Het werd ongeveer drie meter lang en 1,3 meter hoog. Uit de afmetingen van de botten konden de onderzoekers uitrekenen dat Phoberomys ongeveer 700 kilo woog.
De capibara is het grootste en zwaarste knaagdier ter wereld! Hij kan tot wel 66 kilogram wegen! Een capibara lijkt een beetje op een mengeling tussen een varken en een cavia. Hij behoort dan ook tot de familie van de cavia-achtigen.
Cavia's zijn huisdieren en hebben dus geen vijanden. Toch schrikken ze wel eens ergens van. Wat cavia's doen als ze schrikken hangt er van af of ze alleen zijn of in een groep. Als ze alleen zijn en ze horen bijvoorbeeld een hard geluid, blijven ze meestal doodstil zitten.
Ze hebben geen zichtbare staart maar wel een paar staartwervels (net zoals de mens) die je niet ziet maar wel kan voelen. Het gewicht van een volwassen dier ligt tussen de 500 en 1800 gram. De Cuy, een reuzencavia, kan tot 4 kilo zwaar worden. Een cavia is een herbivoor (planteneter).
Cavia's hebben een langwerpig, wat plomp lichaam met korte pootjes en kleine oortjes en ze hebben geen staart. Ze planten zich snel voort. Een volwassen cavia kan dertig centimeter lang worden en weegt meestal zo'n 700 tot 1200 gram. Een zeugje (vrouwtje) weegt vaak wat minder dan een beertje (mannetje).
Als je cavia bij de dierenarts is gestorven, en thuis zit nu een andere cavia alleen in de kooi die voorheen met de gestorven cavia samenleefde, dan kan je de gestorven cavia mee naar huis nemen en hem in de kooi leggen. Zo kan de achtergebleven cavia zien wat er met zijn vriendje of vriendinnetje gebeurd is.
Dat de diertjes niet bijster intelligent uit hun kraaloogjes kijken, kan ermee te maken hebben dat de hersenen van tamme cavia's flink kleiner zijn dan die van hun wilde soortgenoten. Tenminste, dat dachten wetenschappers lange tijd. Maar uit nieuwe test blijkt dat de beestjes net zo slim zijn als wilde cavia's.
De cavia is een knaagdier dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Een cavia kan zo'n 4 tot 6 jaar oud worden. De cavia, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, werd vroeger gegeten en ze werden gebruikt voor religieuze ceremonies bij de Inca's.
Cavia's moeten per twee of meer samen worden gehouden
Als u, bedoeld of onbedoeld, een mannetje en vrouwtje samen houdt, dan is het goed om te weten dat ze al zwanger kunnen raken vanaf een leeftijd van 3-4 weken.
Van nature zijn cavia's nachtdieren. Dit houdt in, dat ze over het algemeen 's nachts actief zouden zijn. Doordat cavia's nu al langere tijd als huisdier worden gehouden, is dit patroon niet altijd meer te herkennen. Veel cavia's zijn ook overdag actief.
Mensen met cavia's brengen vaak graag tijd door met hun dieren, en ze optillen is natuurlijk heel leuk. Als cavia's u eenmaal hebben leren kennen zullen ze het fijn vinden om uit uw hand te eten en geaaid te worden. Het is dan aan u hoe vaak u ze vast wilt houden.
Een normale cavia is levendig en eet goed. De hartslag ligt tussen de 230 tot 380 slagen per minuut, de ademhaling tussen de 40 tot 100 ademteugen per minuut en de temperatuur is optimaal zo rond de 38,5, maar kan variëren tussen de 37,5 en 39,5.
Een baby cavia heet gewoon jong, maar sommige mensen noemen het ook wel een biggetje.
Let op, alle cavia's en ratjes kunnen zwemmen maar ze vinden het niet altijd leuk, laat je dier dus zelf beslissen of hij in het water wil. Zo voorkom je een paniekreactie.
Hoewel een cavia van nature zich nooit zal overeten (ze stoppen met eten zodra ze genoeg hebben) kan men natuurlijk niet onbeperkt groenvoer voorschotelen. Zoals gezegd heeft de cavia een gevoelig spijsverteringsstelsel en teveel groenvoer zal onherroepelijk leiden tot problemen zoals diarree.
De cavia-achtigen (De cavia-achtigen zijn knaagdieren uit Zuid-Amerika. De familie bestaat uit drie groepen : de mara's, de cavia's en de capibara's. Deze laatste dieren zijn de grootste knaagdieren die er bestaan. Alle soorten hebben een grote kop met grote oren en ogen, maar geen staart.
Ze kunnen zeker dingen onthouden, en zeker ook voor lange(re) tijd, maar hun geheugen is niet in staat om heel lange periodes te overbruggen. Op de een of andere manier gaat die informatie verloren of kunnen ze er niet meer bij.
Als u ziet dat uw cavia in de lucht springt en rondrent, dan betekent dit dat u een heel gelukkig dier heeft. Als u dit gedrag ziet is er dus geen enkele reden tot zorgen - het is juist een heel goed teken. Een cavia zal dit gedrag waarschijnlijk laten zien als u hem net vers hooi of zijn favoriete voer heeft gegeven.
Daarom zijn cavia's bevattelijk voor hittebevanging: ze kunnen het dus snel te heet krijgen. Daarom mag de cavia nooit in de volle zon of in de zon staan. Je moet altijd letten op de temperatuur want ook in de schaduw kan het snel te warm worden. Cavia's kunnen veel beter tegen kou dan tegen hitte.
In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen in leegstaande holen van andere dieren. Ze graven zelf geen hol. Ook kunnen ze maar beperkt springen en klimmen.
Cavia´s zijn erg slordige eters, die veel knoeien en in de voerbak poepen en plassen. Een goede voeding voor een cavia bestaat uit (veel!!) hooi, weinig krachtvoer (brokjes hebben de voorkeur boven gemengd voer) en groenvoer.
Popcorning is het vrolijke sprongetje dat cavia's maken als ze blij zijn. Cavia's leven langer dan de meeste andere kleine huisdieren en worden vaak vijf tot acht jaar.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Cavia's kunnen windjes laten. En soms grote winden. En ze kunnen ook stinken. Toch stinken ze niet zo heel erg als mensenwindjes.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.