeïnevrije koffiebonen nog maximum 0,1 procent cafeïne bevatten. Dat komt neer op hooguit 2 tot 4 milligram cafeïne per kop. Het effect op de slaap of de concentratie is verwaarloosbaar.
Decaffeïnatie wordt uitgevoerd met behulp van de 'CO 2 ' of 'koolstofdioxide'-methode . Dit proces vermijdt het risico op chemische residuen die bij andere processen worden aangetroffen en is efficiënter dan de Swiss Water-methode.