Kun je rijst koken in de magnetron? Ja, je kunt rijst koken in de magnetron! Doe daarvoor de rijst met ongeveer 2 keer zoveel water in een magnetronbestendig bakje of schaal. Dek goed af en verwarm ongeveer 10 minuten op de hoogste stand of net zo lang tot er kleine gaatjes in de rijst zitten waar stoom uit ontsnapt.
Rijst opwarmen in de magnetron is heel makkelijk … en snel! Doe de gekookte, koude rijst samen met een vochtig keukenpapiertje of eetlepel water in een magnetronbestendig bakje met de deksel erop. Verwarm één minuut op de hoogste stand, roer door en verwarm nog een keer een minuutje op maximaal vermogen.
Recept voor rijst in de magnetron
Doe de rijst in de magnetron en stel de juiste tijd in. De kooktijd verandert met de hoeveelheid rijst. Zo duurt een half kopje rijst ongeveer 9 minuten en een kopje in de magnetron rijstkoker 11-12 minuten. Als de tijd om is, kun je de rijst met een vork losmaken.
Vermenigvuldigen. Het koken van rijst hoeft niet noodzakelijkerwijs de bacterie te doden. Dus wanneer rijst op kamertemperatuur wordt afgekoeld, kan de Bacillus cereus zich vermenigvuldigen en schadelijk worden als het wordt geconsumeerd. Dus wees voorzichtig wat betreft het opwarmen van rijst.
Roerbakken. De makkelijkste manier om je rijst opnieuw op te warmen, is door de rijst even te roerbakken in een pan of wok. Draai het vuur hoog, doe wat olie in de pan en voeg de koude rijst toe. Roerbak de rijst gedurende een minuut of drie.
Laat je rijst snel afkoelen, zodat het niet langer dan twee uur buiten de koelkast staat. Doe de rijst daarna in een bakje die je goed af kunt sluiten met een deksel, zet het in een koelkast met een temperatuur van 4-7°C en je kunt het maximaal twee dagen later nog prima opwarmen.
Wanneer rijst vervolgens op kamertemperatuur wordt bewaard, vermenigvuldigen de bacteriën zich en produceren ze gifstoffen waar je diarree of braak-sessies van krijgt. Dus mag je rijst opwarmen; beter van niet, want qua gifstofjes is het al niet het meest handige ingrediënt.
Dat komt doordat gekookte rijst de perfecte kraamkamer is voor een hele ongezellige bacterie (Bacillus cereus). Hierdoor kun je zomaar een voedselvergiftiging oplopen en dat gaat allemaal veel sneller dan je denkt.
Hoewel rijst dus best gezond is, raden voedingsdeskundigen het af om elke dag rijst te eten. In veel rijstproducten zit namelijk arseen. Arseen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Deskundigen zeggen dat arseen een groter schadelijk effect heeft op baby's en kinderen dan op volwassenen.
De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft rijst zeker 3 maanden goed.
Doe de macaroni of spaghetti in een schaal, giet het water erbij en eventueel wat zout. Doe de deksel op de schaal. Kook de macaroni of spaghetti gaar in 6 minuten op HOOG (100%).
Plaats de kom of beker in de magnetron en kook het ei gedurende ongeveer 45 seconden tot 1 minuut op de hoogste stand (afhankelijk van de sterkte van je magnetron). Controleer het ei om de 15 seconden om te voorkomen dat het te gaar wordt of dat het overkookt.
Rijst droog koken
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Verhit op hoog vuur olie in een pan of wok en roerbak de rijst gedurende een minuut of 3. Door er extra ingrediënten aan toe te voegen, zoals kruiden en/of verse groente krijgt u zo een smakelijk nieuw gerecht. Voor krokante rijst moet er ongeveer 10 minuten verwarmd worden.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeervetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.
Wanneer je je rijst laat afkoelen kun je deze in de koelkast op 4 tot 7 graden maximaal twee dagen bewaren en in de vriezer op -18 graden tot wel drie maanden. Zorg wel dat je dit in een luchtdicht, goed afgesloten bakje doet.
Ook als je de rijst invriest is het belangrijk het eerst goed af te koelen. Je kunt het daarna 3 maanden in de vriezer bewaren.
Rijstgerechten
Ook rijstgerechten of saus voor rijstgerechten kun je heel goed invriezen. Zelf heb ik al een portie nasi voor twee personen in de diepvries liggen. Denk ook eens aan het invriezen van kip-kerriesaus, een bonenschotel met mais, of kip goulash.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Je kunt je rijst het best de dag van tevoren al klaarmaken of na het koken even op een bakplaat in de koelkast leggen.
Is je rijst plakkerig en wil je 'm juist wat droger hebben? Laat de rijst na het koken dan goed uitlekken in een zeef of vergiet en spoel af met koud water terwijl je de korrels los maakt met je vingers. Eventueel kun je het daarna nog even opbakken in een pan om er zeker van te zijn dat al het vocht verdwenen is!