Er zijn verschillende manieren om uw gehoor te testen. De audiometrie is de meest betrouwbare hoortest. Deze test kunt u doen bij de huisarts of audicien. Er zijn ook hoortesten op internet of via de telefoon voor een grove inschatting van uw gehoor.
Heb je een prima gehoor, dan kun je geluiden vanaf 0 decibel (dB) horen. Heb je een gehoorverlies tussen de 0 en 30 decibel, dan is sprake van lichte slechthorendheid. Hoe meer jouw gehoorverlies in de buurt van de 30 decibel komt, hoe meer moeite je hebt met het verstaan van gefluister of een gesprek op afstand.
Test je gehoor in 5 minuten! De test bepaalt hoe goed je spraak kunt horen in ruis. De woorden in de test worden altijd in een bepaalde verhouding met de ruis aangeboden, het volume heeft daarom geen invloed op de uitslag.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz. Dat is precies het spraakgebied.
Je kunt gehoorverlies herkennen aan het feit dat je:
het gevoel hebt dat je niet meer zo goed hoort als vroeger. het volume van televisie/radio/muziek steeds harder zet. steeds vraagt om iets nog eens te herhalen. vindt dat andere mensen moeilijk te verstaan zijn.
Tekenen dat u mogelijk gehoorverlies hebt
U hoort niet goed wat mensen zeggen. U gaat akkoord of knikt tijdens gesprekken wanneer u niet zeker weet wat er wordt gezegd. U trekt zich terug uit gesprekken, omdat het te moeilijk is om te horen. U gebruikt liplezen om te begrijpen wat mensen zeggen.
Categorieën van gehoorverlies:
0-20 decibel: normaal gehoor. Verlies van 20-40 decibel: licht gehoorverlies. Verlies van 40-60 decibel: matig gehoorverlies. Verlies van 60-90 decibel: ernstig gehoorverlies.
Er zijn verschillende manieren om uw gehoor te testen. De audiometrie is de meest betrouwbare hoortest. Deze test kunt u doen bij de huisarts of audicien. Er zijn ook hoortesten op internet of via de telefoon voor een grove inschatting van uw gehoor.
Ook hebben we een paar geluiden achter elkaar gezet, zodat je kan horen tot hoeveel kilohertz jij nog kunt horen. 8 KHZ: deze zou iedereen moeten kunnen horen. 12 KHZ: als je jonger bent dan 50, dan hoor je deze. 15 KHZ: gemiddeld hoort iedereen onder de 30 deze toon.
Normaal gehoor (≤25 dB) Geen symptomen van gehoorverlies waargenomen. Licht gehoorverlies (26-40 dB) Bij licht gehoorverlies, zijn de stilste geluiden die u kunt horen met uw beter oor tussen 26 en 40 dB. Snelle en zachte gesprekken of situaties met achtergrondlawaai worden moeilijk om te volgen.
Tinnitus (oorsuizen) is het horen van geluiden in een of twee oren of het hoofd die niet van buitenaf komen. Alle vormen van geluid worden beschreven, van een piep, suis of windgeruis tot aan gierende fluitketels, bellen, brommen, fluiten, rinkelen en straaljagers toe.
Gemengd gehoorverlies
De ernst van het gehoorverlies wordt daarom ook bepaald in decibel (dB). Een verlies van minder dan 30-35 dB wordt een lichte slechthorendheid genoemd. Van 35 dB tot 60 dB wordt gesproken van matige slechthorendheid, van 60 dB tot 90 dB over ernstige slechthorendheid.
'Slechthorendheid' is een duidelijker begrip dan 'doofheid'. Iemand die niet goed spraak kan verstaan, is slechthorend. Daarvoor gelden gradaties: licht slechthorend, matig slechthorend, of ernstig slechthorend.
Twijfel je en wil je graag zeker weten of je kind gehoorschade of een gehoorprobleem heeft, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar de KNO-arts (Keel-, neus- en oorarts) of het AC (Audiologisch Centrum). Zij onderzoeken het gehoor van je kind en geven advies over een mogelijke behandeling.
In Nederland worden de volgende gradaties van gehoorverlies gehanteerd: 0 – 30 dB verlies: normaal horend tot licht slechthorend. Je kunt een zacht gesprek niet altijd volgen. 30 – 60 dB verlies: licht tot matig slechthorend.
Is de uitslag van de eerste gehoortest 'onvoldoende' aan één oor of beide oren? Dan gebeurt de gehoortest nog een keer, na ongeveer een week. Daarvoor wordt een nieuwe afspraak met u gemaakt. Als de uitslag van de tweede test 'voldoende' is, wordt de screening (onderzoek ) afgerond.
Hoortest in een grafiek
Op de horizontale lijn staan verschillende frequenties in Hertz (Hz). Aan de linkerkant staan de lage tonen en rechts de hoge tonen. Op de verticale lijn vindt u de geluidsintensiteit in decibel (dB). Hoe hoger de intensiteit, hoe harder het geluid klinkt.
Doofheid kan niet genezen worden. Als er sprake is van slechthorendheid, kan er vaak wel gezorgd worden dat het gehoor beter wordt. Bij jonge kinderen kan wel gebruik gemaakt worden van een oorimplantaat om horen mogelijk te maken of gemakkelijker te maken.
Naarmate we ouder worden, kunnen we steeds moeilijker hoge tonen onderscheiden. Vanaf 30 jaar zouden tonen hoger dan 17 000 Hz niet meer te horen zijn.
Een hoortoestel is meestal nuttig als u een gehoorverlies heeft van 35 decibel of meer. Het aantal decibel geeft aan hoe hard een geluid is. Of een hoortoestel bij u werkt, hangt af van waardoor u slecht hoort. Gehoorverlies door ouder worden komt het meest voor.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies.
Bij plotselinge doofheid verslechtert het gehoor in korte tijd. Het gehoorverlies ontstaat meestal binnen enkele seconden tot minuten. Soms wordt het gehoorverlies bij het opstaan bemerkt en is het blijkbaar tijdens de slaap ontstaan. Het geluid klinkt ineens doffer, blikkeriger, vervormd of voorzien van een echo.