Goed voor het milieu én jouw energiekosten. Voor een volledig elektrische warmtepomp is je huis alleen geschikt als het goed tot zeer goed geïsoleerd is. Goed tot zeer goede isolatie houdt in dat de vloer, spouwmuur en het dak geïsoleerd zijn en dat er HR++ glas in de ramen zit.
Wanneer uw woning niet of slecht geïsoleerd is dan is uw huis niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Dit betekent in de praktijk dat woningen die voor 2000 zijn gebouwd nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn.
In een slecht geïsoleerd huis is een hybride warmtepomp niet zinvol. Heeft u bijvoorbeeld alleen matige dakisolatie en 'gewoon' dubbel glas, en zijn uw spouwmuren en vloer niet geïsoleerd, dan moet de cv-ketel te vaak bijspringen om uw huis voldoende warm te krijgen.
De meeste huizen die voor 1975 zijn gebouwd zijn onvoldoende geïsoleerd en werken vaak met hoge temperatuur radiatoren. In deze situatie kan een warmtepomp eigenlijk geen goed rendement halen. Bij oude woningen is het daarom vaak verstandiger om eerst de isolatie te verbeteren voordat men een warmtepomp aanschaft.
Niet elke woning is geschikt voor het plaatsen van een warmtepomp. Je woning moet goed geïsoleerd zijn zodat er geen onnodig warmteverlies ontstaat. Anders is het niet rendabel. Dit betekent dat de isolatiewaarde (RC waarde) van je woning een minimale waarde van 3,5 moet hebben.
Controleer of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie door de dikte van de buitenmuur te meten. Dit doe je het beste bij een voor- of achterdeur. Als deze minder dan 24 cm dik is, dan heeft je woning zeker geen spouwmuur. Is de muur meer dan 24 cm, dan kan er mogelijk geïsoleerd worden.
Bij een volledig elektrische warmtepomp is vloerverwarming noodzakelijk. Zonder vloerverwarming bestaat de kans dat uw woning niet comfortabel warm wordt. Bij een hybride warmtepomp is het niet altijd noodzakelijk uw radiatoren te vervangen door vloerverwarming.
Daarom kan de buitenunit het beste op een stevige ondergrond óf aan een betonnen muur geplaatst worden. Op een houten dak kan ook als daaronder niet geleefd wordt (bijvoorbeeld een bijkeuken of garage). Om trillingen te verminderen, adviseren wij altijd om de buitenunit op trillingsdempers te plaatsen.
Een warmtepomp haalt warmte van buiten en gebruikt deze warmte voor verwarming en warm water. Buiten is de temperatuur gemiddeld 15 graden, maar om een goed geïsoleerd huis warm te krijgen, moet de temperatuur die de warmtepomp levert zo'n 35 tot 50 graden zijn.
Is jouw huis niet of slecht geïsoleerd? Dan is het niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet dan te hard werken om voor een aangename temperatuur te zorgen. Het rendement is niet gunstig en op koude dagen wordt de gewenste temperatuur mogelijk niet bereikt.
De inductie cv-ketel is namelijk een prima alternatief voor de warmtepomp. De installatie van de inductie ketel is bovendien geen ingrijpende klus. De bestaande leidingen en radiatoren kunnen gewoon blijven zoals ze zijn. Alleen de cv-ketel wordt vervangen.
Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom.Daarmee ben je een stuk goedkoper uit. Met de gemiddelde gas- en stroomprijs voor de jaren 2025-2040 bespaar je met een warmtepomp met buitenunit ongeveer 1.000 euro per jaar (inclusief het vastrecht voor de gasaansluiting die weg kan).
Een warmtepomp verhoogt de waarde van uw huis
En ja, de investering is groter dan die van een nieuwe cv-ketel. En omdat de meeste mensen niet ver in de toekomst durven te kijken, is zo'n grote investering best spannend.
Kosten en besparing van een warmtepomp
Afhankelijk van uw wensen moet u rekening houden met een prijs vanaf 6.500 euro. Dit is inclusief plaatsing. Vaak adviseren wij ook om uw radiatoren, convectoren of vloerverwarming aan te passen, zodat de warmtepomp goed kan werken. Van de overheid krijgt u dan wel een subsidie.
De installatie van een warmtepomp kost gemiddeld tussen de €2.000 en €5.000. Het is belangrijk om verschillende offertes te vergelijken voordat u een installateur kiest. Als u eenmaal een warmtepomp hebt laten installeren, kunt u beginnen met het besparen op de energiekosten.
Er zijn geen regels vastgesteld waarin staat waar de warmtepomp wel of niet kan blijven staan. Voor de binnen unit is het wel verstandig om deze in de garage te plaatsen. Ook is het mogelijk om de warmtepomp te plaatsen op zolder of in een kelder.
De meest stille buitenunits produceren tussen de 42 en 49 decibel op één meter afstand van de warmtepomp. Om aan de geluidsnorm te voldoen kun je de installatie op drie á vier meter van de perceelgrens plaatsen. Deze afstand is niet verplicht. Wel is die meestal noodzakelijk om aan de geluidsnorm te voldoen.
Bij warmtepompen kan het geluid oplopen tot 60 à 70 decibel. Dit klinkt als veel maar is vergelijkbaar met de meeste huishoudelijke apparaten. Tegenwoordig zijn de nieuwste warmtepompen vele male stiller vanwege de wetgeving. Hierdoor maken de warmtepompen een maximaal geluid van 40 decibel.
Ja, een hybride warmtepomp kopen kan ook zinvol zijn zonder zonnepanelen. De combinatie van een hybride warmtepomp en zonnepanelen is het meest kosteneffectief, maar ook alleen een warmtepomp biedt ook al voordelen.
De stroomrichting van het koelmiddel vindt dan in de omgekeerde richting plaats. Hierdoor komt er warmte vrij die de ijsvorming doet smelten. Een warmtepomp kan dus ook niet kapot vriezen.
Een warmtepomp en een radiator kunnen namelijk prima samenwerken. Veelal wordt er geadviseerd om vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren te plaatsen in combinatie met een warmtepomp, maar het is in veel gevallen mogelijk een warmtepomp met je bestaande radiatoren te combineren.
Je kunt je woning op vele manieren alsnog goed laten isoleren. Je kunt bijvoorbeeld isolatie aan laten brengen in de muur, op zolder, in de gevel, in de vloer, bij de deuren en kieren, in de kruipruimte of door dubbel glas of voorzetramen aan te brengen.
Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter uw huis geïsoleerd is. Een isolatielaag van vier centimeter of minder is minimaal. Bij een isolatielaag tussen de vijf en zeven centimeter heeft u een matige isolatie, acht tot en met twaalf centimeter is goede isolatie en bij 13 cm of meer heeft u een zeer goed geïsoleerd huis.
Je controleert gemakkelijk of je vloer is geïsoleerd door het luik van je kruipruimte te openen.Is er isolatiemateriaal gevestigd tegen de onderkant van je vloer?Dan is je vloer geïsoleerd. Met vloerisolatie zorg je ervoor dat de kou niet in je vloer trekt en dat jij met warme voeten door het huis loopt.