Heet water is meestal voldoende. Droog je glazen niet af, maar laat ze omgekeerd opdrogen. Zo vermijd je strepen. Als de glazen droog zijn, kan je ze opblinken met een zachte microvezeldoek.
Plaats de glazen rechtop in het water, zorg ervoor dat het water het hele glas bedekt. Je kunt meerdere glazen naast elkaar zetten, zorg er wel voor dat elk glas genoeg ruimte heeft. Laat de glazen een uur weken in het warme water. Verwijder alle glazen uit het water en spoel ze goed af met lauwwarm water.
Gebruik hiervoor een schone wasbak of afwasteil met warm water, waar je een beetje soda in hebt opgelost. Er zijn ook speciale spoelmiddelen voor bierglazen. Laat je glazen even weken en maak ze vervolgens grondig schoon met een borstel of spons. Spoel de glazen na het schoonmaken goed na met koud water.
Glaswerk poleren
Neem dus een deel van het glas in de linkerhand. Bij een wijnglas bijvoorbeeld de voet. Stop vervolgens een uiteinde van de doek in het glaswerk en wrijf deze met duim en vingers schoon. Zet niet te veel druk, want het is en blijft breekbaar glas.
Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer. Met een beetje azijn kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas. Ook daarin kan kalk vormen.
Glascorrosie is een onomkeerbare beschadiging. Het ontstaat als het oppervlak van het glas aangetast wordt. Een slechte glaskwaliteit, extreem zacht water in de vaatwasser, hoge temperaturen en lange programma's zijn allemaal bepalende factoren bij het ontstaan van glascorrosie.
Maar met de hand poleren is een tijdrovend werkje. U pakt het bestek vast in een linnen doek en met de andere hand goed wrijven totdat het bestek blinkt en vrij is van alle vlekken. Wel goed oppassen dat u niet met de hand weer het bestek aanraakt, want dan ziet u de afdruk er weer op.
Heet water is meestal voldoende. Droog je glazen niet af, maar laat ze omgekeerd opdrogen. Zo vermijd je strepen. Als de glazen droog zijn, kan je ze opblinken met een zachte microvezeldoek.
Dan kun je er ook voor kiezen om ze in een badje van soda en schoonmaakazijn te dompelen. Vul hiervoor de wasbak met een aantal scheppen soda, een flinke scheut azijn en warm water en laat de glazen hier een nachtje in liggen.
Het schoonmaken van doffe of vieze glazen met behulp van soda is heel eenvoudig. Soda werkt ontkalkend én ontvettend en is dus uitermate geschikt om glazen weer te laten glanzen.
Vaatwasser reinigen met soda
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen.
Glascorrosie is niet meer te verwijderen, maar gelukkig wel te voorkomen. Glascorrosie ontstaat gelukkig niet bij elk type glas. Let er bij de aanschaf van servies dus even op of het glas vaatwasserbestendig is. Zo niet, dan kan je die glazen beter met de hand afwassen.
Door de wijnglazen ondersteboven in de kast te plaatsen, voorkom je dat er stof in het glas komt. Heel slim bedacht natuurlijk, maar toch kun je de glazen de volgende keer beter met de steel naar beneden opbergen. De rand van een wijnglas is het zwakste onderdeel van het glas.
Er zijn verschillende opties mogelijk: U kunt azijn toevoegen aan het water om strepen te voorkomen en het vet op te lossen. U kunt ook soda gebruiken om strepen te voorkomen. Ook kunt u een ui in stukken snijden en aan het water toevoegen om strepen te voorkomen.
Ook wijnglazen die al hard zijn getroffen door kalkaanslag kunnen gered worden. Doe een scheutje azijn in een bak met warm water en zet je glazen erin. Laat ze een poosje weken en maak ze vervolgens schoon met een vochtige doek. Let op: gebruik geen (afwas)borstel of schuurspons, want dit veroorzaakt krassen!
Geen zorgen, zelfs dure wijnglazen kunnen gewoon in de vaatwasser! Zorg ervoor dat je aan het einde van het wasprogramma de deur van de vaatwasser opent om de stoom te laten ontsnappen. Stoom kan nogal agressief zijn voor fijne wijnglazen en kan er op termijn voor zorgen dat je glazen mat uitslaan.
Wijnglazen in vaatwasser
Het bovenste rek van de vaatwasser kan gewoon een stukje naar beneden. Door het klemmetje aan de zijkant van het rek in te drukken, zakt het rek en passen je wijnglazen er gewoon in.
Poleren komt van het woord polijsten en betekent het glanzend maken van serviesgoed, bestek en glaswerk. Poleren is een handeling waarbij bestek, servies en glazen na de afwas vlek- en streepvrij wordt gemaakt.
poleren werkw. Verbuigingen: poleerdeVerbuigingen: gepoleerd 1) polijsten 2) glad uitboren (geweerlopen etc.) 3) met een doek opwrijven (horeca) Bron: WikiWoordenboek.
De truc is om bestek na gebruik het liefst zo snel mogelijk af te wassen in heet water met gebruik van mild afwasmiddel. Spoel de messen, vorken en/of lepels daarna nogmaals met lauw water en droog – het liefst direct – af met een zachte doek of theedoek.
Glascorrosie is te herkennen aan een doffe aanslag, krassen of een regenboogachtige verkleuring. Glascorrosie is permanent en niet meer te herstellen. De regenboogkleurige glans is echter niet het aangetaste glas zelf, maar een laagje op het glas. Dit is soms nog wel weg te poetsen.
Doffe of witte glazen kunnen op twee manieren worden veroorzaakt: kalk of glascorrosie. Om onderscheid te maken tussen deze oorzaken kun je witte azijn gebruiken. Dit helpt tegen kalk. Als je een druppel witte azijn uitwrijft over het glas en de aanslag verdwijnt, kun je er dus vanuit gaan dat het kalkaanslag is.
Aanslag op ramen kun je weg krijgen door ze te boenen met warm water en azijn. Vul een plantenspuit voor de helft met water en voor de andere helft met azijn (of een hogere concentratie wanneer de aanslag erg heftig is). Spuit de oplossing op de ruiten en laat het intrekken.