Iedereen heeft vroeger bij Duitse les geleerd hoe je iemand correct begroet. We beginnen de dag met Guten Morgen. Guten Tag – mag na 11.00 uur en Guten Abend is vanaf 18.00 uur toegestaan. En wanneer het allemaal wat losser mag, dan volstaat een 'Hallo'.
Als afsluiting schrijf je 'Mit freundlichen Grüßen' (met vriendelijke groet). Na deze formule staat geen komma. Een bijlage is in het Duits een Anlage. In een e-mail noem je het Anhang of ook Attachment.
Dit is eigenlijk een wens voor het eten, namelijk eet smakelijk. Mocht u in een onderneming mensen tussen de middag tegen komen of in een kantine stappen, waar mensen aan het eten zijn, dan is Mahlzeit zeker gebruikelijk als groet.
Typisch tafelen in Duitsland
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is. Onze Duitse buren houden van lekker eten. Een sappige worst met zuurkool, een stevig biertje en zoete taarten gaan er vlotjes in. Ze eten traditioneel en kijken zeker niet op een portie meer of minder.
Wiktionary: vriend → Freund. vriend → Boyfriend, Freund, Kumpel, Freundin, Kamerad, Kameradin, Kumpelin, Liebster, Liebste, Freier, Liebhaber, Liebender.
Vrouwen spreek je aan met “liebe“, mannen met “lieber“. Meerdere personen worden één voor één genoemd: “Liebe Frau Professor Doktor Kunz, lieber Herr Doktor Hinz, liebe Kollegen, …”
Je begint rechts bovenaan met het vermelden van jouw eigen adres . Hierbij geef je jouw naam, op de volgende regel de straatnaam en het huisnummer, op de regel erna de postcode en de plaats en daaronder het land. Daarna volgt aan de linkerkant, onder het eigen adres, het adres van de geadresseerde .
'Gutentag' of 'Hallo' is sowieso altijd goed. Ook hoor je in Duitsland veel 'Ciao' (overgenomen van de Italianen) en evenals in Oostenrijk zeggen de Duitsers ook vaak 'Grüß Gott'.
moin (interjection): hallo.
Op de piste kennen de meeste skileraren elkaar en iedereen begroet elkaar. “Hallo” en “Tschüss” verstaat iedereen, maar om echt in het Oostenrijks te groeten is “Servus” of “Gruβ Gott” toch beter op zijn plek. Wil je echt punten scoren, zeg dan “Gruaβ-di” als je iemand groet.
Iemand formeel begroeten in het Duits-Zwitsers
Als u zakenrelaties of andere personen die u minder goed kent, wilt begroeten, gebruikt u Guetä Tag!, dat goedendag betekent. U spreek dit uit als Goe-eh-ta togg.
Zwitserland. Het Zwitserduits verschilt wel wat van het Duits in Oostenrijk of Duitsland. Dus dat betekent een andere groet. 'Güess di' of 'Grüezi' kom je vaak tegen.
Sehr geehrte Damen und Herren, (Deze aanhef wordt gebruikt als de naam van de ontvanger onbekend is.) Sehr geehrter Herr Müller, (Er moet altijd een naam volgen, schrijf dus nooit Sehr geehrter Herr zonder naam.) Sehr geehrte Frau Müller, (Ook hier geldt, schrijf nooit: Sehr geehrte Frau zonder naam.)
-- 'tschüss' is nu de enige officiële spelling. Dit is de spelling die nu op school wordt onderwezen. Iedereen die de nieuwe (sinds 1996) spellingsregels volgt, schrijft 'tschüss'. Wil je het nog korter, dan is de samenvatting van de samenvatting: -- Het moet 'tschüss' zijn.
De aanhef, waarbij je je richt aan de geadresseerde, staat altijd in de eerste naamval en kan op verschillende manieren worden weergegeven. Bijvoorbeeld: Bij een meisje: “Liebe Christel,” (beste Christel) Bij een jongen: “Lieber Jochem,” (beste Jochem)
Een echt typisch Duits ontbijt bestaat niet, maar meestal kun je rekenen op allerlei soorten broodjes en veel jam, vleeswaren en kaas. Ook hardgekookte eieren mogen niet aan een Duits ontbijt ontbreken. Hoewel vaak gedacht wordt dat er ook worstjes geserveerd worden bij een Duits ontbijt, is dat een misvatting.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Duitsers daar hebben vaak een voorliefde voor de Italiaanse-, Spaanse-en ook de Griekse- of Turkse keuken. Daar zal dus ook meer het brood of de Duitse witte harde broodjes, belegd worden met Mortadella, Chorizo, salami, of Sucuk, een gedroogde worst waar vooral de vele Turken die in Duitsland wonen gek op zijn.