De omzet van het Britse bedrijf kwam uit op 100 miljard dollar, meldt het bedrijf. Shell dankt de hoge winst aan de hoge energieprijzen, die hard zijn gestegen doordat fabrieken weer volop zijn gaan draaien en automobilisten meer de weg op zijn gegaan na het opheffen van coronamaatregelen.
Winst Shell schiet omhoog dankzij peperdure olie en gas, aandeelhouders profiteren. Hoge energieprijzen hebben de verdiensten van Shell met ruim een kwart opgestuwd: in het tweede kwartaal boekte het concern 11,5 miljard dollar (11,3 miljard euro) winst.
Er zijn vijf aandeelhouders bekend met een gemeenschappelijk belang van 22,21% in Shell Plc. Deze aandeelhouders zijn BlackRock Inc. (7,22%), The Capital Group Companies (4,99%), The Vanguard Group, Inc (4,29%), Norges Bank (3,03%) en JP Morgan Chase & Co (2,68%).
Ook de komende jaren zal Shell nog steeds miljarden investeren in de olie en gas-winning, waarbij er weliswaar wel een duurzame divisie wordt opgericht die behalve in windenergie, ook in zonne- en waterstof energie gaat investeren. De koers van de olietanker wordt dus geleidelijk verlegd.
De oorzaak van die enorme ommezwaai is simpel, Shell profiteerde volop van de hogere prijzen voor olie en gas. Met name die laatste brandstof speelt een grote rol, omdat Shell zich langzaam afkeert van olie en meer investeert in gas en duurzame energie zoals wind- en zonne-energie.
De inkomsten uit marketing stegen lichtelijk op maandbasis tot $ 751 miljoen. Ook de vraag naar chemische producten van Shell blijft hoog. De aangepaste winst is op kwartaalbasis geleden verdubbeld tot $ 2,03 miljard. Al nemen de verhoogde marges de grootste stijging voor rekening.
Beleggen in aandelen van Shell lijkt momenteel een goede keuze vanwege de mindere periode die nu achter de rug is. Shell maakt weer winst dankzij de stijgende olieprijzen en dat betekent ook gunstiger tijden voor beleggers.
In 2050 of eerder, moet Shell een CO2-neutraal energiebedrijf zijn. In 2025 wordt er gestopt met het financieren van onderzoek voor het zoeken en winnen van olie en gas.
Ook verhuist het bedrijf op die dag zijn hoofdkantoor van Den Haag naar Londen. Dat heeft het energieconcern maandag bekendgemaakt. Vorige maand werd bekend dat het Brits-Nederlandse Shell verder wil als uitsluitend Brits bedrijf.
De hoge energieprijzen zijn een aanslag op de financiën van burgers, bedrijven en overheid. En dat leidt vanwege de complexiteit van de energiemarkt tot veel vragen. In dit artikel behandelen we de meest prangende kwesties.
Update 28 juli 2022: Shell keert over het 2-e kwartaal 2022 een onveranderd contant dividend uit van USD 0,25. Shell kondigde eveneens aan voor nog eens 6 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen. Die moeten voor het volgende kwartaalrapport zijn ingekocht.
Inmiddels staan er ruim 8,3 miljard aandelen Shell uit. Tegen de huidige koers (ongeveer 29,50 euro) zou Shell voor 25 miljard dollar circa 725 miljoen aandelen kunnen inkopen.
Shell. De lijst wordt aangevoerd door de Royal Dutch Shell. Shell is het grootste bedrijf van Nederland en ook nog eens een van de grootste oliebedrijven ter wereld. Het bedrijf is al actief sinds 1907 en heeft ruim 82.000 werknemers in dienst.
De terugtrekking van Shell uit Rusland kost het bedrijf tussen de 4 en 5 miljard dollar (3,6 tot 4,6 miljard euro). Dat maakt het concern vandaag bekend in een voorlopig bericht over het eerste kwartaal. Eind februari zei Shell al dat het zich zou terugtrekken uit Rusland, vanwege de Russische inval in Oekraïne.
Enkele jaren later gaan de twee bedrijven samen: zestig procent van de aandelen komt in handen van de Koninklijke, de overige veertig procent is voor de Britse tak. In 1907 is het samengaan een feit. De Koninklijke Shell Groep houdt twee hoofdkantoren: een in Den Haag, een in Londen.
Shell gaat zijn strategie voor de energietransitie voorleggen aan de aandeelhouders. Zij mogen op de jaarlijkse vergadering een adviserende stem uitbrengen. Het bedrijf wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn.
Aandelen kunnen volgens ons in 2022 gemiddeld zo'n 9 procent rendement opleveren en beursgenoteerd vastgoed een procent of 5. Voor obligaties verwachten we opnieuw een zwak jaar.
Wenst u aandelen van Royal Dutch Shell te kopen, geef dan de voorkeur aan het A-aandeel, dit om verscheidene redenen. Vooreerst noteert het aandeel in euro en niet in Britse pond. Bijgevolg hoeft u geen wisselkoerskosten te betalen en loopt u geen wisselkoersrisico.
De flinke daling van -12,45 procent is voornamelijk te wijten aan verkeerd ingeschatte groei, meldt The Motley Fool, een bekende site op het gebied van investeringen.
Daarmee bedoelt men niets anders dan de koers die het aandeel volgens de analist binnen een bepaalde termijn – die over het algemeen niet verder ligt dan enkele maanden of hooguit een jaar – zal bereiken.
Onderdelen van het plan zijn de complexe duale aandelenstructuur aanpakken en het hoofdkantoor verhuizen naar Londen. Dat betekent meteen het einde van 'de Koninklijke' want dat adellijke predicaat zal verdwijnen, net als de verwijzing naar Nederland. Royal Dutch Shell zal verder gaan als “Shell”.
Shell is sinds 2005 beursgenoteerd en is onderdeel van de AEX.