De vuistregel luidt als volgt: per kW vermogen van de warmtepomp, dient er plus minus 20 liter water achter te staan. Dat wilt dus zeggen, bij een warmtepomp van 8kW dient een buffervat van ongeveer 160 liter te komen om de warmtepomp optimaal te laten werken.
Maten Buffervaten, bijbehorend vermogen en systemen:
Tot 10 kW volstaat 500 liter bij een voorverwarming systeem. Tot 15 kW volstaat 800 liter bij een voorverwarming systeem. Tot 20 kW volstaat 1000 liter bij een voorverwarming systeem. Zelfstandig ontladings systeem met cv-menggroep(en) minimaal 800 Liter of meer.
Buffervat berekening
Als vuistregel: Voor elke geproduceerde kW aan de waterzijde zou 50 – 100 L water beschikbaar moeten zijn. Als een cv houtkachel aan de waterzijde 10 kW vermogen geeft dan zou er een buffertank tussen de 600 a 1000 Ltr kunnen worden geïnstalleerd. Daarbij geldt echter: Hoe groter hoe beter!
We plaatsen dus even het benodigde warm water (60°C) in een tabel. Als je met een gezin van 4 personen bent, neem je dus best een voorraadvat van 250 liter. 4 x 50 liter van de douche + 15 liter wasmachine + 2,5 liter keuken + kleine veiligheidsmarge.
In het geval van een warmtepomp wordt 10 à 20 liter per 1 kW aangeraden. Dit wil zeggen dat per kW vermogen die de warmtepomp kan leveren er minimaal 10 – 20 liter inhoud nodig is. Bij een warmtepomp met een gemiddeld vermogen van 5 à 6 kW komt dat neer op een buffervat met een inhoud van 50 tot 120 liter.
De vuistregel luidt als volgt: per kW vermogen van de warmtepomp, dient er plus minus 20 liter water achter te staan. Dat wilt dus zeggen, bij een warmtepomp van 8kW dient een buffervat van ongeveer 160 liter te komen om de warmtepomp optimaal te laten werken.
Bij een standaard buffervat blijft de warmte al snel 2 tot 3 dagen opgeslagen; Hoe beter de isolatie, hoe langer het water in het vat op temperatuur blijft.
U kunt gemiddeld aan een stuk door 30 minuten douchen met een 120 liter boiler, 25 minuten met een 100 liter boiler, 20 minuten met een 80 liter boiler, 15 minuten met een 50 liter boiler.
Daarom wordt vaak een vat met CV water (het zogenaamde buffervat) in de retourleiding van de cv-leiding geplaatst zodat de warmtepomp ook de inhoud van dit vat moet opwarmen waardoor men langere looptijden van de warmtepomp kan waarborgen en deze niet gaat pendelen (frequent in en afschakelt).
Een volle boiler levert na menging met koud water zo'n 76 liter warm water op. Dat is genoeg om 9 minuten lang heerlijk te douchen met een normale douchekop.
Onthoud die vuistregel: 20 liter buffer per kW warmtepomp vermogen minus 1,5 liter per m² vloerverwarming die altijd open blijft staan. Dan heb je lang plezier van de warmtepomp (compressor) ! Dit geld ook voor een modulerende warmtepomp: neem daar voor de buffer inhoud bepaling het minimaal modulatie vermogen.
Zodra de kraan loopt racet het leidingwater er doorheen. Voor douchewater van 38 °C moet de top van het buffervat minstens 55 °C graden zijn. Ga je uit van de (verplichte) 55 °C aan het tappunt, dan moet de top van het buffervat warm worden gestookt tot minimaal 65-70 °C.
Langere levensduur warmtepomp? De gemiddelde warmtepomp levensduur is theoretisch zo'n 15 tot 20 jaar, wat zelfs nog langer kan zijn als de omstandigheden gunstig zijn. Sommige warmtepompen gaan echter wel langer dan 30 jaar mee. Voor een deel heb je de warmtepomp levensduur zelf in de hand.
Een huishouden van 2 tot 3 personen heeft genoeg aan een volume van 80 tot 100 liter. Deze modellen zijn daarvoor uitermate geschikt. De warmtepompen van 80 tot 100 liter zijn zeer compact en kunnen aan de wand worden bevestigd.
Van zodra u met twee personen in één huis woont en u dagelijks een douche neemt wordt het aangeraden om te kiezen voor één van de 50 liter boilers. 80 liter boilers zijn dan weer geschikt voor gezinnen bestaande uit drie personen in woningen waarin gebruik wordt gemaakt van een douche.
Een vier-persoonshuishouden, waarbij alle gezinsleden 's ochtends (8 minuten) douchen, verbruikt dus 240 liter warm water op één moment. In dat geval adviseren we een warmtepomp-boiler als de VT2130-ECO, met een buffervat van 270 liter. Dan heb je op ieder moment 345 liter warm (38°C) water tot je beschikking.
Dus om 1 kg water 1 graad warmer te maken is er 4190 Joule aan energie nodig. Dus om 1 kg water 1°C op te warmen is er 0.001164 kWh (4.19/3600) nodig. Een buffervat van 1000 liter zal wanneer dit is verwarmd tot 90°C dus 69,84 kWh aan energie bevatten.
Het grote voordeel van een buffervat, is dat je er het rendement van je warmtepomp mee verhoogt. Je kan de warmte immers verzamelen, opslaan en herverdelen naar verschillende toestellen. Zo beschik je steeds over een buffer aan warm water, die je kan gebruiken wanneer het nodig is.
Hygiëne buffervat voor de hybride warmtepomp
Een warmtepomp met of zonder buffervat die cv-water levert met een temperatuur van rond de 45 °C is voldoende. Maar voor de veiligheid moet de temperatuur van tapwater rond de 60°C liggen.
In een bestaande situatie met CV-ketel is het veruit het goedkoopst om te verwarmen met gas. Ook qua duurzaamheid is dit beter: de hoeveelheid CO2 bij verwarmen op gas is 2x zo laag als dezelfde hoeveelheid water verwarmen met de elektrische boiler.
De installatie van een doorstromer is goedkoper dan het installeren van een cv-ketel met boiler. Uw verwarmingsinstallatie start enkel op wanneer u warm water wilt. Zo heeft u minimum warmteverlies en verbruikt uw cv-ketel geen gas wanneer er geen warm water gevraagd wordt.
De energiekosten zijn bij een elektrische boiler lager als bij een boiler op gas. De energiekosten kunnen nog positiever uitvallen als gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen.
En hoe groot moet de collector zijn om deze boiler goed op temperatuur te brengen ( en te houden? ) Alle vacuumbuis fabrikanten gaan uit van de verhouden 1 tot 1,3 vacuumbuizen op elke 10 liter water. Een 200 liter boiler zou dus 20 tot 25 buizen moeten hebben.
Een gemiddeld gezin (iets meer dan 2 personen) verbruikt ongeveer 2.000 kWh per jaar voor sanitair warm water.
Een gezin van 2 volwassenen en 1 kind hebben een warmwaterbehoefte van ongeveer 270 liter per dag. Daarvoor volstaat een elektrische waterboiler met een inhoud van 150 liter. Om die 150 liter leidingwater op te warmen met een elektrische warmwaterboiler heb je ongeveer 2.000 kWh per jaar aan stroom nodig.