In verband met de brandveiligheid vindt het niet plaats in een gebouw waar meer dan 50 personen gelijktijdig aanwezig zijn of in een (stretch)tent waar meer dan 150 personen gelijktijdig aanwezig zijn. Het geluidsniveau op 2 meter voor de meest nabij gelegen woning is niet hoger dan 70 dB(A) en 83 dB(C).
Organiseer je een evenement op een publiek toegankelijke plaats? Dan heb je mogelijk een evenementenvergunning van de gemeente nodig. Voor kleine evenementen volstaat het soms gewoon melding te maken.
Iedereen die met meer dan tien mensen wil samenkomen in zijn tuin, zal dus een feest moeten organiseren met een professionele cateraar. Een groot tuinfeest met bijvoorbeeld 50 genodigden kan, maar dan moeten de tafels minstens 1,5 meter uit elkaar staan en mogen er hoogstens vier mensen aan een tafel zitten.
Nee, voor een straatfeest heeft u in de meeste gevallen geen evenementenvergunning nodig. Wel moet u aan de vergunningvrije voorwaarden voldoen. Voldoet u hier niet aan, dan bent u wel een evenementenvergunning nodig.
Privéfeesten zijn in beginsel geen zaak van de overheid.Alleen als een privéfeest overlast of gevaar veroorzaakt, dan wordt het een zaak van de overheid.
Tot hoe laat mag je lawaai maken? Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn.
'In Nederland wordt in veel gevallen gesteld dat de maximale publieksdichtheid op evenementlocaties moet worden gesteld op gemiddeld twee tot tweeënhalve personen per vierkante meter.
Een evenement is een gebeurtenis die voor het publiek toegankelijk is. Wilt u een groot evenement organiseren, zoals een braderie, optocht, feest, festival, popconcert of sportwedstrijd op de openbare weg? Dan vraagt u een evenementenvergunning aan bij de gemeente.
Een besloten feest valt niet onder de definitie evenement en heeft dus ook geen evenementenvergunning nodig. Wel is toestemming van de eigenaar van de plaats nodig waar het feest wordt georganiseerd.
Wanneer men tot na 23.00 uur wil doorgaan, kunt u bijvoorbeeld afspreken dat rond deze tijd de muziek zachter gaat. Voor bedrijven geldt de zogenaamde Milieuwet. Geluid dat tussen 07.00 en 19.00 uur wordt geproduceerd mag een maximum hebben van 35 decibel.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken.Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de vereniging van eigenaren (vve) of bij toezichthouders.
Grote evenementen zijn evenementen waarbij niet alleen het geluidsniveau en de mate van belasting (beslag openbare ruimte, openbare orde) bepalend zijn voor de mate van mogelijke overlast, maar ook de frequentie van dit soort evenementen.
Aangezien het mooie weer in Nederland meestal van korte duur is, worden bij tuinfeesten vaak tenten geplaatst. Voor het plaatsen van een tent die aan meer dan twee zijden is gesloten en waarin meer dan vijftig mensen verblijven is het echter nodig om een vergunning aan te vragen.
Een klein evenement is een kleinschalige activiteit in de openbare ruimte die niet langer duurt dan één dag. Een klein evenement is bijvoorbeeld een rommelmarkt, straatfeest of buurtbarbecue. Op kleine evenementen zijn weinig mensen aanwezig. Deze evenementen voor weinig overlast voor bewoners en verkeer.
Nederlanders zijn goed in het organiseren van feesten en activiteiten. Door voor sommige feesten een evenementenvergunning verplicht te stellen, weet de gemeente waar grote feesten plaatsvinden en kan zij beoordelen of er risico's zijn voor bijvoorbeeld (de verstoring van) de openbare orde en veiligheid.
Vermaak- en vrijetijdsevenementen Een eenmalig of terugkerend evenement, gratis of betaald, dat is georganiseerd om te vermaken. Festivals Een culturele viering, wel of niet religieus, voor en door het publiek.
Uitrekenen hoeveel vierkante meter je maximaal mag bouwen
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
Wilt u dat iedereen kan zitten, reken dan 1,5 m2 per persoon. Als mensen ook deels aan statafels gaan staan, kunt u als richtlijn 1 m2 per persoon aanhouden. Het kan voorkomen dat u voor een bepaald feest of evenement een vergunning nodig heeft. Informeer hiervoor bij uw plaatselijke gemeente.
In eigen tuin of huis een feest(je) geven? Ja, dat mag, maar ook hier geldt dat er 1,5 meter afstand van elkaar moet worden gehouden. In ieder geval was vaak jouw handen en hoest en nies in jouw elleboog. Trouwens, een besloten feest (verjaardag of bruiloft) in de openbare ruimte is geen evenement.