De minimale afmetingen keukens zijn ongeveer 2,40 meter. Dit is gebaseerd op gemiddeld 40 tot 60 cm per functie van koken, wassen, koelen en bakken (+ meestal nog een koelkast in het verlengde van uw aanrecht).
Meestal is dit er één die binnen de maten van 2,5 bij 2,5 meter valt. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Standaard is een keukenkast 60 centimeter breed.
Ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90 graden (onderarmen horizontaal boven het werkblad). De afstand tussen de onderarmen en het werkblad van je keuken moet 12 à 15 cm zijn. Let ook op de diepte van het werkblad. Een werkblad van 70 cm diep is handiger dan één van maar 60 cm diep.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
De standaard keuken is eigenlijk het tegenover gestelde van de ambachtelijke keuken. De ambachtelijke keuken wordt op maat gemaakt. Bij een standaard keuken zijn standaardmaten voor kasten en deurtjes.
De keuken is tegenwoordig de belangrijkste plaats in een woning. Om een beetje te kunnen leven in je keuken moet de oppervlakte hiervan zeker 11 tot 12 m² zijn.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
Omdat een kookeiland nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn. Maar wordt er vaak door meerdere mensen aan het eiland gekookt dan is een doorgang van 1,2 of 1,5 meter beter.
Voor de lengte van het eiland is bepalend welke functies in het keukeneiland komen. Wanneer er zowel gekookt als gespoeld wordt in het eiland, wordt een minimale lengtemaat van 240 cm aanbevolen. Daarbij is het ook belangrijk om de ruimtes rondom het eiland in de gaten te houden.
Naast een kookplaat of fornuis houdt u altijd minimaal 40 cm over. Houdt u rekening met de afmetingen van het fornuis of kookplaat.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Kies geen kookeiland als u een kleine keuken hebt. Dit komt het gevoel van ruimte niet ten goede. Daarnaast is het niet praktisch, omdat de loopruimte beperkt is. Een kookeiland is uitermate geschikt als u vaak met meerdere mensen in de keuken staat.
Hou daarom bij het uittekenen van jouw keuken met eiland rekening met een afstand van minimum 100 cm tussen het eiland en de vaste keukenopstelling. Wil je ook krukjes rond het kookeiland plaatsen? Dan reken je op ongeveer 140 cm. Maar als het eiland niet past, dan past het niet.
De standaard diepte van een keukenkast is 60 cm, maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een diepere of juist ondiepe variant.
De meeste functionele rechte keukens zijn tussen de 3 en 4 meter lang! Hoe langer een rechte keuken wordt, hoe minder functioneel hij wordt. Rechte keukenopstellingen worden daarom meestal niet langer gemaakt dan 4 meter. De gemiddelde rechte inbouwkeuken is 360 cm lang.
De juiste hoogte voor de oven en magnetron
Het plaatsen van een oven en magnetron op de juiste hoogte zorgt voor nog meer gemak in jouw keuken. Plaats deze apparaten op armhoogte. Dit is gemiddeld tussen de 100 en 140 cm hoog. Hierdoor kun je hete producten veilig uit de magnetron en oven halen.
Een kamer met een oppervlakte van 32 m2 wil zeggen dat er 32 vierkante meters (van 1x1 meter) in passen. Dat kan als de kamer 4 bij 8 is.. of 2 bij 16.. of 1 bij 32 (dat is niet echt handig... ). Ook dingen er tussen in als maar de lengte maal de breedte 32 is.
“De rekensom is eenvoudig: een gemiddeld gezin met twee volwassenen en twee kinderen heeft recht op een leefruimte van maximaal 12 vierkante meter, inclusief vrije uitloop naar buiten.”
Standaard diepte werkblad
De standaard diepte voor een aanrechtblad is 60 centimeter. Ongeacht het soort keuken wat u heeft, is dit de minimale aanbevolen ruimte.
Keukenbladen zijn standaard in een aantal afmetingen te verkrijgen. Veel natuurstenen werkbladen kennen een maximale lengte van 304 cm. In een uitzonderlijk geval kan dit 325 cm zijn.
De extra 10 cm zorgt bovendien voor een hele hoop extra ruimte en opbergplek op uw keukenblad. Ook een werkblad met een diepte van 80 cm is een standaard diepte. Toch is de standaard afmeting niet voor iedereen de beste maat. Als u langer bent dan 170 cm, mag het blad best iets groter zijn dan wanneer u kleiner bent.