De Bird of Paradise of Paradijsvogelbloem (Strelitzia Reginae) is een vrij grote plant. De plant groeit alleen in de zomer, maar groeit erg snel. De Strelitzia wordt zo'n 2 meter hoog en het bladsteel kan tot wel 130 centimer lang worden.
De Strelitzia vermeerderd zich voornamelijk door nieuwe scheuten uit de wortels te groeien. In de huiskamer zullen ze niet zo hoog worden als in de natuur (10 meter), maar na een jaar of 3 kunnen ze toch wel 2 à 3 meter hoog worden! Houd hier dus rekening mee, wanneer u een standplaats uitzoekt.
De twee meest voorkomende soorten zijn de Strelitzia regina en de Strelitzia nicolai. Het verschil zit vooral in de bloem, de regina maakt oranje bloemen en de nicolai zwarte met witte. Binnenshuis zal de nicolai overigens niet snel bloeien. Daarnaast is het blad van de nicolai groter dan het blad van de regina.
In de natuur (in warme landen) bloeit de paradijsvogelbloem constant door, maar in ons land heeft -ie een soort winterstop. Eens per twee weken geef je de plant een klein scheutje water. Geef niet te veel: dan gaan de wortels rotten. Zorg ook dat het water onderin de pot weg kan lopen.
De Strelitzia vraagt veel water en heeft dan ook minimaal één keer per week water nodig. De grond mag er een week over doen om weer op te drogen om vervolgens weer opnieuw water te krijgen. In de zomer heeft de Strelitzia meer water nodig dan in de winter, houdt hier dus rekening mee.
Strelitzia's houden van zonlicht, ook van urenlange directe middagzon. Toch kan de vensterbank bij een raam op het Zuiden te heftig zijn. Staat je Strelitzia op zo'n plek, dan is het extra van belang de aarde goed vochtig te houden. Krijgt 'ie toch bruine, droge vlekken in het blad, zet 'm dan iets verder van het raam.
De kamerplant Strelitzia (Bird of Paradise) kan af en toe gesnoeid worden. De oude bladeren en bloemen dien je te verwijderen. Hoe moet ik snoeien? Snij de bloem van een Strelitzia zo laag mogelijk af.
Hij geeft bij veel soorten zoals de strelitzia reginae ook prachtige bloemen (paradijsvogelbloemen) die veel lijken op een paradijs vogel, zijn naam verraad het eigenlijk al. Hij kan zowel binnen als buiten staan mits het niet kouder word dan 5 graden het blijft natuurlijk een tropische plant.
De Strelitzia is licht giftig voor huisdieren. Dit slaat wel voornamelijk op de bloemen en vruchten van de plant, welke de Strelitzia Nicolai bijvoorbeeld niet krijgt. De Strelitzia is vrij dorstig en vraagt daarom ook om een aardige slok water. Geef de plant minstens één keer per week een flinke scheut.
Dit is waarom de bladeren krullen
In huis is de luchtvochtigheid vaak relatief laag, zeker in de winter als ook nog de verwarming aan staat. Deze droge lucht kan ervoor zorgen dat de bladeren dicht krullen. Een andere mogelijkheid is nog dat je te veel of weinig water geeft.
De Strelitzia Nicolai is een plant die tot wel tien meter hoog kan worden en bestaat uit meerdere stammen. De plant blijft groen tijdens het groeien en krijgt dus geen bruine korst om de stam heen. Daarnaast bevat het prachtige palmachtige bladeren die 1,5 tot 2,5 meter lang kunnen worden.
Het is heel belangrijk om de bladeren van je Strelitzia nicolai schoon te houden. Stof en vuil zorgt ervoor dat je plant niet goed meer kan 'ademen' en dus niet meer zal groeien. Maak bladeren altijd schoon met lauw water en een zachte doek.
Het schijnt dat de Strelitzia een koude-periode nodig heeft om te bloeien. Dus in het najaar koud wegzetten, maar wel boven het vriespunt houden. Verder moet je hem niet te vaak verpotten naar een grotere pot, want dan zou de plant zich op de wortelgroei focussen in plaats van op het aanmaken van bloemen. Succes!
Een Strelitzia stekken kan door het splitsen van de kluit. Als je dit nooit eerder hebt gedaan kan het best spannend zijn. Je moet de Strelitzia namelijk helemaal uit de pot halen en een gedeelte van de plant afsplitsen. Zo houd je twee nieuwe planten over.
Strelitzia reginae bloeit in de maanden mei tot oktober met prachtige blauw oranje bloemen. De opstaande, oranje schutbladen met twee of drie blauwe kroonbladen staan als een hanenkam omhoog. In de lepelvormige, lange bladen is de verwantschap met de banaan te herkennen.
Het kan zijn dat je plant te weinig licht krijgt. Hierdoor gaan de stengels vaak heel hard groeien, waardoor ze te lang worden en het gewicht van het grote blad niet goed kunnen dragen. Hierdoor gaan de bladeren hangen en als er veel bladeren dezelfde kant ophangen, kan de hele plant gaan hangen.
Je kunt de strelitzia het beste twee keer per week water geven. Let er wel op dat de plant niet met zijn wortels in het water staat. Geef daarom nooit meer water dan de grond kan absorberen, kleine beetjes tegelijk dus. Om je strelitzia in topconditie te houden kun je hem zo nu en dan sproeien, hoe vaker hoe beter.
Om tot bloei te komen moet Strelitzia nicolai eerst flink groeien. In de natuur bloeit hij pas vanaf een meter of 3. In de woonkamer komt dit niet zo snel voor, maar het is niet onmogelijk. Mocht hij dan toch tot bloei komen, dan zien zijn bloemen er anders uit dan bij zijn 'broertje' Strelitzia reginae.
De plant is niet vorst bestendig temp. +2ºC, en een enkele lichte nachtvorst is geen probleem. Ons advies is de plant binnen op een koele plaats boven het vriespunt te laten overwinteren en niet te donker. In de winter weinig water geven i.v.m. wortelrot.
Keuze assortiment Strelitzia
reginae met schutbladen waaruit feloranje met daarin blauwe bloemen komen. Een wat minder bekende soort is de S. nicolai met veel grotere groene bladeren. De plant is wat lastiger in bloei te krijgen en wordt daarom ook als decoratieve bladplant ingezet.
Belangrijk is dat de grond aan het net een beetje droog is voordat je weer water geeft. Voel dus regelmatig met je vingers in de pot of je voldoende (of te weinig) je Strelitzia water geeft. Meestal is 1 á 2 keer per week je Paradijsvogelplant water geven voldoende.
Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
Voor de voeding van de Strelitzia is het belangrijk om in de bloeiperiode de plant elke 2 weken voeding te geven om de groei te bevorderen. Hiervoor kan universele meststof gebruikt worden. In de winter nooit de plant voeding geven, dit is overbodig en kan zelfs schadelijk zijn.
De vijf verschillende soorten die de Strelitzia kent zij de Strelitzia Alba, Caudata, Juncea, Reginae en Nicolai. De laatste soort vindt u in de webshop van Fleurdirect.nl, deze plant is gekweekt als hydroplant.
Net zoals de meeste andere planten, staat ook de Strelitzia liever niet op de tocht. Deze temperatuurwisselingen zijn niet goed voor de weerstand. Bovendien lopen planten meer kans op ziektes wanneer ze op de tocht staan.