Wat zijn aften? Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Het betreft grijswitte tot gelige plekjes omgeven door een rode ontstoken zone. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong.
Grote aften zien er hetzelfde uit als kleine aften, maar zijn groter dan een centimeter en ook dieper. Ze genezen langzaam in een periode van vele weken en laten een litteken achter. Deze zweren kunnen hevige pijn, koorts en algemene ziekteverschijnselen veroorzaken.
Heel soms gaan de aften gepaard met andere symptomen, zoals koorts, een ziek gevoel over zwellingen in de nek en/of mondbodem. In dat geval is het raadzaam om er mee bij de huisarts langs te gaan. Doe dat ook als de aften langer dan ongeveer twee weken aanhouden.
In principe verdwijnen aften vanzelf binnen 14 dagen. Als de aft in je mond groter is dan één centimeter kan dit langer duren. Neem contact op met de huisarts als de aft niet binnen twee weken is genezen of als je koorts krijgt en jezelf ziek voelt.
Aften kunnen erg pijnlijk zijn. Daarom geef je ze niet graag door aan de mensen om je heen. Gelukkig zijn aften over het algemeen niet besmettelijk. Je kunt ze niet doorgeven als je iemand zoent, speeksel uitwisselt, uit elkaars glas drinkt of ander lichamelijk contact hebt.
Aften beginnen vaak als blaasjes die later stuk gaan, waardoor de aft verandert in een pijnlijk zweertje. Een aft in de mond herkent u aan de grijswitte of gele kleur met een rode ontstoken rand. Tijdens het eten van zuur of erg warm voedsel kan een aft u stekende pijn bezorgen. Heeft u vaak last van aften?
Wanneer je last hebt van aften in combinatie met aanhoudende diarree en/of buikpijn, zou dat kunnen wijzen op een darmaandoening. Wanneer een zweertje in de mond niet binnen drie weken geneest, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan bekijken of verder onderzoek of behandeling met medicijnen nodig is.
Aften zijn een bron van irritatie en stress die ons dagelijks leven beïnvloeden en invloed kunnen hebben op ons welzijn. Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze veroorzaakt worden door het herpes simplex virus.
Volgens de experts kunnen aften soms ontstaan als er te weinig ijzer, vitamine B12, of foliumzuur in het bloed zit, maar zijn andere oorzaken veel voor de hand liggender.
Aften genezen vanzelf binnen 7 tot 14 dagen. Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken. Of u kunt de aften aanstippen met lidocaïne-aanstipvloeistof. Dit kan nuttig zijn als u tijdens het eten pijn heeft.
Weet je dat verse gember goed kan helpen tegen aften (pijnlijke, open zweertjes in je mond)? Deze tip kregen we van Marie-Janne: leg een stukje verse gember 10 minuten tegen de aft aan. Het prikt een beetje maar de pijn vermindert snel en het helpt bij het genezen.
Uitzonderlijk is er een onderliggende ziekte. De aften zijn dan vaak groter en langer aanwezig. Dit kan onder meer voorkomen bij de ziekte van Behçet, coeliakie, inflammatoire darmaandoeningen (zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) of hiv-infectie.
Bij 1 op de 10 patiënten geneest de wond na verwijdering van een verstandskies, kies of wortelrest minder goed. Dit komt dus regelmatig voor en is niet verontrustend, maar wel hinderlijk. Normaal hebt u na een behandeling klachten die ongeveer 5 dagen aanhouden. Daarna treedt langzaam verbetering op.
Het betreft grijswitte tot gelige plekjes omgeven door een rode ontstoken zone. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Ze geven een stekende pijn, vooral tijdens het eten van zuur of heet voedsel of het aanraken van deze plekjes met bijvoorbeeld de tong.
Ook erfelijke factoren en emotionele stress kunnen een rol spelen bij het ontstaan van aften. Baby's hebben vaak last van spruw. Dit ziet er uit als een witte aanslag in de mond, maar dit zijn geen aften. Spruw wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie.
Een afte is een wit- of grijskleurig blaasje in de mond met een rode rand. Meestal zijn ze rond- of ovaalvormig met een grootte van circa 2 tot 5 millimeter. Een voorbeeld van hoe een afte eruit ziet: Soms is het zweertje groter dan 5 millimeter.
Een ulcus ziet er uit als een krater-achtige wond, een open plek op de huid, die soms is afgedekt met een korst of een stuk zwarte (afgestorven) huid. De huid rond de zweer kan gezwollen, gevoelig en rood zijn. Verder kan er bij een zweer afscheiding of vochtverlies te zien zijn en ervaren de mensen veel pijn.
Bij systemische aandoeningen zien de mondslijmvliesletsels eruit als aften. Ze genezen daarentegen niet spontaan, komen telkens opnieuw terug en zijn ook groter in aantal. Kwaadaardige gezwellen worden met de tijd groter. Ze voelen meestal harder aan, en het letsel heeft vaak een verheven, onregelmatige rand.
De meeste tandpasta's bevatten een schuimmiddel, ook wel sodium dodecyl sulphate (SDS) genoemd. Fabrikanten voegen dit toe omdat mensen het fijn vinden om volume in de mond te ervaren. Uit onderzoek is echter gebleken dat SDS een minder goede invloed heeft op het slijmvlies van de mond en dat daardoor aften ontstaan.
Bovendien kan de aft beginnen bloeden als de grijswitte laag afgewreven wordt.
Het allereerste is je mond grondig spoelen met een milde zoutwater oplossing of mondwater; Stopt het bloeden niet, vouw dan een steriel gaasje dubbel en druk het gedurende 10 tot 15 minuten tegen het wondje aan; Het gebruik van een ijspak wil ook helpen om de pijn te verzachten.
Canker or mouth sore - canker sores are small white wounds inside the mouth on the cheek, gums or tongue.
Verse gember eten of drinken is de beste manier om met gember af te vallen. Je kunt gember rauw eten, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het is gemakkelijker om verse gember thee te zetten of om gember door je eten te verwerken. Je kunt gemakkelijk de gember schillen en gebruiken in verschillende maaltijden.