Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op. Een andere manier van met de dobber en dood aas snoek vissen is meer statisch. Je verankert de aasvis dan met schuiflood op de bodem.
Zorg ervoor dat het lood zo licht mogelijk blijft, ongeveer tussen de 10 – 35 gram is voldoende. Wanneer je te maken hebt met slecht weer, diep water of een sterke stroming is het genoodzaakt om zwaarder lood te nemen, ongeveer 50 – 70 gram, zo voorkom je dat de lijn weg drijft.
Veel soorten zeevis zijn een erg goed aas voor grote snoek. Makreel, sardien en spiering zijn prima aasvissen die vol oliën zitten, deze olie is lichter dan water en zorgt dus voor een goede verspreiding van de geur. Vooral wanneer je in dieper water vist kan de geurwolk passerende roofvis naar de bodem lokken.
Hilco: Zonder twijfel een aasvis strak op de bodem in de koude tijd. Waar het extreem belangrijk is dat je een onderlijn van minstens 70 cm gebruikt. De aasvis zover mogelijk van je hoofdlijn af presenteren voorkomt dat de hele grote snoeken, tijdens de inspectie van het aas je hoofdlijn gaan raken.
Haakmaat 4 of 6 is meer dan voldoende, omdat je 2 dreggen aan een takel hebt zitten is groter niet nodig zoals bij het dobber vissen.
Op het grote water is het zo dat de kleinere snoek vaak dichter bij de kant op circa 1 tot 2 meter diepte verblijft. Logisch natuurlijk. Op het diepere open water is een kleinere snoek een makkelijke prooi voor een buffel.
De allerbelangrijkste is; wacht niet te lang met aanslaan! Sla zo snel mogelijk na de aanbeet aan, zo voorkom je dat een snoek slikt. Je moet maar zo denken, liever een vis gemist dan een vis geslikt! Daarnaast is het van belang om zelf de vis te gaan zoeken.
Pluggen en jerkbaits zijn de allrounders als je gaat snoek vissen. Je kan ze bijna overal gebruiken. Spinners worden daarentegen vooral in ondiep water zoals sloten, kleine vaarten en kanalen, en stadsvijvers gebruikt. Shads staan juist weer bekend om hun geschiktheid voor dieper water.
Bij de montage wordt een eerste haak in de bek van de aasvis geprikt terwijl een dreg aan de zijkant bij de rugvin wordt gestoken. De floater zit vast aan een lijntje met een lusje. Dat lusje wordt aan de dreg gehangen waardoor de aasvis netjes boven de bodem hangt en zo extra opvalt voor hongerige snoek.
Dood Aas Montage Snoekbaars
Een dreg maat 4, 6 of 8 is is afdoende. Voor de enkele haak is keuze uit een maat 1, 2 of 4. Afhankelijk van de maat aasvis kan er tijdens het vissen op de bodem gebruik worden gemaakt van een onderlijn met dreg en enkele haak. Een haakmaat 6 of 8 is hiervoor ruim afdoende.
Metersnoeken viswater
Toch biedt groter water de beste kansen. Denk hierbij aan plassen, grindgaten, rivieren en kanalen. Als je echt op jacht bent naar metersnoeken dan kan je het beste voor dit soort wateren kiezen. Verder is het goed om in de gaten te houden of je veel kleine snoek vangt.
Op de meeste goede dobbers staat trouwens reeds een aanduiding van hoeveel lood hij draagt, Bv. 4xAA of 5x0.2gr, of het draagvermogen staat gewoon vermeld bv. 1gram. In veel gevallen zal je echter zelf willen beslissen welke en hoeveel loodhagels je op de lijn wil zetten.
Snoekbaars kunnen we erg goed vangen met dood-aas. Dit kunnen we doen met een dobber, maar ook met een loodje op de bodem. We monteren een schuifloodje op de lijn en leggen de hengel op de steun. Een snoekbaars heeft niet alleen erg goede ogen, ook zijn reukzin is erg goed ontwikkeld.
Snoekvissen levend aas techniek
De kern van het snoekvissen met levend aas is dat je de aasvis aan je haak bevestigt die vervolgens onder aan een snoekdobber komt te hangen. De aasvis zwemt onder de snoekdobber rondjes of zwemt er kleine stukjes mee weg. Snoek zal op een gegeven moment de aasvis zien en toeslaan.
Erg belangrijk bij statisch doodaasvissen op snoek, is de geur van je aas en de plek waar je gaat zitten. Juist omdat de snoek passief is en zuinig op zijn energie, is het belangrijk dat je de snoek opzoekt. En net zo belangrijk is dat de snoek ons aas kan vinden. Vaak vissen we met twee of drie hengels tegelijk.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond. Rond het middag uur is de vis vaak vrijwel niet actief en hangt deze meer een beetje rond de bodem dan dat deze actief jaagt.
In ondiep water vang je vaak het beste als je met drijvende pluggen of spinners gaat snoeken. In dieper water werken diep duikende pluggen, zinkende pluggen maar ook shads het beste. De kleur die je kiest om mee te snoek vissen kan bepalend zijn voor succes. Natuurlijke kleuren werken vaak goed in helder viswater.
Nee, snoeken zijn niet gevaarlijk voor mensen, maar vanwege hun bruuske aanvallen gebeuren er wel eens ongelukjes met zwemmers die in hun voet gebeten worden of mensen die hun hand langs een varende boot houden.
In totaal mag je maximaal 10 dode zoetwatervissen groter dan 15 cm in je bezig hebben. Voor vissen kleiner dan 15 cm geldt geen maximum, maar neem niet meer mee dan nodig. Het is als sportvisser verboden om gevangen vis te verkopen.
Hoe snel een snoek exact kan versnellen en zwemmen is onduidelijk, maar er zijn onderzoeken die erop duiden dat ze snelheden kunnen bereiken van 7 meter per seconde (omgerekend 25,2 km/h!).
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Tip 1: Vis op de juiste plek
Je vindt snoekbaarzen niet zo maar in ieder water. In sommige wateren zit helemaal niets terwijl er in ander water juist een goede populatie te vinden is. Snoekbaarzen houden niet van licht dus ga niet vissen in helder water, want daar zal maar weinig snoekbaars zitten.
Een gemiddelde snoek van 1m eet voor ongeveer 500gram vis per 3 dagen.” Al zit er geen snoek van een meter, vele kleinere exemplaren maken het wellicht nog erger.