Sloten | De kleinste van de elf steden | Friesland.nl.
Stavoren oudste stad van Friesland.
Medemblik is de kleinste én oudste stad van Westfriesland. De historie verhaalt van de strijd tegen, maar ook van voorspoed dankzij het water.
Het kleinste plaatsje van Nederland, Persingen ligt op een stuifzandrug die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 voor Christus). Het verhoogde deel is sinds de Romeinse tijd bewoond. Later, in de Late Middeleeuwen, groeide Persingen uit tot een langgerekt dorpje.
Afsluitdijk. Of de Afsluitdijk nou echt het mooiste plekje in de provincie is, dat valt te betwisten. Het is echter wel een van de meest bijzondere stukjes in de provincie. De Afsluitdijk verbindt Friesland namelijk met Noord-Holland en sluit zo het IJsselmeer af van de Waddenzee.
Fries banket: oranjekoek, suikerbrood en dúmkes
Naast hartigheden als droge worst en kaas kent de bakkersbranche een aantal typisch Friese producten.
Typische Friese specialiteiten zijn ondermeer: Fryske Sûkerbôle (suikerbrood), Oranjekoeke (oranjekoek), Drabbelkoeken uit Sneek, Fryske dúmkes, het biertje Us Heit en natuurlijk de enige echte Sonnema Beerenburg of conculega Weduwe Joustra uit Sneek. Heerlijk na een doorwaaide dag op het water.
Beek bleek enkele jaren geleden het oudste dorp van Nederland te zijn. Uit onderzoek van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten kwam naar voren dat Beek al ruim 7.000 jaar bewoond is.
17 augustus 2020 De ANWB-verkiezing rond het Allermooiste dorp van Nederland is beslecht: Winsum mag zich het allermooiste dorp van Nederland noemen! De jury koos het Groninger dorp uit een Top 5 waarin ook Elsloo (LB), Oisterwijk (NB), Hollum (FR) en Urk (FL) stonden.
Er zijn meer dan vierhonderd dorpen in Friesland te vinden, van groot tot klein. Waar je je ook bevindt in de provincie, overal zie je aan de horizon in alle windrichtingen kerktorens en -torentjes staan. Allemaal vertegenwoordigen ze een van de Friese dorpen.
Stavoren (Fries: Starum; Stavers Stadsfries: Staveren) is een stad in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. De stad is een van de Friese elf steden en was de eerste Nederlandse stad die stadsrechten verkreeg.
Sloten is in de dertiende eeuw ontstaan als nederzetting bij een stins van de familie Van Harinxma thoe Slooten. Deze stins stond bij de kruising van de handelsweg van Bentheim naar Stavoren. Sloten wordt op een oorkonde van 30 augustus 1426 als stad genoemd.
Zo is Leeuwarden wel veruit de grootste plaats in Friesland maar komt Drachten op de tweede plaats met bijna 45.000 inwoners, Sneek op de derde plaats en Heerenveen op de vierde plaats met bijna 30.000 inwoners.
Drachten in Zuidoost Friesland
Verwacht geen oud dorp, maar meer een moderne stad die enorm snel gegroeid is. Drachten heeft geen stadsrechten, maar heeft eigenlijk alles wat je mag verwachten van een stad. Je vindt er veel leuke plekjes en binnen 10 tot 20 minuten sta je ook nog eens midden in de prachtige natuur.
Drachten heeft nooit stadsrechten gehad en behoort daarom niet tot de Friese elf steden (in Friesland wordt voor dit soort plaatsen ook wel de term vlek/vlekke gehanteerd). Naar moderne begrippen (grootte, werkgelegenheid, openbare voorzieningen) kan Drachten echter wel een stad genoemd worden.
Jongste stad van Nederland
Groningen is een bruisende studentenstad in het noorden van Nederland. De stad telt meer dan 200.000 inwoners die een gemiddelde leeftijd hebben van 36,4 jaar, waarmee Groningen de jongste stad van Nederland is!
San Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn.
Wat is de oudste stad ter wereld? De oudste continu bewoonde stad ter wereld is Jericho in Palestina. Naar schatting is de stad ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden gesticht.
De Frisii en de Friezen
Naar huidige inzichten stammen de tegenwoordige Friezen niet af van de Frisii van Tacitus, maar van landverhuizers uit de 5e en 6e eeuw die de kust van Nederland en Duitsland koloniseerden. Er is geen aantoonbaar bewijs voor continuïteit in de bewoningsgeschiedenis van het noorden van Nederland.
Vermoedelijk vestigden de Cananefaten zich in een gebied waar al Frisii woonden, mogelijk door Romeinse invloed. De eerste schriftelijke bronnen die beschrijvingen geven van Friesland en zijn bewoners dateren uit de 1e eeuw na Christus.