Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5% van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingsuitbraken bij de mens.
CDC schat dat Salmonella meer door voedsel overgedragen ziekten veroorzaakt dan welke andere bacterie dan ook. Kip is een belangrijke bron van deze ziekten. In feite is ongeveer 1 op de 25 verpakkingen kip in de supermarkt besmet met Salmonella .
Op rauwe kip kunnen ziekteverwekkers voorkomen, zoals salmonella en campylobacter. Verhit kippenvlees daarom altijd door en door. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie.
Er wordt geschat dat er in Nederland ieder jaar tien- tot honderdduizend personen salmonellose krijgen. Zo'n twintig tot dertig mensen overlijden hier jaarlijks aan. Kinderen van vier jaar en jonger, en ouderen boven de 75 jaar hebben een grotere kans op het ernstig ziek worden van een besmetting met Salmonella.
Klachten melden
Denk je dat je ziek bent geworden door voedsel uit de winkel, snackbar of een restaurant? Meld dit dan direct bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
De truc is simpel. Wanneer, je de kip aansnijd, zal er wat vocht ontsnappen uit het kippenvlees. Het is belangrijk dat het vocht uit het vlees helder ziet. Is het vocht nog wat roze of rood van kleur, braad of bak de kip dan nog wat langer om veilig te kunnen eten.
Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5% van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingsuitbraken bij de mens.
Symptomen van Salmonella
Kippen met Salmonella krijgen last van waterige diarree. De ontlasting zit vol met bacteriën. Kippen worden suf en inactief en de kam kan een blauwpaarse kleur krijgen. Ook kan de eierproductie sterk afnemen.
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
Aanpak besmetting
Na insleep van salmonella-bacteriën, kan de infectie zich over het bedrijf verspreiden en hoge koorts, diarree, verwerpen en sterfte veroorzaken. De veehouder en het gezin kunnen ook besmet raken en ziek worden.
Door sommige bacteriën kun je bloed in je poep krijgen. Bijvoorbeeld door de Salmonella bacterie. De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat je gegeten of gedronken hebt. Meestal zijn de klachten na 1, 2 of 3 dagen weer over.
Kipfilets moeten ongeveer 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte, terwijl kippendijen en drumsticks 20-30 minuten nodig hebben. Controleer de gaarheid door een stuk kip doormidden te snijden; het vlees moet wit zijn zonder roze restjes en de kerntemperatuur moet minstens 75°C zijn.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Salmonellaprevalentie in de huid van kippenborsten (44,7%) was significant (P < 0,05) hoger dan in het vlees (12,3%) van borstmonsters zonder vel. Evenzo was de prevalentie significant (P < 0,05) hoger in de huid van kippendijen (40,9%) dan in het vlees van dijen zonder vel (22,8%).
Mensen kunnen een Salmonella-infectie krijgen door onvoldoende verhitte kip te eten of rauwe kip aan te raken , inclusief verpakt rauw dierenvoer. Kook kip altijd goed.
Kip is een van de meest risicovolle voedingsmiddelen voor Salmonella en Campylobacter, twee van de grootste veroorzakers van voedselgerelateerde ziekten. Deze bacteriën bevinden zich aan de binnenkant van kippenvlees , daarom moet kip gaar zijn, in tegenstelling tot rundvlees.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
De geschatte prevalentie van Salmonella in rauwe hele eieren bedraagt 41,06% met een betrouwbaarheidsinterval van 95% tussen 18,78% en 63,33%.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Er is geen manier om te bepalen of de kip die in een winkel te koop wordt aangeboden Salmonella-bacteriën bevat . Het geheim is om de kip te bereiden met behulp van goede voedselverwerkingspraktijken, deze op de juiste manier te koken en te genieten van een goede maaltijd.
Nederlandse kip nauwelijks besmet met salmonella. Nederlands pluimvee is nauwelijks besmet met Salmonella. Dit blijkt uit cijfers van Avined. De pluimveehouderij in ons land zit zelfs ruim onder de doelstellingen van de Europese Unie.
Rauwe kip, inclusief bevroren ongekookte kipproducten, moet worden gekookt tot een interne temperatuur van ten minste 165 graden Fahrenheit om door voedsel overgedragen bacteriën zoals Salmonella te doden . Om het risico op door voedsel overgedragen ziekten te verminderen, moet u altijd een voedselthermometer gebruiken bij het koken van gevogelte en vleesproducten.
Toch moet je oppassen met rauwe kip, ook al doe je voorzichtig. “Je kan er zelfs hersenschade van krijgen, of je hele verteringsstelsel lost op door de pathogene organismen zoals E.Coli. Die bacterie is in staat om je darmwand te penetreren en zo in je bloedbaan terecht te komen.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Controleer de binnenkant van de kip dus ook altijd even voordat je gaat eten. Is de binnenkant wit, dan is de kip gaar. Is 'ie (licht)roze of ziet het vlees er nog een beetje glazig uit?Zet de kip dan nog een paar minuten langer in de oven.