Een akoestisch behang heeft een geluidsabsorberende werking. Ten opzichte van een regulier behang van glasweefsel of een strakke gepleisterde wand weerkaatst geluid minder de ruimte in. Hierdoor heeft het akoestisch behang een belangrijk effect op de galm in de ruimte. En wordt het ook wel geluiddempend behang genoemd.
Behang kan veel doen voor de akoestiek in huis. De oplossing zit hem in het reliëf. Behang met reliëf weerkaatst het geluid waardoor het zachter en minder hol klinkt.
Er zijn verschillende soorten behang die geluid kunnen dempen. Geluidsdempend behang is meestal gemaakt van materialen zoals speciale vezels, schuim of kurk, die geluidsgolven kunnen absorberen. Deze materialen verminderen de galm en reflectie van geluid in een kamer, waardoor het geluidsniveau wordt verminderd.
Met geluiddempend glasvliesbehang kunt u geluid met wel 50% dempen. Doordat dit geluiddempende behang iets dikker is, heeft het ook een isolerende werking. Dat kan een uitkomst zijn als u bijvoorbeeld een vochtprobleem in de wand heeft.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid. Geluidsgolven botsten tegen de vezels en worden omgezet in warmte-energie.
Kies behang met een patroon dat de oneffenheden van de muur kan camoufleren, zoals gestreept of met een drukke print. Gebruik behang dat zwaar genoeg is om eventuele bultjes of knobbels op de muur te bedekken.
Geen textuur mogelijk: Vliesbehang heeft geen textuur mogelijkheden zoals traditioneel behang, waardoor sommige interieurs er vlakker uit kunnen zien. Verwijdering: Hoewel vliesbehang gemakkelijk te verwijderen is, kan het nog steeds een uitdaging zijn om het volledig te verwijderen zonder resten achter te laten.
De ondergrond moet glad zijn, gaten opgevuld en mag geen grote kleurverschillen hebben. Vliesbehang kan een beetje doorschijnen. Zorg er daarom voor dat je je wanden vóór het behangen met vliesbehang verft met een gepigmenteerde behangvoorstrijk.
Geluiddempend behang
De vorm is blijvend terwijl het materiaal aaibaar en soepel blijft. Zo krijg je in een vloeiende beweging een 3 dimensionale muurbekleding. Draagt bij aan een betere akoestiek en is ook bijzonder geschikt voor de toepassing op bv plafond en scheidingswandjes. Het materiaal is ongeveer 1 cm dik.
Behang laat los door vocht
Het is logisch dat behang loslaat door vocht. Als je het verwijderd gebruik je immers ook een stoomapparaat of plantenspuit met water. Daarmee verdund de lijm en laat het behang los. Vraag: Gaat het bij u om nieuw behang of behang dat al langer zit?
Zodra je het loszittende behang hebt verwijderd, is het tijd om nieuwe behanglijm aan te brengen. Gebruik een verfkwast of een roller om de lijm gelijkmatig op de achterkant van het behang aan te brengen. Zorg ervoor dat je de juiste lijm gebruikt voor het type behang dat je hebt.
Voorstrijk behang zorgt ervoor dat de behanglijm niet te snel in de ondergrond trekt. Wanneer de muur een sterke zuigende werking heeft zal de behanglijm sneller in de ondergrond trekken. Hierdoor kan het behang zich slechter hechten. Zonder voorstrijk kan het behang zich aan de muur vastzuigen.
Voor je slaapkamer kan je kiezen voor behang met een retrotintje. Kies voor een accentmuur en hul je kamer in dat extra tikkeltje sfeer. Retrobehang is te verkrijgen in verschillende prints en kleuren. Populair zijn pastelkleuren in retromotieven, eenvoudig maar toch pittig.
Behang kan zorgen voor meer warmte, gezelligheid, rust, eenheid en zelfs voor een betere akoestiek. Ook kan het bescherming bieden. Hoe dit werkt, lees je hieronder.
Werken met vliesbehang of met regulier behang maakt nogal verschil. Vliesbehang is standaard al behoorlijk dikker dan regulier behang. Binnen het aanbod van vliesbehang kun je echter kiezen voor dik vliesbehang. Is regulier vliesbehang 150 gram, daar is dik vliesbehang zelfs 180 gram.
zonder vlies zal je verflaag gewoon mee barsten met de muur. Je muur zal een veel egaler uitzicht hebben dan zonder vlies en een warmere uitstraling. Aflijnen tussen twee kleuren wordt veel makkelijker. Je kan met de aangepaste tape namelijk geen schending maken aan de verf als die is aangebracht op vlies.
Het grote voordeel van vinylbehang ten opzichte van vliesbehang is dat dit behang beter bestand is tegen vocht, een stuk beter afwasbaar en stoot- en krasvast is. Daarnaast kan reliëf worden aangebracht in de dikke toplaag van dit behang waardoor het ook luxere look én feel krijgt.
We krijgen vaak de vraag of je ook grove muren kunt behangen, zoals het behangen over structuurverf. Wij raden wij onze bezoekers altijd aan om een muur glad te maken zodat ze behangen op een gladde ondergrond. Korrelige ondergronden zorgen voor een slechte hechting van het behang op de ondergrond.
Glasvezelbehang. Een van de nieuwste soorten behang is glasvezelbehang. Het is de duurste behangsoort, maar ook de sterkste.
Daarnaast gaat behang zo'n vijf tot tien jaar mee, wat heel lang is. Behang heeft echter ook zijn nadelen. Het is namelijk wel duurder dan verf. Ook is het net iets lastiger aan te brengen.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Een optie is ook om akoestische wandpanelen te plaatsen.
Voor een duidelijk merkbare verbetering in de akoestiek is het van belang om voldoende geluidsabsorberende materialen aan te brengen. Hoeveel materiaal er nodig is verschilt per ruimte. Veel gekozen oplossingen zijn fotopanelen aan de wand en akoestische plafondeilanden: EASYCeiling Cloud Kaderloos Plafondeiland.