Een appel bevat slechts 50 tot 80 calorieën en geen vet of natrium. Appels zitten boordevol vitamine C, A en flavonoïden en kleine hoeveelheden fosfor, ijzer en calcium. Appels zijn een bron van kali, dat de gezondheid van het hart kan bevorderen.
Een appel is rijk aan vezels en draagt bij tot onze dagelijkse inname van vitaminen en mineralen. Bovendien zijn appelen, zoals andere groenten en fruit, een gezonde keuze om de voedingsstoffen die ze net niet bevatten.
Staan appels in de Schijf van Vijf? Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
'Er is geen sprake van een bijzonder effect van appels eten op je lichaam. De suikers en zuren in appels zijn niet erg goed voor je gebit. De suikers in appels zijn precies hetzelfde als suikers in andere soorten fruit. Er is geen sprake van ontgifting van je lichaam, hiervoor ontbreekt elke wetenschappelijke basis.
Appel eten voor het slapen. Ook appels zijn een bron van vitaminen en het worden dan ook erg aangeraden om er gemiddeld twee per dag te eten. Het schijnt dat een appel eten vlak voor het slapen gaan het meeste positieve effect zou hebben. Een appel werkt namelijk iets verkoelend.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
Appels, een hulpmiddel bij gewichtsverlies
De vezels stimuleren je darmen en hebben een positief effect op je darmtransit. Ze zorgen er ook voor dat de suikers niet worden opgeslagen in je lichaam. Bovendien hebben appels een zeer hoog vochtgehalte. Dagelijks een appel eten kan dus een hulpmiddel zijn bij het afvallen.
Appels. Pectine is over het algemeen goed voor je buik. Een andere fruitsoort die deze stof bevat is de appel. Als je maag extreem van slag is kun je beter verse zelfgemaakte appelmoes eten.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Appels dragen bij aan het ontgiften van de lever
De lever is verantwoordelijk om deze giftige stoffen uit het lichaam op te ruimen. Om de lever te ontgiften is het belangrijk om voldoende fruit zoals appels te eten.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
Ja, je kunt te veel fruit eten als je structureel in overdreven mate fruit eet. De suikers in fruit zijn zowel bouwstoffen, brandstoffen als reservestoffen. Deze stoffen zijn niet meteen slecht of goed voor je, maar je moet wel rekening houden met de juiste verhoudingen die je binnen krijgt.
Appels zitten vol met pectine wat je van binnen schoonmaakt zodat afvalstoffen niet kunnen blijven 'plakken' in je lichaam. Ook zijn appels een echte natural moisturizer voor je huid omdat ze voor 85% uit water bestaan! Uiteraard vind je in appels ook belangrijke antioxidanten die je huid beschermen.
Als je teveel appels eet, komen er ook veel suikers je lichaam in en zul je er uiteindelijk van aankomen. Eet de appels dan ook met mate. Eén appel per dag is echt wel genoeg.
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E. Een hoog gehalte aan voedingsvezel maakt de schil lekker stevig.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Papaya's bevatten veel water en veel vezels, twee zaken die je nodig hebt om je vertering goed op gang te houden. In papaya vind je ook nog papaïne, een enzym dat helpt om aminozuren af te breken en een opgeblazen gevoel tegengaat.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.