Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.
Incubatietijd: Verschilt per parasiet, meestal 12-17 dagen. Besmettelijke periode: Verschilt per parasiet, vanaf 4 -15 dagen na infectie is mens besmettelijk voor mug, tot weken erna. Preventie: Algemene preventieve maatregelen en chemoprofylaxe bij bezoek aan malaria-endemisch gebied.
De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. De koorts is niet altijd hoog en gaat niet altijd gepaard met rillen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen.
In Kenia < 2500 meter hoogte is er een hoog risico op malaria. Hiervoor wordt het preventief slikken van malariapillen aangeraden (profylaxe). In overleg met de arts van Thuisvaccinatie wordt er een keuze gemaakt uit de verschillende malariapillen die er zijn.
Sommige gebieden hebben slechts een laag risico op malaria, dan zijn mugwerende maatregelen meestal voldoende. Wanneer u op reis gaat naar een hóóg risicogebied (bijv. Midden-Afrika) dan is het preventief slikken van malariatabletten sterk aanbevolen om ernstige infectie met malaria te voorkomen.
Het risico om in Gambia malaria op te lopen is zeer groot. In het hele land raden we je aan om malariatabletten te gebruiken.
Malaria komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, in Zuid-Amerika (vooral in het Amazonegebied) en in diverse Aziatische landen zoals Indonesië, Thailand en India.
Conclusie. Plasmodium malariae is het minst vaak verwekker van malaria, maar kan zich levenslang handhaven in het bloed. Het is mogelijk deze parasiet over te dragen via bloedtransfusie, zelfs wanneer primaire besmetting enkele jaren geleden is opgetreden, zoals de hier beschreven casus laat zien.
Het wordt veroorzaakt door de parasiet Plasmodium falciparum. Indien malaria tropica adequaat behandeld wordt is men volledig genezen.
Malariamuggen worden aangetrokken door voetengeur. De op zweetvoeten levende huidbacterie Brevibacterium epidermis produceert stoffen waardoor de malariamuggen worden aangetrokken.
De gevaarlijkste is 'malaria tropica', die binnen enkele dagen dodelijk kan zijn. Behandeling in een vroeg stadium is noodzakelijk.
Malaria treft vooral de gebieden rond de evenaar (de tropen) waar de Anopheles-muggen leven. Op deze kaart kan je zien waar de ziekte voorkomt. Er zijn goede behandelingen voor malaria. Maar als je niet tijdig behandeld wordt, kan malaria ernstig verlopen.
Er zijn veel heel laag risico gebieden in zuidelijk Afrika, vooral in de droge periode (mei-september). Verder kunt u zelf ook veel doen om malaria te voorkomen. Bovendien is de malaria die in zuidelijk Afrika voorkomt te behandelen.
Malaria komt in Tanzania het gehele jaar voor. Reist u naar Tanzania? Dan loopt u <1800m een hoog risico op besmetting met malaria. Wilt u een persoonsgebonden malaria-advies voor Tanzania?
De loodgrijze malariamug komt in Nederland vooral voor in kelders en rioolbuizen. Volgens een artikel van het NOS kunnen er in één gierkelder wel twee miljoen muggen zitten. “Als regenwater zich mengt met mestresten kunnen de muggen zich goed vermenigvuldigen”, staat geschreven.
Een bezoek aan het ziekenhuis is dringend nodig als:
Voel je je binnen drie maanden na de reis koortsig of grieperig? Neem dan contact op met je huisarts. Vertel dat je in malariagebied bent geweest. Vraag om een bloedonderzoek op malaria.
Een dubbele infectie met 2 Plasmodium-species is relatief zeldzaam, maar kan voorkomen bij patiënten die regelmatig naar endemische gebieden reizen. Ook bij reizigers die al langere tijd terug zijn in Nederland kan koorts berusten op malaria.
Malaria is succesvol uitgeroeid in Europa dankzij gif tegen de mug, medicijnen tegen de parasiet en goede voorlichting. Wereldwijd wordt malaria bestreden door het gebruik van geïmpregneerde klamboes en anti-malariamedicijnen.
Jaarlijks worden zo'n 150-300 gevallen van malaria gemeld in Nederland (Figuur 1). Deze worden voor het grootste deel veroorzaakt door P. falciparum.
Er komt in Zuid-Afrika malaria voor, alleen in het oostelijke deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, en dan vooral van september tot en met mei. Zie het kaartje voor de malariagebieden in Zuid-Afrika.
Malariavrije gebieden in Afrika
Binnen ons aanbod zijn er vier landen die helemaal malariavrij zijn of grote, volledig malariavrije gebieden hebben. Dat zijn Mauritius, de Seychellen, Zuid-Afrika en Namibië.
Het risico op malaria bestaat het hele jaar door in Kenia, vooral langs de ganse kuststrook, alsook in Kisumu en rond het Victoriameer.
In 2020 werden wereldwijd 241 miljoen mensen ziek met malaria, waarvan er 627.000 overleden.