Beter werken met meerdere schermen. Windows 11 kan veel beter dan zijn voorganger om met externe schermen met een hoge resolutie. Het OS onthoudt waar vensters stonden wanneer je een laptop loskoppelt en opnieuw aansluit, en geeft je bovendien heel wat handige extra opties om vensters naast elkaar te ordenen.
Installatie van Windows 11 op een apparaat dat niet voldoet aan de minimale systeemvereisten voor Windows 11 wordt afgeraden. Als u ervoor kiest om Windows 11 op hardware te installeren die niet in aanmerking komt, moet u ervan uitgaan dat het risico bestaat dat er compatibiliteitsproblemen zijn.
Windows 11 werkt een stuk sneller dan de voorgangers. Zo kan u niet alleen sneller uit de sleepmode aan het werk, maar ook browsen op Edge of browsen vanuit om het even welke browser gaat een stuk sneller. Alles om uw productiviteit te verhogen en motivatie op peil te houden.
Geen enkel besturingssysteem is echter perfect, zeker als het nieuw is. De kans bestaat dus dat je nog enkele bugs tegenkomt. Voor een overzicht van alle nieuwe functies kan je ook steeds een kijkje nemen in onze Windows 11-hub waar je alles kan terugvinden. Er is nog genoeg ruimte voor verbetering in Windows 11.
Volgens de Amerikaanse softwareontwikkelaar stopt de ondersteuning pas op 14 oktober 2025. Nu al naar Windows 11 switchen is dus niet per se nodig. Veel computergebruikers wachten juist bewust even af, omdat een nieuw besturingssysteem vaak last heeft van kinderziektes.
De aanbieding voor een gratis upgrade heeft geen specifieke einddatum voor in aanmerking komende systemen. Microsoft behoudt zich echter het recht voor de ondersteuning voor de gratis aanbieding uiteindelijk te beëindigen.
Met het aanstaande Windows 11 introduceert de softwaregigant ondersteuning voor Android-apps in samenwerking met Intel en Amazon hoewel Google-apps helaas niet zouden werken. De organisatie zal voor deze ondersteuning geen gebruik maken van emulatie.
Zodra je Windows 11 aangeboden krijgt als upgrade, kun je deze gewoon weigeren. Windows 10 blijft volledig ondersteund tot 14 oktober 2025. Pas na deze datum worden geen (veiligheids)updates meer uitgebracht en is het raadzaam om te kijken naar de opvolger of naar een alternatief besturingssysteem.
Je pc of laptop geeft bij de Windows Update vanzelf de melding wanneer Windows 11 klaar staat. Wij raden het installeren van bètaversies af, omdat het besturingssysteem nog niet stabiel genoeg is. De kans op onverwachte problemen is groot.
Einde support Windows 10
Met de aankondiging van Windows 11 werd duidelijk dat dit spel niet eeuwig zal doorgaan: de ondersteuning van Windows 10 zal uiterlijk op 14 oktober 2025 eindigen.
Veel Windows 10 laptops en desktops zijn geschikt voor de gratis upgrade naar Windows 11. Het uitrollen van dit nieuwe besturingssysteem duurt ruim een halfjaar.
Wat is er nieuw in Windows 11? Met Windows 11 gaat vooral de gebruikersinterface veranderen: het wordt allemaal wat frisser, moderner, efficiënter en overzichtelijker. De wijzigingen zijn niet heel ingrijpend, voor de meeste Windows 10-gebruikers zal Windows 11 dus vertrouwd aanvoelen.
In het kort. Het grote verschil tussen Windows 10 Home en Windows 10 Pro is de beveiliging van het besturingssysteem. Windows 10 Pro is namelijk veiliger wat betreft het beschermen van jouw pc en het beveiligen van gegevens.
Manier 1: downgrade via instellingen
Ga naar de instellingen van je pc. Klik links in de balk op 'Systeem' en klik daarna op 'Systeemherstel'. In het scherm van de herstelopties vind je de optie 'Downgrade'. Klik op de 'Downgrade' knop om van Windows 11 naar Windows 10 te downgraden.
Hieronder de systeemeisen van Microsoft voor Windows 11: Processor: Een 64-bit processor of soc van 1 GHz of sneller met tenminste twee cores. RAM: 4 GB. Opslagruimte: 64 GB.
Druk op de Windows-logotoets op het toetsenbord en selecteer vervolgens Instellingen > Systeem > Storage. Selecteer tijdelijke bestanden onder de gegevens van de harde schijf. Schakel het selectievakje Vorige versie van Windows in en selecteer Vervolgens Bestanden verwijderen.
In totaal zijn er zeven versies: Windows 11 Home, Windows 11 Pro, Windows 11 Education, Windows 11 Pro Education, Windows 11 Pro for Workstations, Windows 11 Enterprise en Windows 11 Mixed Reality.
De belangrijkste reden om de nieuwste updates te downloaden en te installeren is om beschermd te blijven tegen beveiligingsrisico's. In de loop der tijd verliest je software namelijk zijn effectiviteit waardoor het voor hackers en cybercriminelen makkelijker wordt om in te breken.
We hadden niet verwacht dat Windows 11 langzamer zou werken met dezelfde beveiligingsinstellingen: Windows 11 haalt slechts net iets meer dan 95 procent van de prestaties van Windows 10. Ook opvallend: een geactiveerde HVCI vertraagt Windows 10 eigenlijk niet, maar Windows 11 wel: maar slechts heel licht.
Vanaf 5 oktober is Windows 11 beschikbaar. Microsoft begint dan met de uitrol van de eerste, gratis upgrades voor Windows 10-pc's.
Windows 11 is gratis voor gebruikers van Windows 10. Wie een oudere versie van Windows heeft, had eerder de kans om gratis te updaten naar Windows 10. Wie nog Windows 7 of Windows 8 gebruikt en de gratis update voor Windows 10 nog niet heeft gebruikt, kan dat met een kleine omweg nog steeds doen.
Het gaat bijvoorbeeld om 3D Viewer, OneNote for Windows 10, Paint 3D en Skype. Deze apps blijven wel beschikbaar in de Windows Store. Staan ze al op een pc, zullen ze niet worden verwijderd bij een upgrade naar Windows 11. Een app ui deze reeks verdwijnt echter voorgoed: de Wallet.
Microsoft heeft op een eigen ondersteuningspagina de einddatum van de ondersteuning voor Windows 10 bekendgemaakt. Dat is 14 oktober 2025.